Dolar
32.37
Euro
34.92
Altın
2,233.04
ETH/USDT
3,568.30
BTC/USDT
70,824.00
BIST 100
9,079.97
Gündem, arşiv

Kaza kafamızda yüzde 90-95 netleşti

TBMM Soma Maden Faciasını Araştırma Komisyonu üyeleri, facianın yaşandığı maden ocağına girip kazanın meydana geldiği bölgede ilk kez inceleme yaptı.

30.10.2014 - Güncelleme : 30.10.2014
Kaza kafamızda yüzde 90-95 netleşti

MANİSA

TBMM Soma Maden Faciasını Araştırma Komisyonu üyeleri, facianın yaşandığı maden ocağına girip kazanın meydana geldiği bölgede ilk kez inceleme yaptı.

Uzmanlarla Eynez ocağına kulikar ile giren komisyon üyeleri, kaza bölgesiyle ilgili fotoğraf ve görüntü çekilmesi, teknik bilgi toplanmasının ardından yaklaşık 3 saat sonra ocaktan çıktı.

Komisyon Başkanı Ali Rıza Alaboyun, gazetecilere açıklamasında, kulikar ile belli noktaya indikten sonra yürüyerek tam kaza noktasına ulaştıklarını belirterek, şunları söyledi:

"20 metrelik bölümü sürünerek gittik, 60-65 santimetrelik dar yerden geçtik, eğilerek yürüdük. Kazanın olduğu yerde birinci tahrik motorunu göremedik. Üzerinde tonlarca yığıntı var, onun da üzerinde büyük boşluk ve is veya dumanın yaladığı bakir toprak var. Bunlar bize farklı fikirler veriyor. Bizim kafamızda ne varsa, hocalarımız, komisyon üyelerimiz ve teknik uzmanlarla tartıştıklarımız, işçi arkadaşların ifadeleri, üst üste bindi. Kaza, kafamızda yüzde 90-95 netleşti."

Alaboyun, topladıkları verileri değerlendirdikten sonra maden görüntülerini dağıtmayı planladıklarını kaydetti.

Komisyon üyesi ve CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel ise kaza noktasını ilk kez görüldüğünü vurgulayarak, soruşturmayı yöneten savcılara, bilirkişi görevlendirilip kaza yerinde inceleme yapılması çağrısında bulundu.

Soma ve Ermenek'teki kazaların birbirine benzediğini ileri süren Özel, şunları ifade etti:

"Eski imalat denilen kömür alınca boşalan alanlar var. Ermenek'te oranın suyla dolduğu ve Maden İşleri Genel Müdürlüğünce de madeni gösteren topoğrafya haritasına tam işlenmediği için yeni maden ilerlerken orayı patlatarak facianın olduğu ortaya çıkıyor. Burada da detaylı şekilde gördük ki yakın tarafta eski imalat var. Orada metan gazı birikmiş olmalı. Aşağıda da buranın yetkililerinden biri, (Türkiye'de demek ki bundan önce madenciliği bilmiyormuşuz, Türkiye'de yeni bir sayfa açılıyor) dedi. Demek ki madeni almak ve çıkarmakla işiniz bitmiyor, tamamen orada bir daha reaksiyon olmayacak tedbirlerin alınması lazım."

Muhabir: Emre Umurbilir

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın