Dolar
32.56
Euro
35.01
Altın
2,326.51
ETH/USDT
3,137.20
BTC/USDT
64,007.00
BIST 100
9,776.92
Gündem, arşiv

Emniyette 'paralel yapı' ile ilgili gün boyu yaşananlar

İçişleri Bakanlığı Mülkiye Müfettişliği'nce hazırlanan raporda, yasa dışı dinlemelere takılan siyasetçi, gazeteci ve iş adamlarının ifadelerine yer verildi.

01.08.2014 - Güncelleme : 01.08.2014
Emniyette 'paralel yapı' ile ilgili gün boyu yaşananlar

ANKARA

İçişleri Bakanlığı Mülkiye Müfettişliği'nce hazırlanan raporda, dönemin emniyet görevlilerince sahte isim kullanılarak dinlenilen siyasetçi, gazeteci ve iş adamlarının, "emniyetteki paralel yapı" iddialarına ilişkin soruşturmayı yürüten İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nca "müşteki" sıfatıyla alınan ifadelerine yer verildi. 

Raporda, gerçek isimleri yerine yargıyı yanıltmaya yönelik yanlış ve eksik isim bilgileri kullanılarak dinlenildiği belirtilen bazı isimlerin konuşmalarıyla ilgili detaylar da yer aldı.

Rapora göre, gazetecilerden Fatih Altaylı ile Aydın Doğan'ın vergi davalarına bakan mahkemenin hakimi, kendilerini yasa dışı dinleyen sorumlulardan şikayetçi oldu.

''Hiç kimseye farklı muamele yapılmamalıdır''

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, AA'ya yaptığı açıklamada, emniyetteki "paralel yapı" operasyonu ile ilgili, "Bu tür hadiseleri bir daha kimsenin cesaret edemeyecek bir mekanizmanın da kurulması gerekiyor. O nedenle bunların gerekli ve hak ettikleri cezaya çaptırılması bu açıdan son derece önemli" değerlendirmesinde bulundu.

CHP Parti Meclisi Üyesi Murat Karayalçın da, hukuk devletinin gereklerinin herkes için işletilmesi gerektiğini ifade ederek, şunları kaydetti:

''Hiç kimseye farklı muamele yapılmamalıdır. Ben bunu Balyoz davasında yargılanan askerler için de dile getirmiştim, şimdi ne davasıysa bunun adı, bu dava nedeniyle yargılanmakta olan emniyet mensupları için de dile getiriyorum. Kim olursa olsun, hangi kesim olursa olsun, yasalar ayrımsız bir biçimde işletilmelidir. Yargı bağımsız bir yapıya kavuşturulmalıdır."

Atayün'ün tutukluluğuna itiraz edildi

Emniyetteki "paralel yapı" iddialarına ilişkin yürütülen "casusluk" soruşturması kapsamında 30 Temmuz'da tutuklanan eski İstanbul Terörle Mücadele Şube Müdürü Yurt Atayün'ün tutukluluğuna itiraz edildi. 

İstanbul 1. Sulh Ceza Hakimliği'nce tutuklanmasına karar verilen 11 kişi arasında bulunan Atayün'ün avukatı Cemalettin Mutlu, Çağlayan'daki İstanbul Adalet Sarayı'na gelerek, itiraz dilekçesini, tutuklama kararını veren mahkemeye sundu.

Dilekçede, Yurt Atayün'ün, hakkındaki tutuklama kararı kaldırılarak tahliye edilmesi talep edildi.

"Yasa dışı dinleme" ve "casusluk" soruşturmaları kapsamında tutuklanan şüphelilerin İstanbul 1. Sulh Ceza Mahkemesi'ne sundukları itiraz dilekçelerinin, bir üst mahkeme olan İstanbul 2. Sulh Ceza Mahkemesi'ne yönlendirileceği ancak bu mahkeme hakiminin izinde olması nedeniyle talepleri İstanbul 5. Sulh Ceza Hakimliği'nin değerlendireceği öğrenildi.

İstanbul Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü'nce gerçekleştirilen "casusluk" operasyonu sonrası adliyeye getirilen 75 şüpheliden 49'u, savcılık ifadelerinin ardından tutuklanmaları istemiyle İstanbul 1. Sulh Ceza Hakimliği'ne sevk edilmişti.

Hakimlik, Yurt Atayün'ün de aralarında bulunduğu 11 şüphelinin tutuklanmasına, 8'i adli kontrolle olmak üzere 38 şüphelinin de serbest bırakılmasına karar vermişti.

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın