Dolar
32.39
Euro
35.05
Altın
2,233.04
ETH/USDT
3,546.60
BTC/USDT
70,179.00
BIST 100
9,143.29
Gündem, seçim 2015, arşiv

Siyasi partilere "çevre" uyarısı

Milletvekili genel seçimleri öncesi, partilerin seçmenlerini etkilemek için hazırlattığı materyallerin çevre kirliliğine neden olabileceği bildirildi.

04.05.2015 - Güncelleme : 04.05.2015
Siyasi partilere "çevre" uyarısı

TRABZON - MELTEM YILMAZ

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Murat Topbaş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 7 Haziran'da yapılacak genel seçim öncesi partilerin çalışmalarına hız verdiğini hatırlatarak, "Siyasi partiler, seçmenlerini etkilemek amacıyla gelenekselleşmiş yöntemler kullanacaktır. Bu yöntemlerin başında partilerin isim ve amblemlerinin yer aldığı bayrak, flama hazırlatılması, afiş ve broşür bastırılması geliyor. Özellikle plastik malzeme üzerine kimyasal boyalarla basılan bayrak ve afişler, görüntü kirliliğinin yanında, çevre kirliliğine de yol açmaktadır" dedi.

Seçim sürecinde tonlarca plastiğin doğaya karıştığını vurgulayan Topbaş, "Plastik karışımlı, ciddi anlamda boyalı ve renkli kağıtlardan oluşan bu ürünlerin seçim sonrası imha edilmeleri gerekir. Bu ürünlerin ölçüsüz şekilde kullanılması doğada kirlilik ortaya çıkarıyor" diye konuştu.

Topbaş, önceki seçimlere oranla bu yıl daha bilinçli davranıldığına işaret ederek, "Bu sene bu tür tanıtım araçları biraz daha az kullanılıyor ve konvoylara daha az rastlıyoruz. Umarım seçime yaklaşırken bu kurallara hem adaylar hem de partililer dikkat eder" ifadesini kullandı.

Prof. Dr. Topbaş, "Adaylar bugün artık kendilerini tanıtabilecek birçok yöntem bulabilir. İnsanlara ve çevreye daha az zarar verebilecek yöntemlerin keşfedilip kullanılması, insan sağlığı açısından daha yararlı olacaktır" ifadelerini kullandı.

"Birçok hastalık yüzde 95 çevresel nedenlidir"

Prof. Dr. Topbaş, seçim çalışmalarında çevre konusuna daha fazla dikkat edilmesi gerektiğini vurgulayarak, sözlerini şöyle tamamladı:

"Birçok hastalık yüzde 95 çevresel nedenlidir. Bunları en aza indirebilmek için çevre bilinci gerekiyor. Mümkün olduğu kadar çevreye zararı olmayan ürünlerin üretilmesi ve bunların tüketilmesi gerekiyor. O nedenle çok fazla kimyasal risk taşıyan ürünlerin kullanılmasından kaçınmalıyız. Siyasetçiler de doğaya daha az zarar verebilecek ürünleri kullanmalı."

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın