Dolar
32.34
Euro
34.92
Altın
2,220.67
ETH/USDT
3,558.90
BTC/USDT
70,623.00
BIST 100
9,079.97
Gündem, arşiv

İsrail'in Gazze saldırılarına tepkiler sürüyor

İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarında ölenlerin sayısı her geçen gün artarken, katliama dönüşen saldırılar yurdun dört bir yanında protesto ediliyor.

23.07.2014 - Güncelleme : 23.07.2014
İsrail'in Gazze saldırılarına tepkiler sürüyor

İSTANBUL

Özgür-Der üyesi bir grup, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarına destek verdiği gerekçesiyle ABD'yi protesto etti.  

İstinye'de buluşan gruptakiler, "Gazze'den Halep'e, Musul'dan Kahire'ye direnen ümmete bin selam" pankartı açtı, "Stop US-İsrail Massacre in Gaza" ve "Gazze'de vahşet bir Amerikan İsrail ortak yapımıdır" yazılı dövizler taşıdı.

Tekbir getirerek ABD'nin İstanbul Başkonsolosluğu'na doğru yürüyüşe geçen gruptakiler, "Hamas vuruyor, İsrail çöküyor", "Hepimiz Hamas'ız, hepimiz Filistinliyiz", "Yaşasın küresel intifada" sloganları atarak, Suriye ve Filistin bayrakları taşıdı. 

Başkonsolosluk önünde toplanan gruptakiler, bir süre daha ABD ve İsrail aleyhine slogan attı.

Burada konuşan gazeteci-yazar Adem Özköse, İsrail'in Gazze'de yaptığı katliamı protesto etmek ve İsrail'in en büyük destekçisi olan ABD'ye tepkilerini göstermek için toplandıklarını söyledi.

İsrail'in saldırılarında şu ana kadar yaklaşık 700 kişinin öldüğünü ve 4 binden fazla kişinin yaralandığını ifade eden Özköse, "Gazze'de camiler, hastaneler ateş altında tutuluyorsa en az İsrail kadar İsrail'in destekçisi ABD de sorumludur. ABD Dışişleri Bakanı Kerry yaptığı açıklamalarda sonuna kadar İsrail'in yanında olduğunu söylüyor. Biz de Türkiyeli Müslümanlar olarak İsrail'le savaşan Hamas'ın ve Gazze halkının arkasındayız" diye konuştu. 

Özgür-Der Yönetim Kurulu Üyesi Hamza Türkmen de Filistin'de katliam gerçekleştiren İsrail'in koşulsuz destekçisi ABD'yi protesto ettiklerini kaydetti.  

Gazze'deki saldırılardan, İsrail'den çok ABD'nin sorumlu olduğunu söyleyen Türkmen, sözlerini şöyle sürdürdü:

"BM Güvenlik Konseyi'nde son Gazze saldırısı ele alındı. İşbirlikçi Ürdün hükümeti hariç, diğer 14 ülke ABD'nin finansmanıyla Hamas'ın direnişini kınadı ve İsrail'in arkasında olduklarını ilan ettiler. ABD bu karar sürecinde BM'ye 47 milyon dolarlık yardımda bulundu. Aynı Amerika, İsrail'de kurulan demir kubbe için 225 milyon doları İsrail'e hibe etti. Aynı Amerika her yıl İsrail'e değişik silahlar sunuyor ve karşılıksız yardımda bulunuyor. Küresel emperyalizmin lideri ABD ve diğer şürekası, İsrail'i sürekli destekliyor ve şımartıyor. ABD'de 5 milyon Yahudi var, Müslüman sayısı aslında daha fazla. ABD'deki Yahudilerin büyük bir kısmı İsrail'i eleştiriyor. Bir kısmı global sermayeden ve kendi çıkarından yana. Az bir kısmı ise siyonist. Bu siyonistler mi ABD'yi korkutuyor? Yoksa ABD ve küresel kapitalizm, emperyalizmin bir çeşidi olan siyonizmi kullanarak, İslami direnişi engellemeye mi çalışıyor? ABD, İsrail'i bir jandarma üssü, bir denetleme karakolu olarak kullanıyor."

Gazze'den Ablukayı Kaldırma Komitesi Üyesi Muin Naim de komite üyesi olmasına rağmen İsrail'in engellemeleri dolayısıyla Gazze'ye giremediğini belirtti.

Gazze'deki İsrail saldırılarından ABD'yi sorumlu tutan Naim, "Filistin'de akan her damla kandan İsrail ve İsrail'in destekçisi ABD sorumludur. Bu desteğe artık ABD vatandaşlarının karşı çıkması lazım. Çünkü onların vergileriyle alınan silahlarla evlerimiz yıkılıyor, çocuklarımız öldürülüyor. Filistin'de yapılan zulmün emrini ABD veriyor. Bize atılan her bomba ABD ürünüdür. ABD'nin güdümünde giden BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, saldırılardan Filistinlileri sorumlu tutuyor. Saldırılarda ölen İsrail askerleri için başsağlığı dileyen Ban Ki-mun, bombalarla bedenleri parçalanan Gazzeli çocuklar için bir kelime dahi etmemiştir" ifadelerini kullandı.  

Protesto eylemine, Grup Yürüyüş de söylediği marşlarla destek verdi.

Konuşmaların ardından ABD ile İsrail bayraklarını yakan ve Başkonsolosluk duvarına sprey boyayla "Burası katillerin yuvasıdır" yazan gruptakiler, bir süre daha slogan attıktan sonra dağıldı.

Polisin, Başkonsolosluğa çıkan yolu trafiğe kapattığı ve bina önünde barikat kurarak önlem aldığı eylemi, Başkonsolosluk çalışanları da pencerelerden izledi.

Motosikletli gençlerden protesto

Ellerinde Filistin bayrakları bulunan motosikletli yaklaşık 50 kişi, Aksaray Metro İstasyonu önünde buluştu. Burada bir süre bekleyen gruptakiler, yoldan geçenlere Filistin bayrağı dağıttı. Gruptakiler ayrıca motosikletlerinin önüne Filistin bayrağı astı. 

Grup sözcüsü Feyzullah Şama, AA muhabirine yaptığı açıklamada, İsrail'in Filistin'e yıllardır zulüm yaptığını ve son günlerde bu zulümlere bir yenisini daha eklediğini söyledi. 

Her insanın bu saldırılardan rahatsız olması gerektiğini vurgulayan Şama, "Biz de bu drama sessiz kalamadık. Arkadaşlarımızla saldırıları protesto etmek için böyle bir organizasyon yaptık. Buradan yola çıkıp, İsrail Başkonsolosluğu'na kadar gideceğiz. Ondan sonra da dağılacağız" dedi. 

Gruptakiler, daha sonra korna çalarak buradan ayrıldı.

Saraçhane Parkı'nda eylem

Yavuz Sultan Selim Gençlik Derneği ile İsmail Ağa dernekleri üyesi kalabalık bir grup, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarını protesto etti. 

Fatih'teki Saraçhane Parkı'nı teravih namazının ardından dolduran binlerce kişi, ellerinde Türk ve Filistin bayrakları taşıdı. İsrail aleyhine sloganlar atan gruptakiler, Kur'an-ı Kerim okuyarak, dua etti.   

Eylemde konuşan Yavuz Sultan Selim Gençlik Derneği Danışma Kurulu Başkanı Hüsnü Kılıç, Kadir Gecesi'nde Gazze için dua edilmesini isteyerek, şunları söyledi:

"Gazzeli yiğit kardeşlerimizin direnişlerine dualarımızla katılalım. Gözyaşlarımızla Gazzeli kardeşlerimizin, nerede olursa olsun masum ve mazlum bütün Müslüman kardeşlerimizin yanında olalım. Belki de bu gece, ümmetin şeref ve haysiyetini temsil eden Gazze direnişinin, sömürgeci Haçlı güruhu ile ebediyen lanetlenmiş siyonist şer ittifakının kumpaslarıyla uzun yıllar bölünmüş ve parçalanmışlığımızın sona ermesinin, şerefli İslam birliğinin ve ümmet bütünlüğünün yeniden inşasına vesile olacağı gecedir." 

Kılıç, tüm dünyanın gözü önünde işlenen cinayetler, vahşet ve katliamların, bütün dünyanın ve insanlığın tanıklığı nispetinde ortak olduğu bir insanlık suçu ve onursuzluk tablosu olduğunu vurgulayarak, "Özellikle bugün Gazze'de yaşanan İsrail zulmü, saldırganlık, vahşet ve katliamları, çocuk, kadın, hasta, yaşlı ve yaralı cinayetlerini 'meşru müdafaa' sayan ve bu katliamlara kahramanca direnen Hamas'ı kınayan ABD, BM ve AB gibi sömürgeci hegomanyacı güçler, bu katliamların ve vahşetin gerçek failleridir" diye konuştu. 

Açıklamanın ardından, eyleme katılanlar İsrail'in saldırılarına maruz kalan Gazzeliler için dua etti.

Samsun

İsrail'in Gazze'ye saldırıları, Havza ilçesinde, bazı siyasi partiler ve sivil toplum kuruluşları tarafından protesto edildi.

Havza Kevser Cami önünde toplanan siyasi parti ve STK üyelerinden oluşan grup, Gazze halkına yönelik saldırıları ellerindeki dövizler ile sloganlar atarak protesto etti. Çok sayıda kişinin katıldığı eylem okunan Kuranı Kerim tilaveti sonrası başlatıldı.

32 sivil kuruluş tarafından oluşturulan platform adına konuşma yapan Hakan Arslan, işgalci ve siyonist İsrail'in intikam duygusu ile hareket ederek Filistinli bir genci canlı canlı yakarak öldürdüğünü, ambulans ve hastaneleri bombalayarak insanlık ve şereften ne derece yoksun olduklarını bir kez daha ortaya koydukları söyledi. Arslan, "Söz konusu saldırılar dünyanın gözü önünde yapılıyor. Ancak katliamlara ne Avrupa Birliği ne de Birleşmiş Milletler'den tepki gelmiyor. Biz inanıyoruz ki Gazze’de yaşanan şu vahim olaylar zalimlerin güçlü olmasından değil Müslümanların sessiz kalmasındandır" dedi.

Açıklamanın ardından grup, Filistin'de şehit olanlar için gıyabi cenaze namazı kılarak olaysız dağıldı. Havza Belediye Başkanı Murat İkiz ve Havza Müftüsü Lütfi Kocatürk de protestoya destek verdi.

Adıyaman

İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırıları, Adıyaman'da protesto edildi. 

İkindi namazı sonrasında, Ulu Cami önünde toplanan yaklaşık 200 kişilik grup, ellerinde pankartlarla İsrail aleyhinde sloganlar atarak Demokrasi Parkı'na yürüdü. Burada grup adına açıklama yapan Mahmut Kılıç, İsrail'in Gazze'de ramazan başından beri zulüm uyguladığını ve bu zulümün artarak devam ettiğini söyledi.

İsrail'in yaptığı saldırılarda çok sayıda Filistinli'nin hayatını kaybettiğini belirten Kılıç, "Öyle ki şu ana kadar 630 civarında kardeşimiz şehit oldu, 3 bin civarında kardeşimiz yaralandı ve 100 bin civarında kardeşimiz de evini terk etmek zorunda kaldı. İsrail şimdiye kadar 15 sağlık kuruluşunu ve 45 camiyi de vurmuş durumda" dedi.

Filistinliler'e, İsrail'in bölgedeki oyunlarını bozduğu için bu zulümün reva görüldüğünü ileri süren Kılıç, İsrail'in küçük bir alana sıkıştırdığı Gazze'yi tamamıyla yok etmek ve oradaki Müslüman varlığını bitirmek istediğini savundu.

Kahramanmaraş

İnsan Hak ve Hürriyetleri (İHH) İnsani Yardım Vakfı Kadın kolları üyelerince,  İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarını protesto etmek amacıyla fotoğraf sergisi açıldı, canlı kalkan olmak isteyenler için imza kampanyası düzenledi.

Grup adına açıklama yapan Sevilay Tüfekçi, Gazze'deki katliamın bir an önce durdurulması için İslam dünyasının barışı sağlayacak güce sahip olması gerektiğini söyledi.

İsrail'in 3 yahudi yerleşimcinin faili meçhul bir şekilde öldürülmesini gerekçe göstererek, Filistin halkına düzenlediği saldırılar sonucu aralarında kadın ve çocukların bulunduğu yüzlerce masum insanın katledildiğini ifade eden Tüfekçi, yapılanların soykırım olduğunu kaydetti.

Tüfekçi, uluslararası hukuk kuralları gözetilmeksizin, yasaklanmış silahlarla sivil hedeflere saldıran İsrail'in Filistinlilerin hastanelerini, tarım arazilerini ve hükumet binalarını kullanılamaz hale getirdiğini ve ardından da kara harekatı başlattığını anımsatarak "Kurulduğu günden bu yana israil'in silahlanmasına destek veren ülkeler bu günde katledilen Filistinlileri görmemişler, ölme ihtimali olan işgalci yahudi yerleşimcilerin hamiliğini yapma rollerini oynamaya devam etmektedirler" dedi. 

Filistin'in egemen devletlerin İsrail ile ittifak yapmasıyla sistematik olarak yok edilme projesiyle karşı karşıya kaldığını anlatan Tüfekçi, İsrail'e destek veren ülkeleri kınadıklarını ve suç ortağı olarak gördüklerini vurguladı. 

Tüfekçi, asıl meselenin Kudüs olduğunu belirterek Filistin'in İsrail'in şiddet dürtüsünü giderdiği bir yer olmaktan çıkartılıp, uluslararası güvencesi olan bağımsız bir devlet olma statüsüne kavuşturulması gerektiğini sözlerine ekledi.

Açıklamanın ardından, canlı kalkan olmak isteyenler için düzenlenen imza kampanyasına katılan grup üyeleri daha sonra Gazze'de yaşanan dramı konu alan fotoğraf sergisini gezdi.

Muğla

İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırıları Bodrum'da protesto edildi.

Ellerinde Filistin bayraklarıyla Bodrum Belediye Meydanı önünde toplanan bir grup İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarını kınadı. 

"Çocukları katledecek haklı sebebin nedir", "Akıttığın kanda boğulacaksın", "Stop killing children" dövizleri açan grup "Kahrolsun İsrail", "Filistin'e uzanan eller kırılsın", "Terörist İsrail" sloganları atıp İsrail bayrağı yaktı. Eyleme bazı turistler de alkışlarla destek verdi. 

Milas ilçesinde İsrail'in Filistin'e yönelik saldırıları "Filistin'i Sevenler Platformu" tarafından protesto edildi.

Milas Atapark'ta toplanan siyasi parti, sendika, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileriyle vatandaşlardan oluşan grup, İsrail karşıtı sloganlar attı. Bazı katılımcılar üzerinde "Çocuk katili İsrail kendi kanında boğulacaksın", "Yahudi mallarını alma", "Mehmetçik Filistin’e İsrail cehenneme" yazılı döviz taşıdı. 

Açıklamanın ardından saldırılarda şehit olan Filistinli Müslümanlar için gıyabi cenaze namazı kılındı. 

Antalya

Antalya Halkevleri üyesi bir grup tarafından, İsrail'in Gazze'ye saldırısı protesto edildi. 

Kazım Özalp Caddesi'nde bir araya gelen Halkevleri üyesi yaklaşık 200 kişilik grup, "Yaşasın Filistin", "Kahrolsun İsrail" yazılı pankartlar eşliğinde Attalos Heykeli önüne kadar yürüdü. 

Burada Antalya Halkevleri adına basın açıklaması yapan Ayten Ceyhan, İsrail'in Devleti'nin Filistin'e karşı kapsamlı bir yok etme operasyonuna giriştiğini ve "meşru müdafa" yalanıyla tüm gücüyle saldırı içerisinde olduğunu söyledi. 

İsrail'in buradaki direnişi yok etmeye çabaladığını çabası içerisinde olduğunu kaydeden Ceyhan, son saldırılarla çoğu çocuk olmak üzere 700 Filistinli'nin hayatını kaybettiğini dile getirdi. Ancak bu katliamın uluslararası alanda yaptırım görmediğini işaret eden Ceyhan, "Birleşmiş Milletler (BM) tarafından yüzlerce Filistinli'nin katledilmesinden sonra bile direniş örgütlerini kınayan açıklama yapmıştır. BM, bu açıklamayla İsrail'e cesaret vermiştir" dedi. 

Bu katliamlar nedeniyle İsrail ile tüm ekonomik ilişkilerin dondurulması gerektiğinin altını çizen Ceyhan, "Filistin halkının talepleri kabul edilinceye kadar İsrail ile olan askeri, ekonomik, diplomatik, kültürel ve akademik ilişkiler kesilmelidir. Filistin halkının kendi topraklarında ikinci sınıf insan muamelesi yapılmasına son verilmelidir. Mazlum Filistin halkına yapılan saldırıları kınıyoruz" diye konuştu. 

Zonguldak

Zonguldak'ta bir grup, Gazzeli Müslümanların yaşadıklarını anlayabilmek ve İsrail'in saldırılarını protesto emek için evlerinden getirdikleri yemeklerin yanı sıra su ve hurmayla iftar yaptı.

Anadolu Gençlik Derneği Zonguldak Şubesi üyeleri, İsrail'in Gazze saldırılarını protesto etti.

Şehitler Parkı'nda toplanan Anadolu Gençlik Derneği üyesi yaklaşık 100 kişilik grup, evlerinden getirdikleri yemeklerin yanı sıra su ve hurmayla iftar yaptı. Katılımcılar Kur'an-ı Kerim ve duaların okunmasının ardından akşam namazını kıldı.

Şube Başkanı Enes Şenol, gazetecilere yaptığı açıklamada, derneklerinin "İftardan, sahura Gazze meydanlarında buluşuyoruz" sloganıyla başlattığı etkinliği gerçekleştirdiklerini söyledi. 

Osmaniye

İsrail'in Filistin'e yönelik saldırıları, “Osmaniye Sivil Toplum Platformu” tarafından protesto edildi.

Cumhuriyet Meydanında toplanan sivil toplum kuruluşlarının temsilcileriyle vatandaşlardan oluşan grup, İsrail karşıtı sloganlar attı.

Bazı katılımcılar, üzerinde "Çocuk katili İsrail, kendi kanında boğulacaksın", "Hamas’a selam, direnişe devam”, ”Filistin özgür oluncaya dek”, “Gazze yanıyor, insanlık ölüyor”, “Akıttığın kanda boğul”, “Uyan ve ses ver kardeşinin sesine” yazılı dövizler taşırken, bazı katılımcıların da yüzünü Filistin bayrağının renklerine boyadığı görüldü.

Grup adına açıklama yapan İHH Osmaniye Derneği Başkanı Nadir Sarıcan, 16 sivil toplum kuruluşunun, Filistin’e destek, Gazze’yi kınamak için toplandığını söyledi.

Kadir Gecesinde, tüm Müslümanların Filistin için dua yapılmasını arzuladığını ifade eden Sarıcan, “Osmaniye’den bir araya gelen kardeşlerimizden Mescidi Aksa’ya, Gazze’ye selam olsun. Canlarını cennet karşılığında satanlara, sapan taşlarıyla siyonist ordularına direnen kardeşlerimize, selam olsun gülerek cennete gidenlere. Selam olsun, bizden zorla kopartılan topraklardaki kardeşlerimize. Suriye, Irak, Filistin, Mısır, Kerkük, Musul, Arakan,  Myanmar’da yaşayan kardeşlerimize selam olsun. Lanet olsun kutsal toprakları kana bulayan İsrail ve uşaklarına. Bu zulüm ve saldırılara karşı yekvücut olmak, ümmet bilincinin bir gereğidir. İşte bugün bu bilinçle bir araya gelmiş bulunuyoruz. Bu mübarek Kadir Gecesinde zulüm altında olan kardeşlerimiz için dua etmeyi unutmayalım” diye konuştu.

