Dolar
32.33
Euro
34.90
Altın
2,210.20
ETH/USDT
3,560.00
BTC/USDT
70,460.00
BIST 100
9,043.13
Gündem, arşiv

Milletimizin kararlılığıyla her türlü vesayet zincirini kırdık

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 30 Ağustos Zafer Bayramı mesajında, "Milletimizin aynı kararlılığı sergilemesiyle her türlü vesayet zincirini kırdık" ifadesini kullandı.

29.08.2014 - Güncelleme : 29.08.2014
Milletimizin kararlılığıyla her türlü vesayet zincirini kırdık

ANKARA

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 30 Ağustos Zaferi'nin, tarihi boyunca karşılaştığı tüm engelleri birlik ve beraberlik içinde, kardeşlik ruhuyla, inanç ve kararlılıkla aşan milletin gücünün ortaya koyulması bakımından da büyük anlam ifade ettiğini bildirdi.

Erdoğan, 30 Ağustos Zafer Bayramı dolayısıyla yayımladığı mesajında, "Şanlı tarihimizdeki dönüm noktaları, millet olarak nereden gelip nereye gittiğimizi, kutlu yürüyüşümüzün mana ve değerini bizlere en güzel şekilde hatırlatmaktadır" değerlendirmesinde bulundu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 30 Ağustos Zaferi'nin de böyle bir dönüm noktası olarak herkes için gurur ve iftihar vesilesi olduğunu vurguladı.

Milletin bayrak ve vatan sevgisi, ordunun kahramanlığı ve cesaretiyle tarihin büyük destanlarından birinin daha yazıldığını belirten Erdoğan, 26 Ağustos'ta başlayan Büyük Taarruz'un ardından 30 Ağustos'ta elde edilen nihai başarının, istiklal mücadelesini zaferle taçlandırdığını kaydetti.

"Böylelikle vatanımızın toprakları işgalden kurtarılmış, hepimizin ortak değeri cumhuriyetin de temelleri atılmıştır" ifadesini kullanan Erdoğan, şunları kaydetti:

"30 Ağustos Zaferi, tarihi boyunca karşılaştığı tüm engelleri birlik ve beraberlik içerisinde, kardeşlik ruhuyla, inanç ve kararlılıkla aşan aziz milletimizin gücünün ortaya koyulması bakımından da büyük anlam ifade etmektedir. Aziz milletimiz, imkansızlıklar içinde bulunsa da milli ve manevi değerlerini canını ortaya koyarak korumasını bilmiş, inandığı yoldan asla dönmemiş, varlığına kastedilmesine asla izin vermemiştir. Milletimizin aynı kararlılığı sergilemeye devam etmesi sayesinde bizler, artık her türlü vesayet zincirini kırmış olan, yarınlarından kaygı duymayan bir ülkede yaşamanın gururu içerisindeyiz."

Erdoğan, özellikle son 12 yılda önemli gelişmelere sahne olan Türkiye'nin, gelecek süreçte de büyük bir güvenle, her alanda önemli mesafeler kat etmeyi sürdüreceğine emin olduğunu bildirdi.

Demokratik, ekonomik, siyasi yönden Türkiye'yi daha da güçlendireceklerini belirten Erdoğan, şu ifadeleri kullandı:

"Yeni Türkiye vizyonumuzdaki hedefleri gerçekleştirmek, toplumsal refahı daha da artırmak, ordumuzun imkan ve kabiliyetlerini daha da yükseltmek suretiyle, ülkemizi dünyanın en gelişmiş ülkelerinden biri haline getireceğiz. 30 Ağustos Zaferi vesilesiyle, cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal başta olmak üzere İstiklal Savaşımızın tüm kahramanlarını, tüm şehitlerimizi saygı ve rahmetle, gazilerimizi minnet ve şükranla anıyorum. Vatan savunması konusunda fedakar bir anlayışla vazife ve sorumluluklarını yerine getiren, bölgesel ve küresel barışın tesisi için yurt dışında görev üstlenen Türk Silahlı Kuvvetlerimizin tüm mensuplarına şükranlarımı sunuyorum. 30 Ağustos Zafer Bayramımızı en içten duygularımla kutluyor, tüm vatandaşlarımızı en kalbi duygularımla selamlıyorum."

"Bu zaferle çağdaş Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun ilk adımları atılmıştır"

TBMM Başkanı Cemil Çiçek, 30 Ağustos Zafer Bayramı’nın 92. yıl dönümü nedeniyle mesaj yayımladı.

Çiçek, mesajında, Türk milletinin yazdığı en büyük kahramanlık destanlarından birinin İstiklal Savaşı olduğunu belirterek, "Tarih boyunca şerefiyle yaşayan milletimiz, varlığını muhafaza etmek için bütün mazlum milletlere örnek olacak büyük bir mücadeleye imza atmış ve kendisine biçilen esaret rolünü reddederek, dünya milletler ailesi arasındaki saygın yerini korumuştur" dedi.

Ordu ve milletin el ele vererek kazandığı zaferle, emperyalist güçlerin planlarını boşa çıkartan Türk milletinin, böylece 200 yıllık geri çekilişe de son verdiğini ifade eden Çiçek, şunları kaydetti:

"Hürriyet ve bağımsızlığımızı kazanmak için yaptığımız bu mücadele ile haklılığımız bir kez daha tescil edilmiştir. 30 Ağustos Başkomutanlık Meydan Savaşı, İstiklal Savaşı’nın son savaşı olmuştur. 'Ordular, İlk Hedefiniz Akdeniz, İleri' emri ile Afyon/Kocatepe’den verilen emirle, Türk ordusunun zafer için aşamayacağı engel olmadığı bütün dünyaya ispat edilmiştir. Böylece, 19 Mayıs 1919’da Samsun’dan başlayan yürüyüşün savaş meydanlarındaki bölümü sona ermiş ve 30 Ağustos Zaferi tarihimizin şerefli sayfalarındaki yerini almıştır.

Bu zaferle, bayrağımız özgürce dalgalanacağı gönderdeki yerine yeniden çekilmiş ve çağdaş Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun ilk adımları atılmıştır. Bu düşüncelerle, milli hafızamızdan hiçbir zaman silinmeyecek olan 30 Ağustos Zafer Bayramı’nın 92. yıl dönümünü kutluyor, büyük zaferin başkomutanı, devletimizin kurucusu ve Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin ilk başkanı Gazi Mustafa Kemal Atatürk başta olmak üzere İstiklal Savaşı'nın tüm gazi ve şehitlerini minnet ve şükranla anıyorum."

''Geleceğin teminatı olacaktır''

Başbakan Ahmet Davutoğlu, 30 Ağustos Zafer Bayramı dolayısıyla yayımladığı mesajında, 30 Ağustos 1922'nin istiklal mücadelesi boyunca, milli egemenlik yolunda kazanılan en şanlı zaferin tarihi olduğunu belirtti.

Kazanılan bu nihai zafer neticesinde, aziz Türk milletinin, yakın tarihin miladını belirlediğini, dönemin konjonktürü içinde hatırı sayılır bir saygınlık elde ettiğini kaydeden Davutoğlu, ''Bu bağlamda, üç kıtaya yayılmış bir medeniyetin evlatları olan bizler, dönemin mazlum milletlerine de umut ışığı olmuş, onların egemenlik mücadelelerine örnek teşkil etmişizdir'' ifadesini kullandı.

Davutoğlu, Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarının, Anadolu'nun uzun süredir sabırla ve derin bir tevekkül ile sürdürdüğü bu kutlu mücadeleyi, takdire şayan bir zaferle taçlandırarak, ezelden ebede kadar iftihar vesilesi olduğunu belirtti.

Başbakan Davutoğlu, mesajında şunları kaydetti:

''Bizler bu şuur çerçevesinde, cumhuriyetimizin ve mevcudiyetimizin temeli olan 30 Ağustos Zaferi'ni bir bayram coşkusu içinde anıyor ve kutluyoruz. Bu itibarla ifade etmek isterim ki, ecdadımızdan aldığımız ilham ve heyecanla hiçbir ayrım olmaksızın vatandaşlarımız arasında ve yaşadığımız coğrafyada adalet ve barışı tesis etmek gayesi içindeyiz. İnanıyorum ki, hep birlikte sergileyeceğimiz bu kararlı duruşumuz, bu kutlu zafer üzerinde yükselen aydınlık ve huzurlu bir geleceğin teminatı olacaktır. 

Bu düşünce ve duygularla, Türk Silahlı Kuvvetlerimizin ve vatandaşlarımızın 30 Ağustos Zafer Bayramı'nı kutluyor; Gazi Mustafa Kemal Atatürk başta olmak üzere, istiklal mücadelemizin tüm kahramanlarını rahmet ve minnetle anıyorum.''

Muhabir: Esra Altınmakas, Hande İlbeyi Canca

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.