Dolar
32.33
Euro
35.07
Altın
2,221.44
ETH/USDT
3,557.50
BTC/USDT
70,709.00
BIST 100
9,079.97
Gündem, arşiv

Sanatçı Murat Göğebakan vefat etti

Bir süredir kanser tedavisi gören sanatçı Murat Göğebakan, vefat etti.

31.07.2014 - Güncelleme : 31.07.2014
Sanatçı Murat Göğebakan vefat etti

İSTANBUL

Bir süredir kanser tedavisi gören sanatçı Murat Göğebakan, vefat etti

Edinilen bilgiye göre, Bağcılar'daki Medipol Üniversitesi Hastanesi'nde yaklaşık 10 gündür yoğun bakımda tutulan Göğebakan, sabah saatlerinde hayatını kaybetti.

Prof. Dr. Hüseyin Öz, yaptığı yazılı açıklamada, 5 yıl önce lösemi teşhisi konulan Murat Göğebakan'ın lösemi ve solunum yetmezliği sebebiyle 10 gündür Bağcılar'daki Medipol Üniversitesi Hastanesi'nde yoğun bakım ünitesinde tedavi gördüğünü hatırlattı.

Öz, "Göğebakan, bu sabah saat 08.45'te lösemiye bağlı ani kalp durması sonucu hayatını kaybetmiştir" ifadelerini kullandı.

Başhekim Yiğitbaşı: "Multidisipliner bir yaklaşımla 10 gün boyunca yakından takip edildi"

Göğebakan'ın hayatını kaybettiği Medipol Mega Üniversitesi Hastanesi'nin başhekimi Prof. Dr. Gazi Yiğitbaşı, hastane önünde basın mensuplarına yaptığı açıklamada, 2009 yılından beri lösemi tedavisi gördüğünü belirttiği Göğebakan'ın saat 08.45'te hayatını kaybettiğini söyledi. 

Yiğitbaşı, sanatçının 21 Temmuz'da hastanelerine müracaat ettiğini dile getirerek, şunları kaydetti: 

"Ciddi solunum sıkıntısı nedeniyle yoğun bakıma aldık. İlgili hekim arkadaşlarımız, multidisipliner bir yaklaşımla on gün boyunca kendisini yakından takip etti. Ancak maalesef yaptığımız bütün müdahalelere rağmen bugün kendisini kaybettik. Hepimizin başı sağ olsun. Kendisine Allah'tan rahmet, yakınlarına ve sevdiklerine sabırlar diliyorum."

"Babamla arkadaş gibiydik"

Sanatçının oğlu Bülent Göğebakan, babasının ölümünden duyduğu üzüntüyü dile getirerek, şöyle devam etti:

"Allah mekanını cennet etsin. 'Baba beni bırakma' dediğimde, 'gönül istiyor ama lösemi bırakmıyor' dedi. Başımız sağolsun. Sürekli yanındaydım. Duşumuzu bile burada alıyorduk. Baba oğul olarak ilişkimiz, aramızda fazla yaş farkı olmadığı için arkadaş gibiydik. Her sabah futbol muhabbeti yapardık. Futbolu, ülkesini ve bu ülkenin insanlarını çok severdi." 

"Ay yüzlünüz size 'elveda' etti"

Sanatçının kardeşi Ferhat Göğebakan da yaklaşık 25 gündür hastanede olduklarını ifade etti.

Konuşması sırasında gözyaşlarına hakim olamayan Göğebakan, "Burada kalmamıza rağmen bir şey yapamadık. Hocalarımız ellerinden geleni yaptılar ama ay yüzlünüzü kaybettik. Ay yüzlünüzü yarın akşam memleketi Adana'ya götüreceğim. Ağabeyimin son görevini yerine getireceğim. Adana'da, baba ocağına götürüp cumartesi günü kara toprağa kendi elimle bırakıp çıkacağım. Hepinizin, hepimizin başı sağolsun. Ay yüzlünüz size 'elveda' etti" diye konuştu.

"Rabbiyle sohbet ede ede gitti"

Murat Göğebakan'ın yakın arkadaşı Ferudun Özdemir ise "can yoldaşı" olduğunu söylediği sanatçının son günlerini huzurla geçirdiğini belirtti.

Özdemir, "Rabbiyle sohbet ede ede gitti. Sürekli onunla sohbet eder durumdaydı. Bir ara kendine geldiğinde sormuştum; 'Rabbinle muhabbet ediyor musun, sevenlerine dua ediyor musun?' Kaşlarıyla 'evet' dedi. Son iletişimimiz bu oldu. İnanç üzerine tevekkülle aramızdan ayrıldı. O Rabbine kavuştu. Mekanı cennet olsun" ifadelerini kullandı.

"Sevdikleri onu 'Ayyüzlüm' olarak hatırlayacak"

Murat Göğebakan'ın tanınmasını sağlayan "Ayyüzlüm" isimli şarkısının bestekarı Bora Ayanoğlu da sanatçının vefatının kendisinde derin bir üzüntüye neden olduğunu anlatarak, şunları söyledi: 

"Bir gece arayıp 'Yunus' adlı bestemi Ömer Faruk Güney'in sözleriyle yeni bir versiyon olarak seslendirmek istediğini ve bana izin vermemi rica etti. Pek taraftar değildim Yunus'un formunun bozulmasına ama efendiliğiyle ve tutkulu yaklaşımıyla beni ikna etti. Kendisini izin belgelerini imzalamak için buluştuğumuzda bir kere gördüm ve tanıştım. Daha sonra hiç karşılaşmadık. Adını 'Ayyüzlüm' olarak bildiğiniz bestemle büyük başarıya ulaştı. Her ölüm erken ölümdür. İyi ki şarkımı okumuş. Sevdikleri onu 'Ayyüzlüm' olarak daima hatırlayacaktır. Nur içinde yatsın."

"Başbakan Erdoğan'a dua ederdi"

Ferudun Özdemir, Göğebakan için yarın öğle vakti Fatih Camisi'nde, cumartesi günü de Adana'nın Yüreğir ilçesinde cenaze töreni düzenleneceğini kaydetti. 

Özdemir, cumhurbaşkanı adayı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın 4 Temmuz'da Göğebakan'ı ziyaretine de değinerek, şunları söyledi:

"Sayın Başbakan, Rabbim kendinden razı olsun. Ramazan süreci içinde bizi ziyarette bulundu. Sohbet gerçekleştirdik. Başbakanlığı, liderliği, dünyevi birtakım vasıfları bir kenara, insan olarak kendisinden Rabbim razı olsun. Merhamet dolu bir yüreğe sahip, kıymetli bir insan. Ziyareti, muhabbeti ve telefonla aramasıyla kendisiyle ilgilendi. O hep şunu söyledi; 'Ben tarafım, ben abiden tarafım. Kendisini çok seviyorum. Rabbim ondan razı olsun' diye dua ederdi." 

"İnanıyorum ki genç müzisyenlerimize ilham kaynağı olmaya devam edecektir"

 Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ''Merhum Göğebakan, Türk müziğine miras olarak bıraktığı başarılı eserlerle, inanıyorum ki genç müzisyenlerimize ilham kaynağı olmaya devam edecektir'' dedi. 

Başbakanlık Basın Merkezinin internet sitesinden, Başbakan Erdoğan'ın sanatçı Murat Göğebakan'ın vefatı vesilesiyle başsağlığı mesajı yayımladığı duyuruldu.

Erdoğan, mesajında değerli sanatçı Göğebakan'ın vefatını derin bir teessürle öğrendiğini belirtti.

Göğebakan'ın yaşadığı çeşitli zorluklara rağmen kendini sanata, müziğe adamış, birbirinden değerli beste ve güfteleriyle, özgün yorumlarıyla milletin gönlünde müstesna bir yer edindiğini ifade eden Erdoğan, şunları kaydetti:

''Merhum Göğebakan, Türk müziğine miras olarak bıraktığı başarılı eserlerle, inanıyorum ki genç müzisyenlerimize ilham kaynağı olmaya devam edecektir.

Kalbi muhabbet beslediğim Murat Göğebakan'a Allah'tan rahmet niyaz ediyor; acılı ailesine, yakınlarına ve sanat camiamıza başsağlığı ve sabır diliyorum.''

Adana'da toprağa verilecek

Göğebakan için yarın öğle vakti Fatih Camisi'nde cenaze töreni gerçekleştirilecek. 

Murat Göğebakan'ın cenazesi, törenin ardından gönderileceği Adana'nın Yüreğir ilçesinde 2 Ağustos'ta kılınacak cenaze namazının ardından defnedilecek.

Murat Göğebakan'ın öz geçmişi

Murat Göğebakan, 9 Ekim 1968'de Adana'da doğdu. İlk, orta ve lise öğrenimini Adana'da tamamlayan Göğebakan, 1986'da Hacettepe Üniversitesi Ankara Devlet Konservatuvarı'na girdi.

Göğebakan, üniversite eğitiminden sonra Çukurova Üniversitesi'nde öğretim görevlisi olarak görev yaptı. Bu yıllarda dergah eğitimi alan, gitar dersleri veren Göğebakan, 1995'e kadar Adana'da kaldı.

Sanatçı, albüm çalışmaları için geldiği İstanbul'da 1996'da "Ben Sana Aşık Oldum" adlı albümünü çıkardı ve büyük ilgi gördü. Kral TV Video Müzik Ödülleri Töreni'nde "Yılın şarkısı", "En iyi söz", "En iyi beste", "En iyi rock" ve "En iyi çıkış yapan" kategorilerinde aday gösterilen Göğebakan, "En iyi çıkış yapan erkek sanatçı" ödülünü aldı.

Göğebakan, daha sonra "Sen Rahatına Bak", "Tek Suçum Seni Sevmekmiş" ve "Merhaba" isimli albümlerini çıkardı.

Sanatçı, 2002'de piyasaya sunduğu "Ayyüzlüm" adlı albümüyle MÜYAP'ın "En Çok Satan Albüm Ödülleri"ne layık görüldü. Göğebakan, daha sonra çıkardığı "Yaralı" ve "Sana Olan Aşkım Şahit" isimli albümleriyle başarısını devam ettirdi. 

"Hasan'dan Olma Hatice'den Doğma Murat Göğebakan" adlı bir kitap da yayımlayan Göğebakan, 2010'da kan kanserine yakalandı. Son olarak 2012'de "Aşkın Gözyaşları" albümünü çıkaran Göğebakan, bir süredir tedavi görüyordu. 

Başbakan Erdoğan'a "Uzun Adam" şarkısını hediye etmişti

Göğebakan'ın "Uzun Adam" şarkısını hediye ettiği Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, 4 Temmuz'da sanatçıyı evinde ziyaret etmişti. 

Erdoğan, cumhurbaşkanı seçim kampanyası çerçevesinde 9 Temmuz'da Tokat Cumhuriyet Meydanı'nda halka hitabında, Murat Göğebakan için dua istemişti. 

Muhabir: Kenan Irtak, Uğur Aslanhan, Sefa Mutlu

 
Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın