Dolar
32.33
Euro
35.07
Altın
2,221.28
ETH/USDT
3,558.20
BTC/USDT
70,729.00
BIST 100
9,079.97
Gündem, arşiv

"Paralel yapı" operasyonunda 12 kişi tutuklandı

Emniyette "paralel yapı" iddialarına ilişkin "yasa dışı dinleme" ile ilgili soruşturma kapsamında eski İstihbarat Şube Müdürü Yılmazer'in de aralarında bulunduğu 12 kişi tutuklandı.

26.07.2014 - Güncelleme : 26.07.2014
"Paralel yapı" operasyonunda 12 kişi tutuklandı

İSTANBUL

İSTANBUL

Emniyette "paralel yapı" iddialarına ilişkin "yasa dışı dinleme" soruşturması kapsamında adliyeye sevk edilen 17 kişiden eski İstihbarat Şube Müdürü Ali Fuat Yılmazer'in de aralarında bulunduğu 12'si tutuklandı.

İstanbul Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü'nde "yasa dışı dinleme" soruşturması kapsamında gözaltına alınan ve dün öğlen saatlerinde adliyeye sevk edilen aralarında eski İstihbarat Şube Müdürü Ali Fuat Yılmazer'in de bulunduğu 17 şüpheli, soruşturmayı yürüten savcı Okan Özsoy ile savcılar Gökalp Kürkçü ve Yusuf Hakkı Doğan'a ifade verdi. 

İfadelerinin alınmasının ardından 17 kişi tutuklanmaları talebiyle nöbetçi 1. Sulh Ceza Hakimliği'ne sevk edildi. 

Bu kişilerin saat 05.30 civarında hakimlikte başlayan sorguları 7 saat sürdü. Daha sonra kararını açıklayan İstanbul 1. Sulh Ceza Hakimliği, Yılmazer'in de aralarında bulunduğu 12 polisin tutuklanmasına, 5 polisin ise serbest bırakılmasına karar verdi.

Aynı soruşturma kapsamında adliyeye sevk edilen 22 şüpheliden 8'i dün tutuklanmıştı.

Resmi belgede sahtecilik

Emniyette "paralel yapı" iddialarına ilişkin "yasa dışı dinleme" soruşturması kapsamında İstanbul 1. Sulh Ceza Hakimliği'nce sorgulanan eski İstihbarat Şube Müdürü Ali Fuat Yılmazer'in "Suç işlemek amacıyla örgüt kurmak", "Resmi belgede sahtecilik" ve "Kişilerin arasındaki aleni olmayan konuşmaların dinlenilmesi ve kayda alınması" suçlarından tutuklandığı belirtildi.

Savcılıktaki işlemlerin ardından İstanbul 1. Sulh Ceza Hakimliği'ne sevk edilen Yılmazer, Erol Demirhan, Hayati Başdağ, Hikmet Kopar, Abdulhalim Sönmez, Hasan Hüseyin Danacı, Harun Aydın, Tolga Güzeltaş, Metin Canbay, Ali İhsan Tezcan, Muhammet Ali Iklı ve Muhammet İkbal Kayaduman'ın sorguları yaklaşık 7 saat sürdü.

Hakimlik Yılmazer'i "Suç işlemek amacıyla örgüt kurmak", "Resmi belgede sahtecilik" ve "Kişilerin arasındaki aleni olmayan konuşmaların dinlenilmesi ve kayda alınması" suçlarından, diğer 11 kişinin ise "Resmi belgede sahtecilik" ve "Kişilerin arasındaki aleni olmayan konuşmaların dinlenilmesi ve kayda alınması" suçlarından tutuklanmasına karar verdi.

Serbest bırakılan 5 kişi hakkında ise yurt dışına çıkış yasağı konuldu.

Tutuklananlar 20 oldu

Son tutuklamalarla "yasa dışı dinlemelere" ilişkin operasyon kapsamında gözaltına alınarak adliyeye sevk edilen 39 kişiden, 20'si tutuklanmış oldu.

Tutuklanan şüpheliler Metris Cezaevine gönderilecek.

Bu arada Yılmazer'in de aralarında  bulunduğu 17 şüpheli, haklarındaki karar açıklanmadan önce İstanbul 1. Sulh Ceza Hakimliği'nin önünde bekledi.

Yılmazer, kendisini gözaltına alan ve adliyeye getiren polislere hitaben "Casuslar ve casuslara yardım edenler hesabını verecek. Hepiniz başınızı öne eğdiniz. Bugünleri unutmayın. Bu ülkeyi ajanlar yönetiyor. Ajanlara gerçek operasyon yapılacak. Polis, propagandayla operasyon yapmaz" diye seslendi.

Yılmazer'in konuşmaları, diğer şüpheliler tarafından alkışlandı.

Atayün ve 48 kişinin sorgusu sürüyor

Öte yandan ''Casusluk'' soruşturması kapsamında tutuklanmaları istemiyle nöbetçi hakimliğe sevk edilen aralarında eski İstanbul TEM Şube Müdürü Yurt Atayün'ün de bulunduğu 49 şüphelinin de sorguları sürüyor.

Atayün, kimlik tespiti için nezarethaneden mahkemenin bulunduğu bölüme getirilirken, diğer şüpheliler tarafından alkışlarla karşılandı.

Şüpheli polislerden oturma eylemi

Emniyette "paralel yapı" iddialarına ilişkin yürütülen "casusluk" soruşturmasında tutuklanmaları talebiyle nöbetçi mahkemeye sevk edilen aralarında eski İstanbul TEM Şube Müdürü Yurt Atayün'ün de bulunduğu şüpheli polisler, gözaltı sürelerinin bittiği gerekçesiyle adliyeden ayrılmak istedi.

Çağlayan'daki İstanbul Adalet Sarayı'nda 1. Sulh Ceza Hakimliği'ne tutuklanmaları talebiyle sevk edilen 49 kişiden sadece biri sorguya alındı.

Dışarıda bekleyen diğer şüpheliler, gözaltı sürelerinin bittiğini belirterek, 6. kattan adliyenin eksi 3'üncü katındaki C kapısına gelerek, çıkmak istediklerini ifade etti. 

Ancak, TEM Şube polisleri ile adliyedeki çevik kuvvet ekipleri izin vermeyince, şüpheli polislerle, görevli polisler arasında arbede çıktı.

Çevik kuvvet ekipleri, adliyeden ayrılmalarına izin verilmeyince oturma eylemi yapan şüpheli polislerin etrafında çember oluşturdu. 

Şüpheli polislerin oturma eylemi devam ediyor.

Muhabir: Hanife Sevinç

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın