Dolar
32.33
Euro
34.88
Altın
2,220.79
ETH/USDT
3,570.60
BTC/USDT
70,797.00
BIST 100
9,079.97
Gündem, arşiv, arşiv

Çankaya Köşkü'nün süvarileri

Cumhurbaşkanlığındaki resmi karşılama törenlerinde görev alarak dikkati çeken atlı birliğin personeli yoğun eğitimlerden geçiyor.

17.09.2014 - Güncelleme : 17.09.2014
Çankaya Köşkü'nün süvarileri

ANKARA 

Cumhurbaşkanlığındaki resmi karşılama törenlerinde görev alarak dikkati çeken atlı birliğin personeli yoğun eğitimlerden geçiyor, aralarında Gemlik'te yetiştirilen ve üretilen "Gemlik Atı"nın da bulunduğu atlara özel ilgi gösteriliyor. 

Genelkurmay Başkanlığınca, Kara Kuvvetleri Atlı Spor Eğitim Merkez Komutanlığına basın gezisi düzenlendi. 

Türkiye'de atçılığın yaygınlaştırılması, Türk atçılık geleneğini de içine alan süvari kültür ve tarihinin yaşatılması ve gelecek nesillere aktarılmasının amaçlandığı birlik, binicilik yarışmalarına katılıyor, törenlerde görev alıyor, Çankaya Köşkü'ndeki Cumhurbaşkanlığı Devlet Töreni'ne iştirak ediyor.

Köşk'teki törenlerde görev almaya başlamasının ardından kamuoyunun dikkatini çeken birlikte personel yoğun eğitimlerden geçiyor, atlara özel ilgi gösteriliyor. 

Çankaya Köşkü'ndeki törene katılacak birlik, 2-3 gün öncesinden Köşk'e gidiyor. Özel araçlarla taşınan atlar için yerleşke içinde seyyar ahır kuruluyor. Atların tören alanına alışmaları ve provaların yapılması için gerçekleşen bu uygulamanın ardından atlar törendeki görevlerini yerine getiriyor. Tören sonrası birliklerine dönen atlar, özel bakıma alınıyor. Tımarları ve masajları yapılan atlar tek tek yıkanıyor, dinlenmeleri sağlanıyor.

 Türkiye'de kendi atını yetiştiren tek merkez

Birlikteki atların büyük bölümünü Bursa'nın Gemlik ilçesindeki Askeri Veteriner Okulu At Üretim ve Eğitim Tabur Komutanlığındaki dünya standartlarında üretilen ve yetiştirilen "Gemlik Atı"  cinsi atlar oluşturuyor. Birlikte görev alacak genç atlara üç safhalı eğitim uygulanıyor. İlk olarak başlangıç ve temel eğitim alan atlar, daha sonra yeterlilik eğitimine tabi tutuluyor. Bu eğitimde hangi branşlarda yetenekli oldukları tespit edilen genç atlar daha sonra buna göre at terbiyesi, üç günlük yarışma, engel atlama ve atlı dayanıklılık branşlarına ayrılan idame ve geliştirme eğitimini alıyor.

Cirit ve atlı okçuluk ile tören atı olarak kullanılacakların eğitimleri ise ayrı olarak yapılıyor. Komutanlık, Türkiye'de kendi atını yetiştiren ve kurumsal olarak genç at eğitimi ve binicilik eğitimi veren tek merkez olarak Türk atçılık kültürünü ve geleneğini yaşatmayı sürdürüyor.

 Ata ilk defa dokunan er ve erbaşlar

Birlikte, personelin eğitimine de özel önem veriliyor. Birliğe gelen ve o döneme kadar ata hiç dokunmamış erbaş ve erlere öncelikle at sevgisi aşılanıyor. Atçılık eğitimi alan erbaş ve erlere daha sonra altı ay süreli binicilik eğitimi veriliyor. Bu eğitimin ardından erbaş ve erler, Cumhurbaşkanlığı Atlı Devlet Töreni ile 30 Ağustos Zafer Bayramı, 9 Eylül İzmir'in Kurtuluşu ve 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı törenlerine katılıyor. Ayrıca askerlere zor arazi koşullarında kullanılan mekkarecilik (hayvanlı ulaştırma) eğitimi de veriliyor.

Süvari subay ve astsubaylar ise öğrencilik yıllarından itibaren binicilik eğitimi almaya başlıyor.

Mezun olan teğmen ve astsubay çavuşlar, otuz haftalık binicilik temel kursuna gidiyor. Bu kursta, at, at donatımı, at bakımı, at sağlığı, temel binicilik, at terbiyesi, engel atlama, üç günlük yarışma ve atlı dayanıklılık, süvari, koşulu topçu ve mekkarecilik eğitimlerinin yanı sıra geleneksel sporlardan cirit ve atlı okçuluk eğitimi de uygulamalı veriliyor.

 Cirit ve atlı okçuluk yaşatılıyor 

 Atlı Spor Eğitim Merkezi Komutanlığında, geleneksel sporlardan cirit ve atlı okçuluğun geliştirilmesine yönelik de çalışmalar yapılıyor.

Atçılık ve süvari kültürünü yaşatmakla görevli birlikte cirit ve atlı okçuluk da yapılıyor. Böylece geleneksel kültürün yaşamasına katkı sağlanıyor.

 Atlar için özel klinik 

Birlikteki at kliniğinde ise atların muayeneleri, teşhis ve tedavileriyle koruyucu hekimlik ve nalbant hizmetleri yürütülüyor.

Ankara garnizonundaki birliklere ait köpeklere de klinik hizmeti sunulan merkezde, uzman veteriner hekim subaylar görev alıyor. Modern tıbbi cihazların bulunduğu klinikte nalbanthane de yer alıyor. Atların sıcak ve soğuk nallama işlemleri burada üretilen nallarla yapılıyor. 

Albay Adalalı

Atlı Spor Eğitim Merkez Komutanlığı Binicilik Ekip Komutanı Albay Kamer Adalalı, binicilik sporunda engel atlama, at terbiyesi, üç günlük yarışma ve atlı dayanıklılık branşının bulunduğunu belirtti.

Bu branşlarla ilgili dünya ve olimpiyat şampiyonaları düzenlendiğini vurgulayan Albay Adalalı, "TSK Gücü Binicilik Ekibi, bu dört branşta faaliyet gösteren Türkiye'deki tek merkezdir. Binicilik askerin üniformayla yaptığı bir spor dalıdır" diye konuştu.

Olimpik binicilik branşlarının TSK Gücü Binicilik Ekibi tarafından cirit, atlı okçuluk, süvari, koşulu topçu ve mekkarecilik eğitimlerinin birlikteki tüm personel tarafından yapıldığını dile getiren Adalalı, şunları söyledi:

"Birliğimiz tarafından 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı, 30 Ağustos Zafer Bayramı, 9 Eylül İzmir'in kurtuluşu ve Cumhurbaşkanlığı Devlet Törelerine iştirak edilmektedir. Ayrıca TSK Elele Vakfı ile birlikte icra ettiği atı terapi eğitimi, zihinsel ve fiziksel engelli çocukların eğitim ve gelişmesine büyük katkı sağlamaktadır. Atlı Spor Eğitim Merkez Komutanlığının misyonu, Türkiye'de atçılığın yaygınlaştırılması, Türk atçılık geleneğini de içine alan süvari kültür ve tarihinin yaşatılması ve gelecek nesillere aktarılmasıdır."

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın