Dolar
32.38
Euro
35.02
Altın
2,233.04
ETH/USDT
3,546.10
BTC/USDT
70,164.00
BIST 100
9,130.27
Gündem, arşiv

TSE Ortadoğu'nun beyaz hackerlarını eğitmeyi hedefliyor

TSE Başkanı Şentürk, beyaz şapkalı hacker eğitimi konusunda özellikle Ortadoğu'yla geniş bir işbirliği çalışması yapmayı hedeflediklerini söyledi.

05.08.2014 - Güncelleme : 05.08.2014
TSE Ortadoğu'nun beyaz hackerlarını eğitmeyi hedefliyor

KOCAELİ - Şahin Oktay

Türk Standardları Enstitüsü (TSE) Başkanı Hulusi Şentürk, AA muhabirine yaptığı açıklamada, gelişen teknolojiyle beraber bilişim tabanına oturan tüm verileri her türlü saldırıdan korumanın büyük önem arz ettiğini söyledi. 

İnsanların buna sadece ülke güvenliği açısından baktığını ama bunun şirket güvenliği boyutunun da olduğunu dile getiren Şentürk, dolayısıyla şirketlerin de her türlü saldırıya karşı kendi bilişim altyapısını koruyabilecek ve bu saldırılara cevap verebilecek tecrübeli elemanlara ihtiyacı duyduğunu kaydetti.

Şentürk, daha önce bu noktada istihdam edilecek kişilerin bu işi yapabilecekleri konusunda kendilerini ispatlayabilecekleri bir alanın olmadığına dikkati çekerek,  "Sızma Testi Uzmanlığı Belgelendirmesi ile biz bununla ilgili her türlü standardı hazırladık, yapılandırmayı kurduk. Hacker olduğunu iddia eden insanlar bize başvuruyor. Belli bir eğitim aldıktan sonra sınava giriyor. Bu sınavda başarılı olursa 'Beyaz Şapkalı Hacker-Sızma Testi Uzmanı' sertifikası alıyor. Bu durumda şirketlerimiz bu kişinin hacker olduğunu bilerek onu istihdam edebiliyor" diye konuştu.

"Dünyadaki trendi yakaladık" 

Başlattıkları bu uygulamayla Türkiye'nin bilişim güvenliği konusunda dünyadaki trendi yakaladığını vurgulayan Şentürk, sertifikalı hackerlar noktasında dünyadaki gelişmiş ülkelerle şuan aynı seviyede olduklarını ifade etti.

Şentürk, TSE olarak bu konudaki uluslararası belgelendirmenin üyesi olduklarını dile getirerek, "Burada kendi belge verebilen ve belgesi tüm dünyada tanınan ender kuruluşlardan biriyiz. Yani biz bilişimde birilerinin sandığı gibi çok geride değiliz. Özellikle bunun sertifikasyon ayağında ise tamamen gelişmiş dünyayla aynı gidiyoruz. Biz bu hizmeti öncelikle şirketler için veriyoruz. TSE, bu eğitimleri sürekli verecek" dedi.

Bu anlamda, özellikle Ortadoğu'yla geniş bir işbirliği çalışması yapmayı hedeflediklerini anlatan Şentürk, "Ancak öncelikle kedi ülkemizde ve kendi kurumlarımızda oturup bunu modelleştirmemiz gerekiyor. Bilişim teknolojileri konusundaki her türlü eğitim ve sertifikasyon hizmetlerini yurt dışına da açacağız ama bu 2014 değil, 2015 için öngörebildiğimiz bir hedef" ifadesini kullandı.  

"Sınavları geçme oranı yüzde 3'lerde"

Sızma Testi Uzmanlığı eğitimleri kapsamında ilk sınavların yapıldığını ve belgelerin verilmeye başlandığına işaret eden Şentürk, sınavları geçme oranının yüzde 3'lerde olduğunu söyledi.

Şentürk, TSE'den Beyaz Şapkalı Hacker sertifikası alanların istihdam olanaklarının artacağını belirterek, bu kişilerin iş başvurusu yaptıkları firmalara bu belgeyi göstererek hacker olduklarını ispatlayabileceklerini vurguladı.

Bunun yanında, ilerde bu işi yapabilmek için belgeli olma zorunluluğunun geleceğini dile getiren Şentürk, "Özellikle de kamuda. Sadece hacker anlamında değil, 'ben bilgisayarı iyi biliyorum ve bu konuda iddialıyım' diyen herkesi TSE'nin beyaz hacker eğitim ve sınavlarına davet ediyoruz" diye konuştu.

Kamuoyunda "Beyaz hacker eğitimine katılanlar TSE'de işe giriyor" gibi yanlış bir algı olduğuna dikkati çeken Şentürk, TSE'nin sadece sınav yapıp, sertifika verdiğini, bu kişileri özel sektör ve kamu kuruluşlarının işe alacağına vurgu yaptı.

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın