Dolar
32.51
Euro
35.17
Altın
2,233.04
ETH/USDT
3,554.40
BTC/USDT
70,783.00
BIST 100
9,079.97
Gündem, arşiv

Daha hızlı ilerleyeceğiz

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Yıldız, "Eğer orada herhangi bir tahkimat bozulması, malzeme kayması gibi bir konu yoksa daha hızlı ilerleyeceğimiz kanaatindeyiz" dedi.

31.10.2014 - Güncelleme : 31.10.2014
Daha hızlı ilerleyeceğiz

KARAMAN

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik ile açıklamalarda bulundu.

Bakan Taner Yıldız, burada yaptığı konuşmaya trafik kazasında yaşamına yitiren 15 işçiye ve Elazığ'daki şehide Allah'tan rahmet dileyerek başladı.

Ocakta yürütülen çalışmalara ilişkin bilgiler veren Yıldız, "Şu anda suyun düşürülmesi öncelikler arasında kalmadı, birinci öncelik tahkimat ve oradaki malzemelerin çıkartılması" diye konuştu.

Malzemelerin çıkartılmasında sabaha kadar vardiyalı olarak çalışıldığını anlatan Yıldız, şöyle konuştu:

"Bundan sonra su seviyesi 800 metrenin altına düştüğü için daha hassas davranmamız gereken bir nokta var. 780 metreden sonra karbondioksit ile alakalı bir gaz deşarjı olmaması için hassasiyet gerekiyor. Kurtarma ekipleriyle alakalı herhangi bir risk oluşmaması da önemli. Bütün bunların detaylarını arkadaşlarımızla planladık."

Yıldız, yapılan çalışmalarla 800 kodunun altına inildiğini ifade ederek şunları kaydetti:

"Bu bizim için önemli bir eşik noktasıydı. Bundan sonra her metre aşıldıkça, her su çekildikçe karşımıza hangi tablonun çıkacağını bilemiyoruz. Su çekme işi artık desandreden nefeslik kısmına aktarılmış oldu. Her iki tarafın da olası su çekme ihtimaline karşı güçleri artırıldı. Kullanmayacak dahi olsan bunların güçleri artırıldı. Şu anda önceliğimiz su değil, tahkimat ve malzeme çıkarılması. İlk amacımız 777'ler 780'ler koduna gelmek. Orada herhangi bir tahkimat bozulması, malzeme kayması gibi bir konu yoksa daha hızlı ilerleyeceğimiz kanaatindeyiz."

Son metreküp suya varıncaya kadar hepsinin çıkartılması gerektiğini vurgulayan Yıldız, MTA'dan gelen sondaj makinesinin montajına sabah başlandığını ve makinenin çalışmasıyla 172 metreden, madenin en dip noktasından şılam, çamur ne varsa çekilebileceğini söyledi.

Bakan Yıldız, "İçeriden tüm görüntüler alındı, sizlere verildi. Bunları sizler de kamuoyuna paylaşabilirsiniz. Oradaki çalışmalar, o malzemeler nasıl çıkarılıyor, vagonlar nasıl dolduruluyor, orada tahkimat nasıl yapılıyor, ağaçlar nasıl naklediliyor, tüm ayrıntılarıyla detaylarıyla birebir onları da kamuoyuyla paylaşma imkanımız olacak" ifadelerini kullandı.

Yıldız, "Şu anda bir önceki gün gibi önceliğimizin su olmadığını, bundan sonra tahkimat ve malzemenin dışarı çıkartılmasının önceliğimiz olduğunu bir kez daha söylemek isterim. İlk amacımız 770'ler 780'ler koduna gelmek. Eğer orada herhangi bir tahkimat bozulması, malzeme kayması gibi bir konu yoksa daha hızlı ilerleyeceğimiz kanaatindeyiz" dedi.

Yıldız, "800 kodunun altına inildi. Bizim için önemli bir eşik noktasıydı bu. Bundan sonra her metre aşıldıkça, her su çekildikçe, karşımıza hangi tablonun çıkacağını şu anda bilemiyoruz. Ama biraz önce sayın bakanlarımızın da belirttiği gibi su çekme işi artık desandreden değil nefeslik kısmına aktarılmış oldu" ifadesini kullandı.

Taner Yıldız, ulaşılması gereken noktaya kaç metre olduğu yönündeki soruya, "Şu anda bizim 50 metre kadar daha su düşürmemiz gerekiyor. Ulaşılacak son noktaya mesafe 50 metre" yanıtını verdi. Yıldız, "Bizi sınırlayan su değil, tahkimat ve oradan malzeme çekimi. İçeriye dalgıç pompalar sokuldu, dalgıçlar girmiyor" şeklinde cevap verdi.

Çelik: Seri bir çalışma var

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik de ahtapottan sonra yaklaşık 20 metrelik bir ilerleme sağlandığını ifade ederek, "Orada yaklaşık 10-15 metrelik ciddi bir moloz var, tavan olduğu gibi göçmüş" şeklinde konuştu.

Çelik, "Burada son derece uyumlu, güzel bir çalışma gerçekleştiriliyor. Gece 02.00'lerde hep beraber, işçi kardeşlerimizle beraber olduk. İyi organize olmuş vaziyette, gerek sahada gerekse yerin altında çalışmalar seri bir şekilde götürülüyor" diye konuştu.

Faruk Çelik, "Vardiya sistemi çok düzenli çalışıyor. Hızlı bir şekilde, kısa bir süre içinde, 10 dakikalık bir süre içinde vagon dolduruluyor ve tekrar diğer vagona geçiliyor. Seri bir çalışma var. Tahkimat için gerekli bütün imkanlar sağlanmış ve anında yer altına bunlar ulaştırılıyor, bu tahkimatlar gerçekleştiriliyor ve mesafe almaya çalışıyor, çalışan kardeşlerimiz" dedi.

Çelik, "Burada çalışan sayısı bizdeki kayıtlarda 180'dir ve tamamı da sigortalıdır. Sigorta sorununun olmadığını arkadaşlarımız tespit etti" şeklinde konuştu.

Elvan: Eğer çökme yoksa daha hızlı ilerleyeceğiz

Bakan Elvan da su kütlesinde yarı yarıya azalma olduğunu, suyla ilgili sorun yaşanmadığını ifade ederek, "Böyle gittiği takdirde daha hızlı şekilde ilerleyeceğiz. Galerinin tavanı, yalancı tavan diyorlar, bu çökmüş. Çökmeden dolayı galerinin 4'te 3'lük bölümü kapanmış. Şu anda 10 metrelik bir kısım var. Onu aldıktan sonra su var. Eğer çökme de yoksa daha hızlı ilerleyeceğiz" dedi.

Lütfi Elvan, su tahliyesinde hızlanmanın söz konusu olduğunu söyledi. 

Su tahliye sisteminin düzene oturduğunu ifade eden Elvan, "Özellikle nefeslik tarafından yapılan tahliye sistemi hızlı bir şekilde yürütülüyor. Bugün sabah desandreden indik aşağıya. Aşağı yukarı 15 metrelik bir mesafe var su seviyesiyle molozların olduğu bölüm arasında. Oranın temizlenmesine, molozların dışarı atılmasına, tahkimat yapılmasına yönelik çalışmalar devam ediyor" diye konuştu.

Yıldız, Çelik ve Elvan çalışmaları yerinde takip ediyor

Olayın ilk günü bölgeye gelen Yıldız, Çelik ve Elvan, 24 saat bölgedeki çalışmaların koordinasyonunu sağlıyor. Bakanlar, madendeki suyun tahliyesi ve tahkimatlar kurularak işçilere ulaşılması için aralıksız süren çalışmaları yerinde takip ediyor.

Bugün sabahın ilk ışıklarıyla tünel girişinden en aşağı kısma kadar inen bakanlar, teknik çalışmalar hakkında yetkililerden bilgi aldı.

Tüneldeki incelemelerin ardından dışarı çıkan Yıldız, Elvan ve Çelik, maden ocağında mahsur kalan işçilerin yakınlarının yanına giderek çalışmalarla ilgili bilgi verdi.

Ermenekli olan Bakan Elvan, yöreyi bilmesi nedeniyle olayın meydana geldiği kömür ocağındaki çalışmaları sürekli takip ediyor. Zaman zaman tünelin içine giren, su tahliye ve tahkimat çalışmalarında incelemelerde bulunan Elvan, işçilere de moral veriyor.

Maden ocağı önündeki Türk Kızılayı çadırında misafir edilen işçi yakınlarını da sürekli ziyaret eden Bakan Elvan, hemşehrilerini yapılan çalışmalar hakkında bilgilendiriyor.

Cuma namazı Türk Kızılayı ve AFAD'ın kurduğu çadırlarda kılındı

Öte yandan işçilerin mahsur kaldığı maden ocağının önüne Türk Kızılayı ve AFAD tarafından kurulan çadırlarda cuma namazı kılındı.

Türk Kızılayı ve AFAD çadırları, iş makinelerinin maden ocağının önündeki bir düzlüğü düzenlemesiyle oluşturuldu. İki çadırın içine de ses sistemi kuruldu.

Karaman Müftüsü Nuri Değirmenci'nin kıldırdığı namazda, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik ile Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan da vatandaşlarla birlikte saf tuttu.

Değirmenci, okuduğu hutbesinde, Hazreti Muhammed'in hayatına bakıldığında iyilikler ve güzelliklerin yanında sıkıntıların da olduğunu ifade ederek, bunların birer imtihan olarak algılanması gerektiğini belirtti.

Bu imtihanlardan birlik ve beraberlik içerisinde çıkılabileceğini vurgulayan Değirmenci, şöyle dedi:

"Biz biliyoruz ki bir takım eksikliklerin, musibetlerin başımıza gelmesiyle bir imtihan olunuyoruz. O imtihanda başarıya ulaşabilmek için sabredenleri müjdele buyuruyor Allah-ü Teala Hazretleri. Biz de sabır göstereceğiz. Bu dünyada Allah-ü Teala Hazretlerine kul olarak, kulluğumuzun bilinci içerisinde kolaylıkta ve zorlukta Allah-ü Teala Hazretlerini anarak, o na güzel yardımcıdır diye bilirsek, Allah da bize hiçbir zaman yardımını esirgemeyecek."

Tüm dünyada ve Türkiye'de madendeki işçiler için dualar edildiğine işaret eden Değirmenci, "Bölgenin ve memleketimizin her tarafından kardeşlerimiz buraya koşuyorlar. Bir musibete isabet ettiği için bu kardeşlerimizin yanında oluyorlar. Devlet erkanımız olsun, sivil toplum kuruluşlarımız olsun, inşallah Rabbimin müjdelerine nail olacaklardır. Rabbim burada emeği geçen kardeşlerimize kolaylıklar ihsan eylesin. Ocakta kalan kardeşlerimiz için bugün dünyanın her tarafında, Türkiye’nin her köşesinde her cami ve mescidinde dualar yapılıyor. O duaları Rabbim kabul eylesin. Bu mübarek hutbe saatinde Rabbim tüm kardeşlerimize yardımcı olsun" ifadelerini kullandı.

İşçilerimizin üzerinde hala su var

Kurtarma çalışmalarının sürdüğüne işaret eden Yıldız, "Daha arkadaşlar, çalışmanın yarısındayız. Çalışma tamamlanmış değil ama biz sayın bakanımızla suyu aktığında nasıl bir efekt ve miktar oluşturuyor yerinde görmek için geldik" dedi. 

Yıldız, kurtarma çalışmalarını sürdüren ekiplerin vardiyalarını düşürdüklerini ifade ederek, şu bilgileri verdi:

"8 saatlik vardiyaları yerine göre 4 ila 6 saate indirdik ki daha seri malzeme yükleyebilsinler, vagondan da çıkartabilsinler. Kurtarma faaliyeti sırasında ciddi problemlerle karşılaşılmadı. Malzeme yumuşadığı kadar çökebiliyor. O yüzden hiç zaman veremiyoruz. Bir metre sonra karşımıza ne çıkacak, göremiyorsunuz ki. İşçilerimizin üzerinde hala su var. Akşama kadar bu suyun tahliyesinin devam etmesi halinde akşam bunları netleştireceğiz ama net olan bir şey var, işçilerimiz hala suyun daha altında duruyor. Her geçen saat o su seviyesini değiştiriyor. Biz de birebir kamuoyuyla doğru bilgileri paylaşmak istiyoruz."

Yıldız, Torba Yasa'daki madencilerin çalışma saatleriyle ilgili düzenlemeye ilişkin soruyu, "Bunu daha sonra değerlendireceğiz. Bununla alakalı tüm hazırlıklarımızı yaptık. Kamuoyuyla paylaşacağız. Şu anda biz madenden çıkan suyu ve ulaşacağımız işçi kardeşlerimizi düşünüyoruz" diye cevapladı.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan ise madende tavanın göçmesiyle ilgili sıkıntıların yaşandığını ifade etti. 

Bu çökmeler sonucu galerinin önünde molozların yığıldığını belirterek, bunların çıkarılmasının zorluğuna işaret eden Elvan, "Bu tür malzemelerle karşılaşıldığında çok daha sıkıntılı oluyor. Nasıl ve ne şekilde seyredeceğini kestiremiyorsunuz, görerek gidiyorsunuz. Her an farklı bir durumla karşı karşıya kalabilirsiniz" diye konuştu.

Muhabir: Muhammed Boztepe, Göksel Yıldırım, Abdullah Yıldız, Abdullah Doğan

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.