Dolar
32.34
Euro
34.88
Altın
2,221.18
ETH/USDT
3,569.70
BTC/USDT
70,684.00
BIST 100
9,079.97
Gündem, arşiv

'Türkiye'nin desteği denge politikası sonucu'

Yemen'deki operasyonu değerlendiren uzmanlar, Türkiye'nin desteğini istikrar ve denge politikasının bir sonucu olduğuna dikkati çekti.

27.03.2015 - Güncelleme : 27.03.2015
'Türkiye'nin desteği denge politikası sonucu'

ANKARA 

Yemen'de Husi hareketine karşı Suudi Arabistan öncülüğünde Arap ülkelerinin düzenlediği "Kararlılık Fırtınası" operasyonunu değerlendiren uzmanlar, Türkiye'nin operasyona verdiği desteğin mezhepçi tutum değil, istikrar ve bölgedeki dengenin yeniden tesisi yönündeki talebin sonucu olduğunu dile getirdi.

AA muhabirine konuşan Stratejik Düşünce Enstitüsü (SDE) Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Mehmet Şahin, Irak işgali sonrası dönemde İran'ın kendi güvenliği için orantısız ve kontrolsüz bir şekilde bölgenin güvenliğini tehlikeye atmasının bölgede gerilimi tırmandırdığını söyledi. Operasyonun bölgede yeniden istikrarı tesis etmeyi amaçladığını dile getiren Şahin, Türkiye'nin Yemen politikasıyla ilgili olarak da hükümetin sadece Yemen'de değil, diğer bölgelerde de istikrarlı bir yapı talep ettiği belirtti. 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Türkiye'nin operasyona lojistik destek verebileceği yönündeki açıklamasını hatırlatan Şahin, bunun ölümcül olmayan askeri malzemenin sağlanması anlamına geldiğini söyledi.

SETA Vakfı Genel Koordinatör Yardımcısı Muhittin Ataman ise bölgede oyun kurucu rolü oynamaya çalışan İran'ın Ortadoğu'da giderek artan revizyonist politikalarının ve yayılmacı söylemlerinin bölge aleyhine gelişmeye başlamasının operasyonu getirdiğini dile getirdi.

Ataman, Türkiye'nin operasyona desteğiyle ilgili olarak, "Türkiye'nin hemen yanı başındaki Suriye'de uzun süredir devam eden istikrarsızlığa ve kaosa rağmen müdahalede bulunmadığını, Yemen'e de doğrudan müdahalesinin söz konusu olmayacağını" belirtti.

Ataman, "Türkiye, Batı'nın desteğine paralel bir destek sunacak. Yani daha fazla müdahil olabilecek bir noktaya getireceğini düşünmüyorum. Dolaylı destek verecek. Aksi takdirse bizden çok uzak sınırlarda, çıkarlarımızın daha az hayati olduğu bir noktada fazla müdahil olacağımızı beklemiyorum" diye konuştu.

Uludağ Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tayyar Arı da İran'ın bölgedeki yayılmacı politikasının Arap ve Müslüman dünyasını rahatsız edici boyutlara ulaştığını ifade etti. Yemen'de İran'ın desteğini gören Husilerin güç kullanarak siyasi geçiş sürecini süreci sabote ettiğini belirten Arı, Husi hareketinin tavırlarının BM'nin aldığı çeşitli kararlarla da kınandığını hatırlattı.

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın