Dolar
32.33
Euro
34.97
Altın
2,216.04
ETH/USDT
3,575.90
BTC/USDT
70,785.00
BIST 100
9,050.29
Gündem, arşiv

Türkiye'nin en büyük barajı yüzde 54 dolu

Türkiye'nin en büyük barajı konumundaki Atatürk Barajı'nda doluluk oranı yüzde 54'e ulaştı.

18.04.2015 - Güncelleme : 18.04.2015
Türkiye'nin en büyük barajı yüzde 54 dolu

ŞANLIURFA - RAUF MALTAŞ

Türkiye'nin en büyük barajı konumundaki Atatürk Barajı'nda doluluk oranı yüzde 54'e ulaştı.

AA muhabirinin Devlet Su İşleri (DSİ) verilerinden derlediği bilgiye göre, Cumhuriyet tarihinin en büyük yatırımlarından GAP kapsamında inşa edilen ve gövde dolgu hacmi büyüklüğü bakımından Türkiye'nin en büyük barajı olan Atatürk Barajı'nda doluluk oranı arttı.

Özellikle nisan ayındaki yağışlara paralel olarak barajın su seviyesi yükseldi. Barajda yaklaşık iki ay önce 532 metre civarında olan su kotu, 534 metreye ulaştı, doluluk oranı ise yüzde 10 artışla yüzde 54 oldu.

Atatürk Barajı'nda iki ayda rezerv edilen yaklaşık 2 milyar metreküp su, Türkiye'nin en yüksek barajı konumundaki Deriner Barajı'nın toplam rezerv kapasitesine ulaştı.

Toplam suyunun üçte biri sulamada kullanılmak üzere ayrılan barajın seviyesi, aynı zamanda gelecek iki yılın su ihtiyacına yetecek düzeye yükseldi. Kullanılabilir su kapasitesi 11 milyar metreküp olan barajdaki toplam su miktarı ise 6 milyar metreküpün üzerine çıktı.

"Su seviyesi şu an için yeterli düzeyde"

DSİ 15. Bölge Müdürü Oğuz Kasap, AA muhabirine yaptığı açıklamada, barajın su seviyesinin bölgedeki yağışlara göre normal olduğunu söyledi.

İlkbahar yağışlarıyla seviyenin daha da artacağını öngördüklerini dile getiren Kasap, maksimum su kotu 542 metre olan Atatürk Barajı'nın toplam su rezervi hacminin ise 48 milyar 700 milyon metreküp olduğunu ifade etti.

Barajdaki su seviyesinin şu an için yeterli düzeyde olduğunu vurgulayan Kasap, şunları kaydetti:

"Atatürk Barajı'nda 534 metre su kotuna ulaştık. Doluluk oranımız, şu anda yüzde 54. Son zamanlardaki yağışlar, su seviyesinin artmasında önemli katkı sağladı. Gelinen noktada bu yıl için herhangi bir problem görülmemektedir."

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın