Dolar
32.31
Euro
34.90
Altın
2,192.83
ETH/USDT
3,571.90
BTC/USDT
70,340.00
BIST 100
8,955.99
Gündem, arşiv

Maden sahaları yeniden tabiata kazandırılacak

Orman ve Su İşleri Bakanlığının, 2014-2018 dönemini kapsayan Maden Sahaları Rehabilitasyonu Eylem Planı ile bin 628 maden sahasında, 58 bin dekar alanın rehabilitasyonu gerçekleştirilecek.

31.01.2015 - Güncelleme : 31.01.2015
Maden sahaları yeniden tabiata kazandırılacak

ANKARA - Hüseyin Gazi Kaykı

Orman ve Su İşleri Bakanlığının,  2014-2018 dönemini kapsayan Maden Sahaları Rehabilitasyonu Eylem Planı ile bin 628 maden sahasında, 58 bin dekar alanın rehabilitasyonu gerçekleştirilecek.

Yaklaşık maliyeti 174 milyon lira olarak öngörülen eylem planı kapsamında, geçen yıl 6 bin 300 dekar terk edilmiş maden sahasının rehabilitasyonu yapıldı.

AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, madencilik faaliyetinin sona erdiği sahaların rehabilitasyonu konusunda gerekli çalışmaların yapılması ve ülke değerlerinin korunması amacıyla hazırlanan Maden Sahaları Rehabilitasyon Eylem Planı, 2014-2018 dönemini kapsıyor.

Eylem planı ile eğitim, izleme ve değerlendirme faaliyetleri de gerçekleştirilecek. Çalışmalar, Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürlüğü, Orman Genel Müdürlüğü, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğünce iş birliğiyle yürütülecek.

Planla 2014-2018 yılları arasında toplam bin 628 maden sahasında 58 bin dekar alan rehabilite edilecek. Eylem planının yaklaşık maliyetinin ise 174 milyon lira olması öngörülüyor.

Bu plan kapsamında, geçen yıl 6 bin 300 dekar terk edilmiş maden sahasının rehabilitasyonu gerçekleştirildi.

"Çevrenin korunması tedbirleri maden sektörünün gelişimine katkı sağlayacak"

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, maden sektörünün sanayi, enerji ve inşaat sektörlerine temel girdi sağlayarak ülkelerin kalkınmasında önemli rol oynadığının altını çizdi.

Eroğlu, "Madenciliğin çevreye olan olumsuz tesirlerini dikkate almak zorundayız. Madencilik sektöründe, çevre dostu teknoloji ve usullerin kullanılması, madencilik faaliyetlerinde ve sonrasında çevrenin korunmasına veya ıslahına yönelik tedbirlerin alınması sektörün gelişimini engellemeyecek, aksine sektörün gelişimine katkı sağlayacaktır" ifadesini kullandı.

"Rehabilite edilemeyen sahalar kamu yararına kullanılacak"

Eylem planına göre maden sahalarının durumlarına göre farklı şekilde rehabilite edileceğini belirten Eroğlu, üst toprağın sahaya serilmesi, elektroliz ve kirlenmiş toprakların bitkilerle temizlenmesi yöntemleri ile bu alanların rehabilite edileceğini söyledi.

Veysel Eroğlu, dünyada olduğu gibi rehabilite edilemeyen sahaların kamu yararına kullanılması yöntemi ile değerlendirileceğini vurgulayan Eroğlu, "Bu alanlar ihtiyaca göre gölet, rekreasyon alanı, katı atık depolama alanı, yangın havuzu, tabiat parkı ve spor tesisi olarak kullanılabilecek" değerlendirmesinde bulundu.

Dünyada maden sahaları rehabilitasyonu ile ilgili farklı örneklerin bulunduğunu aktaran Eroğlu, şu bilgileri verdi:

"Ağaçlandırma ve bitkilendirme çalışmalarının yanı sıra yer altında oluşan galeriler, ilginç görünümleri sebebiyle film stüdyolarına, müzelere, fotoğraf sergilerine, sağlık turizmi merkezlerine dönüştürülmektedir. Batı Virjinya'da Mingo şehri yakınlarındaki maden sahası rekreasyon yapılarak golf sahası haline getirilmiştir. Hutchinson şehrindeki Kansas Yeraltı Tuz Müzesi birçok Hollywood filminde film stüdyosu olarak kullanılmıştır. Kanada Vancouver'da bazı terk edilmiş maden sahaları botanik bahçesi, bir kısmı ise rekreasyon park alanlarına dönüştürülmüştür. Ülkemizde uygulanacak eylem planı ile benzer çalışmalar gerçekleştirilecek."

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın