Dolar
32.32
Euro
34.92
Altın
2,214.16
ETH/USDT
3,570.00
BTC/USDT
71,079.00
BIST 100
9,079.97
Gündem, arşiv

Okullarımızın saldırılara maruz kalması son derece üzücü

Başbakan Davutoğlu'nun eşi Sare Davutoğlu, "Okullarımızın ve öğrenci yurtlarının molotoflu saldırılara maruz kalması son derece üzücü" dedi.

23.10.2014 - Güncelleme : 23.10.2014
Okullarımızın saldırılara maruz kalması son derece üzücü

İSTANBUL

Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun eşi Sare Davutoğlu, Toplumsal Gelişim Merkezi Eğitim ve Sosyal Dayanışma Derneği (TOGEM-DER) ile Avrupa Eğitim Vakfı ortaklığında gerçekleştirilecek "Temiz Sınıf, Sağlıklı Gelecek" projesinin Bağlarbaşı Kongre ve Kültür Merkezi'ndeki açılış töreninde konuştu.

Derneğin 2005'te kuruluşuna öncülük eden Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan'ı saygıyla andığını ifade eden Sare Davutoğlu, derneğin, toplumsal sorumluluk anlamında güzel hizmetlere aracılık ettiğini vurguladı.

Sare Davutoğlu, bilimsel araştırmaların, çocuğun gelişiminde 0-6 yaşın en önemli dönem olduğunu ortaya koyduğunu belirterek, çocukların kişilik gelişimlerinin yanı sıra temel beceriler kazandıkları bu yılların, "erken çocukluk dönemi" şeklinde adlandırıldığını hatırlattı.

Bu dönemde, öğrenmenin en yoğun olduğunu, kültürel normların geliştiğini, temel alışkanlıkların edinildiğini anlatan Davutoğlu, erken yaşlardaki hızlı beyin gelişimi sayesinde insanın yaşamı boyunca sağlığını, öğrenme becerilerini, davranışlarını etkileyecek temellerin atıldığını, sosyal, duygusal ve fiziksel gelişiminin yanı sıra çocuğun bilişsel yeteneklerinin bu dönemde geliştiğini söyledi.

Davutoğlu, "Çocukların öğrenmeye açık olduğu bu kritik dönemde onlara doğru eğitimin verilmesi, öncelikle ailenin daha sonra devletin görevidir. Bir anne olarak bu dönemin gerçekten eğitimde en önemli nokta olduğunu fark ettiğim bir dönemdi" dedi.

Okul öncesi eğitim alanında son 12 yılda tarihi adımlar atıldığını belirten Davutoğlu, 2002'de 289 bin çocuk okul öncesi eğitimden faydalanırken, bugün 1 milyon 100 bin çocuğun okul öncesi eğitime dahil olduğunu kaydetti.

Sare Davutoğlu, artışın yakalanması için devletin, birçok sivil toplum kuruluşuyla işbirliği içinde çalıştığına değinirken, bu konuda çalışmalar yapan diğer kuruluşların da gayretiyle okul öncesi eğitimden istifade edemeyen çocuğun kalmayacağına inandığını aktardı.

Niceliksel artışın yanı sıra okul öncesi eğitimin kalitesinin de artırılmasının önemine işaret eden Davutoğlu, "Mevzuat içinde ortak kalite standartları olarak tespit edilen fiziki koşullar, çocuk yaş grupları ve sınıfların mevcudu, eğitim ve bakım personelinin yeterliliği, çalışma koşulları, mesleki eğitim, yönetim programları, aile katılımı ve denetim gibi pek çok standardın başında fiziki koşullar gelmekte. Çocuklarımıza hijyenik, sağlıklı ortamlarda eğitim öğretim imkanının sağlanması ise fiziki koşullar içerisinde belki de en fazla itina göstermemiz gereken alanı oluşturuyor" diye konuştu.

"Çocukların güvenliğine kastedenlere Allah fırsat vermesin"

Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun eşi Sare Davutoğlu, Türkiye'de yaşanan güzelliklere ve gelişmelere rağmen "yürekleri yakan olaylar" da yaşandığını dile getirerek, şöyle devam etti:

"Bir anne, bir hekim, bu ülkenin bir vatandaşı olarak beni yüreğimden yaralayan bir hadise ise son dönemde maalesef yaşanan olaylarda çocuklarımızın şiddete maruz, şiddete aracı, şiddete muhatap kılınması. Özellikle okullarımızın ve öğrenci yurtlarının molotoflu saldırılara maruz kalması son derece üzücü. Projenin sürdürüleceği iki ilimizde de bunun örneklerini maalesef yaşadık. İstanbul'da alevler içinde kalan okul binalarını, Siirt'te yine bir anaokulunda küle dönmüş oyuncakları gördüğümde, eminim sizler de öyle hissetmişsinizdir, tarifsiz bir acı yaşadım. Çocuk masumiyetine, çocukların güvenliğine kastedenlere, inşallah, Allah fırsat vermesin diyorum. Hamdolsun ki bu istisnai negatif fotoğraf kareleri, milletimizin muazzam dayanışma ruhunu lekelemeye ve zedelemeye yetmeyecektir. Bu ülke, bu millet, bütün çocuklarını anne şefkatiyle bağrına basmaya devam edecektir. Ben de şahsen inşallah gücüm, takatim, imkanlarım nispetinde bütün mesaimi, bu ülkenin aydınlık yüzlü çocuklarının yetişmesine hasredeceğim. Bizler, aydınlık yarınlarımızın umudu olan çocuklarımız için yeni okullar, sınıflar, yurtlar yapmaya hep birlikte devam edeceğiz. Toplumsal dayanışmamızı en üst düzeye çıkartmak, Allah'ın en büyük armağanı olan çocuklarımızın gözlerindeki ışığı çoğaltmak, onları en sağlıklı koşullarda geleceğe hazırlamak için hep birlikte çalışacağız."

Sare Davutoğlu, "Temiz Sınıf, Sağlıklı Gelecek" projesinin önemli faydalarından birinin de "çocukların kişisel bakımlarıyla birlikte çevrelerinin temizliğine dair kazanacakları alışkanlıklar" olduğunu söyledi.

"700'e yakın okul öncesi eğitim birimi bağışlandı"

TOGEM-DER Başkanı Saadet Gülbaran da dayanışmanın her alanında hizmet veren derneğin temel misyonunu "ihtiyaç duyulan her noktaya okul öncesi eğitim birimleri kazandırmak" ve "çocukları eğitim olanaklarından mahrum bırakmamak" şeklinde açıkladı.

Dernek olarak çeşitli dönemlerde, birbirini destekleyen pek çok proje yapılandırdıklarına değinen Gülbaran, "Anasınıfsız okul kalmasın" sloganıyla yola çıkarak gerçekleştirilen proje kapsamında ülke genelinde 700'e yakın okul öncesi eğitim birimi bağışladıklarını söyledi.

 Gülbaran, yapımına öncülük ettikleri 4 özel eğitim anaokulu ve bir mesleki özel eğitim merkezinin de bu yıl sone ermeden açılışını yapmayı öngördüklerini belirtti.

Derneğin kuruluşunda bu yana tüm projelerin çocukların eğitim alması yolunda gerçekleştiğini anlatan Gülbaran, sosyo ekonomik bakımdan gelişmemiş bölge okullarındaki sağlık koşularının, beklenen standartların altında kaldığının tespit edildiğine işaret ederek, "Temiz Sınıf, Sağlıklı Gelecek" projesiyle eğitim ortamlarının hijyenine odaklandıklarını ifade etti.

Toplantıya, İstanbul Milli Eğitim Müdürü Muammer Yıldız, Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen, İstanbul Valisi Vasip Şahin'in eşi Şeyma Şahin de katıldı.

Proje hakkında

"Temiz Sınıf, Sağlıklı Gelecek" projesi, AB ve Türkiye'nin desteklediği Sivil Toplum Örgütleri Arası Diyaloğu Geliştirme Hibe Programı çerçevesinde, Türkiye'deki sivil toplum kuruluşları arasındaki iletişimi güçlendirmek amacıyla TOGEM-DER, Avrupa Eğitim Vakfı, İstanbul Milli Eğitim Müdürlüğü ve Siirt Milli Eğitim Müdürlüğü ile yürütülecek. Proje 9 ay sürecek ve İstanbul ile Siirt'teki anasınıflarında uygulanacak. 

Çocuklara sağlıklı eğitim ortamı sağlamayı hedefleyen proje kapsamında ilk etapta İstanbul'da Üsküdar, Ümraniye, Pendik, Sancaktepe, Avcılar, Arnavutköy, Bahçelievler, Küçükçekmece, Zeytinburnu ve Beyoğlu'nda belirlenecek birer anasınıfından bir asıl, bir kontrol olmak üzere iki aşama örnek alınacak.

Tespit edilen örnek sınıfların belirli bölgelerinden (kapı kolları, oyuncaklar, masalar, bataryalar gibi) alınacak örnekler, laboratuvar ortamında yapılan analizler sonucu hazırlanan raporlar doğrultusunda, velilere, öğretmenlere, öğrencilere, okul yönetimlerine ve tedarikçi firmalara eğitimler verilecek.

Eğitim ve bilgilendirme toplantılarından sonra ne kadar yol alındığını görmek üzere kontrol analizleri için ikinci defa örnek alınıp, raporlama yapılacak. Yapılacak asıl analizde her okuldan en az 25 örnek alınacak ve söz konusu 25 örnek besiyerlere çift paralelli ekim yöntemi (aktarım) ile 5 mikroorganizma açısından incelenecek. 10 okulda 2 bin 500 örneklem üzerinde çalışılacak. Asıl analiz süreci ve kontrol analizleri için aynı işlemler uygulandığında toplam 5 bin analiz yapılacak. Proje sonunda hazırlanacak raporlar, basın toplantısıyla duyurulacak.

Projede İstanbul ve Siirt'te okul öncesi eğitim veren sınıflarda fiziksel güvenlik ve hijyen koşullarını iyileştirerek, çocukların daha sağlıklı ve etkili eğitim almasını gerçekleştirmek, her iki ilde modern sınıflar kurularak sonuçları daha somut ve transfer edilebilir hale getirmek hedefleniyor. 

Eğitim ve uygulamalar sonucunda anasınıflarda bulaşıcı hastalıklara yakalanma riskinin yüzde 25, devamsızlığın ise yüzde 15 oranında azaltılması planlanıyor. Proje sonucunda elde edilen verilerin öncelikle İstanbul ve Siirt'teki diğer okullara, daha sonra ülke geneline yayılması amaçlanıyor.

Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun eşi Sare Davutoğlu, programın ardından Bağlarbaşı Kongre ve Kültür Merkezi'nde bulunan "Selçuklu Medeniyetinin Anadolu'daki İzleri" isimli fotoğraf sergisini gezdi.

Sare Davutoğlu, çocuklarla ve katılımcılarla fotoğraf çektirdi. 

Muhabir: Andaç Hongur

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın