Dolar
32.38
Euro
35.08
Altın
2,233.04
ETH/USDT
3,560.00
BTC/USDT
70,713.00
BIST 100
9,079.97
Gündem, arşiv

Sorumlular için adli kontrol kararı çıkarıldı

Ermenek Cumhuriyet Başsavcılığı, Ermenek'te yaşanan maden faciasında, Ermenek Sulh Ceza Hakimliğine başvurarak sorumlular hakkında adli kontrol kararı çıkardı.

31.10.2014 - Güncelleme : 31.10.2014
Sorumlular için adli kontrol kararı çıkarıldı

KARAMAN

Ermenek Cumhuriyet Başsavcılığı, Ermenek'te maden kazası yaşanan işletmeyle ilgili, yapılan incelemelere göre ileride kendilerine kusur atfedilebilecek yetkili ve görevliler hakkında şüpheli sıfatıyla CMK 109. maddesi uyarınca, Ermenek Sulh Ceza Hakimliğinden adli kontrol talebinde bulunulduğunu, mahkemenin de talebe olumlu yanıt verdiğini bildirdi.

Başsavcılıktan yapılan yazılı açıklamada, kazanın 28 Ekim günü Pamuklu köyü Cenne mevkisindeki madende meydana geldiği anımsatıldı.

Maden ocağında su baskını sonucu 18 kişinin mahsur kaldığı olayla ilgili Cumhuriyet Başsavcılığının 2014-1267 soruşturma numarası üzerinden soruşturmanın başlatıldığı vurgulanan açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

"Jandarma olay yeri ekibine derhal olay yerine intikal etmeleri talimatı verilmiş ve saat 13.30 sıralarında olayın olduğu maden ocağına Cumhuriyet Başsavıcımız ve iki cumhuriyet savcısı ile gidilmiştir. Olayda ciddi delil mahiyeti teşkil edebilecek; defter, evraklar ve diğer bilgisayar kayıtları ivedilikle muhafaza altına alınmış, daimi nezaretçi maden mühendisi ile görüşülerek mahsur kalan işçilerin sayı ve isimleri ile olay esnasında madende bulunup kurtarılan işçilerin sayı ve isimleri tespit edilmiştir. Edinilen işçi sayı ve isim bilgileri diğer kurumlarla paylaşılmıştır. Saat 19.00'a kadar arama kurtarma çalışmalarının sekteye uğratmayacak şekilde olaya ilişkin her türlü bilgi ve belge araştırması yapılmış, maden ocağındaki arama ve kurtarma çalışmalarının devam etmesi, içeriye girilmesinin mümkün olmaması nedeniyle olay yerinde 28 Ekim 2014 tarihli tutanak düzenlenerek ayrılınılmıştır." 

Olay yeri bilirkişi incelemesinde görev almak üzere değişik adliyelerin uzman bilirkişilerle görüşüldüğü aktarılan açıklamada, üniversitesiler, maden ve mühendis odalarından bilirkişi talebinde bulunulduğu olayla ilgili ellerinde her türlü bilgi ve belgeyi göndermeleri için ilgili bakanlık ve kurumlardan talepte bulunulduğu bildirildi.

Kurtarma çalışmalarının halen devam ettiği, madenin içine girip inceleme yapmanın mümkün olmadığının görülmesi üzerine diğer çalışmaların devam ettiği vurgulanan açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Ayrıca şirketin diğer bürolarında da ilgili evrakların tespit ve el konulması için 30 Ekim 2014 tarihinde arama yapılmıştır. Madende mahsur kalan işçilerin halen sağ veya ölü olarak çıkarılamamış olmaları nedeniyle, duruma göre kusur atfedilebilecek şüpheli kişilerin cezai sorumluluklarının farklılık arz edeceği göz önüne alınarak, bu aşamada elde edilen evraklar ve deliller üzerinde yapılan incelemelere göre ileride kendilerine kusur atfedilebilecek yetkili ve görevliler hakkında şüpheli sıfatıyla CMK 109. maddesi uyarınca, Ermenek Sulh Ceza Hakimliğinden adli kontrol talebinde bulunulmuştur. Mahkemece talebimize uygun karar verilmiş ve verilen karar, gereği için ilgili kuruma Başsavcılığımızca gönderilmiştir. Olaydan sağ kurtulan işçilerin ifadelerinin alınmasına başlanıldığı, bir önceki vardiyada görevli işçilerin de ifadelerinin alınmasına yönelik kolluğa talimat verildiği, kurtarma çalışmalarının halen devam etmesi nedeniyle madende bilirkişilerce inceleme yapılamadığından, olayın oluş şekliyle ilgili kesin olarak tespitin yapılamadığı, çalışmaların sonucuna göre soruşturmanın daha da derinleştirileceği kamuoyuna saygıyla duyurulur."

Muhabir: Abdullah Doğan


 

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın