Dolar
32.35
Euro
34.90
Altın
2,220.48
ETH/USDT
3,557.90
BTC/USDT
70,554.00
BIST 100
9,079.97
Gündem, arşiv

Balıkçılar "vira bismillah" dedi

Trabzon, Ordu, İstanbul, Rize ve Tekirdağ'da balık avı sezonu düzenlenen törenlerle açıldı.

31.08.2014 - Güncelleme : 31.08.2014
Balıkçılar "vira bismillah" dedi

TRABZON/RİZE/İSTANBUl/ORDU/İZMİR

Trabzon Valiliği ve Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğünce av sezonunun açılışı dolayısıyla Akçaabat ilçesindeki Akçakale Limanı'nda tören düzenlendi.

Törende konuşan Vali Öz, balıkçılık sektörünün şehre önemli bir ekonomik girdi sağladığını belirterek, "Denizin bereketinden yararlanmamız için belirlenen kurallara uymamız gerekiyor. Bu konuda önemli çalışmalar ve düzenlemeler var. Av mesafesi, derinliği ve büyüklükle ilgili düzenlemelerin yanında mevsimsel olarak yapılan düzenlemeler, bindiğimiz dalı kesmememiz için" diye konuştu.

Doğu Karadeniz'in su ürünleri açısından potansiyeline dikkati çeken Öz, "Bin 100 civarında tekneyle 5 bin kişiye iş imkanı sağlayan bir sektörden dolaylı olarak 10 bin kişi ekmek yiyor. Bu sektör, bizim için bu bakımdan göz bebeğidir. Denizden çıkan bu ürünü iyi korumamız gerekiyor. Av sezonunun bol ve bereketli olmasını diliyorum" dedi.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Cahit Gülbay ise yeni av sezonunun bereketli ve kazasız geçmesi temennisinde bulunarak, "Yaklaşık 110 kilometrelik kıyı şeridine sahip ilimizde 5 ila 50 metre arasında bin 91 balıkçı gemisi ve 4 bin 895 balıkçı tayfası faaliyet gösteriyor. Ülkemiz karasularında balıkçılık sektörüne önemli bir katkı sağlıyoruz ayrıca Müdürlüğümüzce ruhsatlandırılan 4 bin 21 amatör balıkçı, denizde ve iç sularda sportif amatör balıkçılık yapıyor" şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından, Akçaabat Müftüsü Ramazan Tekin, yeni sezonun bereketli geçmesi için dua etti. Vali Öz ve beraberindekiler, duanın ardından tekneyle denize açıldı.

Törene, Doğu Karadeniz Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Ahmet Mutlu ve balıkçılar katıldı.

Bol palamutla döndüler

Denizlerde av yasağının sona ermesinin ardından gece saatlerinde denize açılan Trabzonlu balıkçılar, ilk avlarında kıyıya bol miktarda palamutla döndü.

Trabzon Valiliği ile Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğünün Akçaabat Akçakale Limanı'nda düzenlediği av sezonu açılış töreninin ardından gece 00.00'da şehrin 110 kilometrelik kıyı şeridinde denize açılan 100'e yakın balıkçı teknesi, sabahın ilk ışıklarına kadar avlandı.

Kıyıya bol miktarda palamut ile dönen balıkçılar, teknelerinde kasalara yerleştirdikleri balıkları kendi imkanları ya da aracılar eşliğinde satılmak üzere Trabzon Balık Hali'ne götürdü.

Sezonun ilk gününde yoğunluk yaşandığı halde alıcıları için sergilenen balıklar, komisyoncuların uygun gördüğü değer ile satıldı. Boyları 12 ile 16 santimetre arasında değişen palamutların tanesi 2,5 ile 7 lira arasında değişen fiyatlarla alıcı buldu.

Doğu Karadeniz Balıkçı Kooperatifi Birliği Başkanı Ahmet Mutlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, geçmiş yıllara göre palamudun iyi seviyede olduğunu belirterek, "Bu sene adeta balığın istediği bir hava var. Aynı şekilde devam ederse hem balıkçılar hem de vatandaşlarımız bol bol palamut yiyebilecek. Palamut göç balığı olduğu için net bir şey konuşmak zor ancak bugün için baktığımızda av sezonuna gayet güzel bir başlangıç yaptık" dedi.

Avlanan palamutların tanesinin 250 ile 300 gram arasında değiştiğini ifade eden Mutlu, az miktarda avlanan istavritin ise kasasının 150-200 lira arasında satıldığını kaydetti.

Ordu

Ordu da Büyükşehir Belediye Başkanlığı ile Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, av sezonunun açılışı dolayısıyla Perşembe ilçesi Kışla Limanı'nda tören düzenledi.

Törende konuşan Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Enver Yılmaz, balıkçılık sektörünün şehre önemli bir ekonomik girdi sağladığını söyledi.

500'ün üzerinde teknesi olan Ordu'da balıkçılığın gelişmesi için hem bakanlık hem de büyükşehir olarak bütün imkanları seferber edeceklerini ifade eden Yılmaz, "İnşallah bütün balıkçılarımız bol balıkla kıyıya dönerler. Yaptıkları işin ne kadar zor ve meşakkatli olduğunu biliyoruz. Bu nedenle bizler her zaman balıkçılarımızın yanındayız" diye konuştu. 

Bütün balıkçıların kazasız belasız sezonu tamamlamaları temennisinde de bulunan Yılmaz, sezonun hem balıkçılara hem de balık tüketmeyi seven bütün vatandaşlara hayırlı olması dileğinde bulundu. 

Konuşmanın ardından Perşembe Müftüsü Cemal Uzun sezonun hayırlar getirmesi temennisinde bulunarak, dua etti. 

Törenin ardından balıkçılar "vira bismillah" diyerek tekneleriyle denize açıldı. 

Aileleri, balıkçıları limandan el sallayarak uğurladı.

İstanbul

İstanbullu balıkçılar, yeni balık avı sezonunun başlamasıyla "Vira Bismillah" diyerek denize açıldı.

İstanbul Su Ürünleri ve Hayvansal Mamüller İhracatçıları Birliği, yeni balık av sezonunu Sarıyer Kireçburnu'nda düzenlediği etkinlikle kutladı.

Burada konuşan Birlik Başkanı Ahmet Tuncay Sagun, yeni sezonun esnafla hayırlı olması temennisinde bulunarak, sektörün özellikle ihracatta çok hızlı geliştiğini söyledi.

Palamut, hamsi ve sardalyenin bol olması bekleniyor

Sagun, yeni av sezonunun verimli olacağı kanaatinde olduğunu dile getirerek, "Özellikle palamut, hamsi, sardalyenin bol miktarda olacağı kanaatimiz var. Denizlerimiz bereketli bir sezon yaşayacaktır. Tüm kayıklarımız şu anda sezona hazırdır. Gece avlanmaya başlayacaklar" diye konuştu.

Vatandaşın ucuza balık yemesini sağladıklarını ifade eden Sagun, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Son yıllarda Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının av yasağı konusunda çok ciddi uygulamaları var. Bu sektörümüzün geleceği açısından çok önemli. Çünkü tüm yatırımlarımız denize yönelik yatırımlar. Onun için av yasaklarına bizler de sektör olarak itaat ediyoruz. Etmek zorundayız çünkü biz ekmeğimizi denizden yiyoruz. Bu nedenle ilgi ve alakasından ötürü Bakanlığa da teşekkürlerimi sunuyorum."

Büyükçekmece Gürpınar'da yapılan yeni balık halini de değerlendiren Sagun, Kumkapı Balık Hali'nin artık çok merkezde kaldığını ve sektöre de hitap etmediğini belirterek, yeni balık halinin sektöre hayırlı olacağına inandığını söyledi.

Sagun son olarak, balıkçıların, hava şartlarının olumsuz olması nedeniyle bu gece Karadeniz'e çıkmayarak, sadece İstanbul Boğazı'nda avlanacaklarını belirtti.

Kumkapı, Sarıyer, Rumelifeneri ve Poyraz gibi balıkçı barınaklarından akşam saatlerinde denize açılan balıkçılar, av yasağının kalktığı gece yarısından sonra Marmara Denizi'nde avlanacak.

Rize'de törenle başladı

Rize Valisi Ersin Yazıcı, Karadeniz'in Türkiye'de balıkçılığın yüzde 63'ünü sağladığını söyledi.

Rize Valiliği ile Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğünce av sezonunun açılışı dolayısıyla Motorcu Balıkçı Barınağı'nda tören düzenlendi.

 Rize Belediye Başkanı Reşat Kasap ve balıkçıların katıldığı törende Rize Belediyesi Halk Oyunları ekibi, folklor gösterisi sundu. 

Törende konuşan Vali Yazıcı, ilk kez böyle bir sezon açılışına katıldığını belirterek, "Karadeniz Türkiye'de balıkçılığın yüzde 63'ünü sağlamaktadır. Rize'nin de Karadeniz coğrafyasında balıkçılıkta önemli bir yeri olduğunu biliyoruz. Giderek azalmakla birlikte balıkçılıkla ekmek yiyen aile sayısı yine de küçümsenmeyecek kadar çok" ifadelerini kullandı.

Artık gıda ürünleri ve hayvansal gıdalarda çok ciddi tartışmaların olduğunu anlatan Yazıcı, "Bütün gıda ürünleriyle ilgili çeşitli tereddütlerin olduğunu düşünürsek sadece temiz ve tereddütsüz olan bir tek su ürünleri kaldı. Balıkçılık bu manada çok önemli. Çok temiz bir denizimiz var. Burada elde edilen balıklarda hiçbir tereddüde mahal kalmadan GDO veya başka tereddütlere mahal kalmadan rahatlıkla tüketilebilen gıda maddesi olarak kabul edilmektedir. Balıkçılarımız sabırsızlıkla aylardır bugünü bekliyorlardı" diye konuştu. 

Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Şafak Bulut ise Rize'de su ürünleri potansiyeli olarak 37 balıkçı barınağı bulunduğunu belirterek, şunları söyledi:

"Ticari anlamda 5 bin kişi balıkçılıktan geçimini sağlıyor. 25 tanesi 12 metreden büyük olmak kaydıyla toplamda bin 79 adet balıkçı gemimiz mevcut. Ortalama olarak yılda 50-60 bin tonluk bir avcılıktan ve 2 bin 500 tonu da yetiştiricilikten olmak üzere bir potansiyelimiz var. Ümidimiz yeni sezon üretici ve tüketiciler açısından hayırlı geçer."

Konuşmaların ardından balıkçılar havai fişek gösterisi eşliğinde, "Vira Bismillah" diyerek teknelerle denize açıldı.

İzmir'de lokma döküldü

İzmir'de balık avı sezonunun açılışı dolayısıyla İzmir Balık Hali'nde tören düzenlendi. Törende, lokma döktürüldü, kurban kesildi.

Törene katılan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, İzmir Ticaret Odası Başkanı Ekrem Demirtaş ile İzmir Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ahmet Güldal, haldeki balıkçıları ziyaret ederek sezonun ilk avlarını inceledi.

İzmir, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Güldal, İzmir'in önemli bir balıkçılık kenti olduğunu belirterek, denize kıyısı bulunan 17 ilçede 2 bine yakın kişinin balıkçılık yaptığını söyledi. 

Denizlerde balık stoklarının korunmasının ve gelecek nesillere aktarılmasının önemli bir konu olduğuna dikkati çeken Güldal, "Bakanlığımız bu konuda yayınladığı genelgelerle avlanacak balık boylarına sınırlama getirmişti. Biz sadece resmi kurum olarak değil, tüm balıkçılık sektörünün otokontrol sistemi içinde bu sınırlamalara dikkat etmesi gerekir. Aksi takdirde cepten yemiş ve zarar etmiş olacağız. Biz sadece ceza kesen değil, bu denetlemelerde eğitim çalışmaları yapan bir kurum olmayı hedefliyoruz" dedi. 

Güldal, sezonun ilk avının denizdeki fırtına dolayısıyla istenilen düzeyde gerçekleşmediğini kaydetti. 

İzmir Ticaret Odası Başkanı Ekrem Demirtaş da balıkçılara bol kazançlı bir sezon dileyerek, "Ülkemizde Akdeniz'in en büyük balık avlama filoları var bu filolarda binlerce insan ekmek yiyiyor. Türk balıkçılık sektörü ve balıkçı filolarımız çok gelişti. Mevcut filolara, Türk denizleri yetmiyor ve başka denizlere açılmak istiyorlar bunu için hükumetin desteğini bekliyoruz" diye konuştu. 

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu da hayırlı, başarılı, verimli ve bol kazançlı bir sezon geçmesi dileğinde bulundu.


Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın