Dolar
32.37
Euro
34.99
Altın
2,233.04
ETH/USDT
3,579.60
BTC/USDT
70,823.00
BIST 100
9,079.97
Gündem, arşiv

"İran'ın bakış açısı değişmeli"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İran'ın bakış açısının değişmesi gerektiğini belirterek, "Yemen, Suriye ve Irak'ta ne gücü varsa çekmesi lazım" dedi.

26.03.2015 - Güncelleme : 26.03.2015
"İran'ın bakış açısı değişmeli"

ANKARA

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Fildişi Sahili Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Alassane Vattara ile Cumhurbaşkanlığı Sarayı'ndaki baş başa ve heyetler arası görüşmelerin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında yaptığı açıklamada,  terör örgütü Boko Haram'ın Nijerya'da 500 civarında kadın ve çocuğu kaçırması eylemini kınayarak, "Daha önce de benzer menfur olaylara imza atan bu örgütün bu eylemini de lanetliyorum. Kesinlikle bir Müslüman olarak bunlardan bizler nefret ediyoruz, bunun da bilinmesini istiyoruz" şeklinde konuştu.

"Mezhepsel çatışmaların hiçbirine olumlu bakmıyoruz"

"Yemen operasyonuna ilişkin İran'ın tutumunun" sorulması üzerine Erdoğan, "Bir defa Yemen'de Husilerin yaptıkları sadece mezhepsel bir çatışmadır ve burada adeta bir Şii, Sünni çatışmasına bu dönüşmüştür. Biz bu mezhepsel çatışmaların hiçbirine olumlu bakmıyoruz, bunların karşısındayız" değerlendirmesini yaptı.

"Şu anda askeri konuda herhangi bir şey söylemiyorum. Şu anda söylemem de doğru değildir. Ama lojistik konuda, istihbarat konusunda her türlü desteği vermeye hazır olduğumuzu bugün açıkladım" diyen Erdoğan, şöyle devam etti:

"Dışişleri Bakanlığımız bu konuda açıklamasını zaten detay olarak yaptı. Çünkü bugüne kadar bölgede olan gelişmeler, Yemen'de olan gelişmeler, gerçekten tahammül sınırlarını artık zorlamaya başlamıştır. İran'ın açıklaması doğaldır. İran'ın böyle bir açıklama yapması, zaten şu ana kadar Irak'ta, Suriye'deki gelişmelerde de kendisini ne yapmıştır, göstermiştir. Burada İran, bölgeyi adeta kendine domine etmenin gayreti içerisindedir, böyle bir çalışmanın içerisindedir. Buna müsaade edilebilir mi? Bu, bölgede birçok ülkeyi, bizi de Suudi Arabistan'ı da Körfez ülkelerini de hepsini rahatsız etmeye başlamıştır. Buna gerçekten tahammül etmek mümkün değil. İran'ın bunu görmesi lazım."

"Müslümanım diyen bir insanın bu katili savunacağına ihtimal vermem"

"Irak'ta yapılanları görüyorsunuz. Bir taraftan DEAŞ ile uğraşılıyor, bir taraftan İran'ın oraya göndermiş olduğu Devrim Muhafızları ile uğraşılıyor. Doğru bir şey mi bu?" ifadesini kullanan Erdoğan, şunları kaydetti:

"İlginçtir, gönderdikleri elemanları, oralarda bakıyorsunuz özel fotoğraflar çektirmek suretiyle kendilerini ayrıca lanse ediyorlar, böyle bir gayretin içerisine de giriyorlar. Filanca ildeki operasyonu kim yapmış, filanca ildeki operasyonun arkasında kimler var, çok daha tehlikelisi önce diyelim ki DEAŞ terör örgütü bir yerden çıkıyor, ondan sonra oraya kim yerleşiyor, bakıyorsunuz oraya Şia yerleşiyor. Böyle bir şey olamaz. Burada da bizim gerçekten üzüntümüzü mucip olan şeyler var. Ve dert orada da yine aynı şekilde gelişiyor, yine maalesef bakıyorsunuz bir taraftan 'İslam' diyeceksin, bir taraftan 'Müslüman' diyeceksin ama öbür taraftan geleceksin, bunları yapmaya devam edeceksin. Aynı şey Suriye için de geçerli, Suriye'de de aynı durumdalar. Suriye'de de aynı şeyleri yapıyorlar. 300 bin insanın katili olan bir durum var ortada. Bu katile, destek veren bir anlayış, bu savunulabilir mi, bunu savunmak mümkün mü? 'Ben Müslümanım' diyen bir insanın bu katili savunacağına ihtimal vermiyorum, veremem."

Erdoğan, "Ama diyoruz ki İran'ın bu bakışının değişmesi lazım. Yemen'den şu noktada, kuvveti, gücü neyi varsa çekmesi lazım, aynı şekilde Suriye'den çekmesi lazım, aynı şekilde Irak'tan çekmesi lazım, bu ülkelerin toprak bütünlüğüne saygı duyması gerekir" görüşünü bildirdi.

"Şimdilik askeri yardım söz konusu değil"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Fransız haber kanalı France 24'e verdiği röportajda da Yemen'deki operasyona ilişkin, "Şu anda siyasi destek sağlamaktayız ve ileride de sağlamaya devam edeceğiz. İlerleyen aşamalarda lojistik hesaplar dahilinde bir rol oynamamız gerekirse böyle bir destekte bulunabiliriz" dedi.

Askeri yardım yapılıp yapılmayacağına ilişkin soru üzerine Erdoğan, "Şimdilik askeri yardım söz konusu değil, bunu durumun gidişatı belirleyecek" yanıtını verdi.

İran'ın bölgedeki politikalarını eleştiren Erdoğan, "İran'ın tutumu samimi değil, çünkü mezhepçi bir söylemleri var. DAEŞ'in bölgede yol açtığı boşluğu kendileri doldurmak istiyorlar" diye konuştu. Erdoğan, "Suriye ve Irak'taki durumu görüyorsunuz, fakat maalesef İranlılarla konuştuğumuzda beklediğimiz anlamda bir yaklaşım sergilemiyorlar" dedi.

Uluslararası koalisyonun DAEŞ'e karşı Irak'ta düzenlediği hava saldırılarıyla ilgili olarak da Erdoğan, "Hava saldırılarının başarılı olacağına inanmıyorum. Hava saldırıları ve kara harekatı beraber sürdürülmelidir" şeklinde konuştu.

Muhabir: Kadir Karakuş, Esra Altınmakas

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.