Açıklamanın ardından saldırılarda şehit olan Filistinli Müslümanlar için gıyabi cenaze namazı kılındı. 

Etkinlikte, Gazze’ye gönderilmek üzere, bağış karşılığında, iftarda 2 bin 600 simit, hurma ve su ikram edildi.

Edirne

Anadolu Gençlik Derneği (AGD) Edirne Şubesi üyesi grup, Selimiye Camisi Meydanı'nda İsrail'in Gazze'ye saldırılarını protesto etti.

"Sefer Tasını, Seccadeni, Aileni de Al Gel. Gazze Meydanlarında Buluşuyoruz" etkinliği adı altında toplanan grup, evlerinden getirdikleri yiyeceklerle, aileleriyle birlikte orucunu burada açtı.

Türkiye ve Filistin bayrakları taşıyan grup, Gazze'de hayatını kaybedenler için gıyabi cenaze namazı kıldı, dua etti.

AGD Edirne Şubesi Başkanı Abdülhamit İriş, burada yaptığı konuşmada, mübarek bir zaman diliminde ve mübarek bir gecenin, Kadir Gecesi'nin eda edildiğini söyledi.

Gazze'deki mazlumların feryadına merhem olmak için toplandıklarını belirten İriş, şunları söyledi:

"Başta Gazze halkı olmak üzere yeryüzündeki tüm mazlumlar için dua ediyoruz. Dua samimiyettir, dua kardeşliktir. Irkçı emperyalizm bu ramazanı da maalesef kana bulamıştır. Dualarımız mazlum coğrafyalarda emperyalistler ve işbirlikçileri tarafından akıtılan kanın son bulması içindir. Dualarımız tüm Müslümanların tek bir İslam milleti olabilmesi içindir. Dualarımız ırkçı emperyalizmin tuzaklarını boşa çıkaracak ferasete sahip olabilmeleri içindir. Biz bu zamana kadar Müslümanların lehine tek bir karar almamış Birleşmiş Milletler'den medet ummuyoruz. Biz bu zamana kadar Müslümanların lehine tek bir adım atmamış NATO'dan medet ummuyoruz. Biz bu zamana kadar Müslümanlar için çözüm ortaya koyamamış Avrupa Birliği, Amerika, NATO ve Birleşmiş Milletler'den medet ummuyoruz."

İsrail'in katil ve güçten anlayan bir devlet olduğunu ifade eden İriş, mazlum coğrafyalarda eziyet çeken Müslümanlara yardım edilmesi gerektiğini kaydetti.

Etkinliğe, Saadet Partisi Genel Başkan Yardımcısı Mustafa İriş ve vatandaşlar katıldı.

Mersin

Mersin'de bir grup, İsrail’in Gazze’ye düzenlediği saldırıları protesto etti.

Kadir Gecesi dolayısıyla Muğdat Camisi'ne gelen vatandaşlardan bazıları namazın ardından sloganlarla Gazze'ye saldıran İsrail'e tepki gösterdi. 

Burada konuşan Saadet Partisi İl Başkanı Soner Çontar, emperyalistlerin akıttıkları kanın son bulması için dua ettiklerini söyledi.

Müslümanları, Gazze için birlik olmaya çağıran Çontar, "Korkmayın Allah aşkına cesur olun. Hiçbir şey zor değil, 1974'te Kıbrıs'ta ne yaptıysak, Gazze'de aynısını yaparız. Biz, imanlı nesilleriz" dedi.

Grup, açıklamanın ardından sloganlar eşliğinde Mersin İdmanyurdu meydanına kadar yürüdü.

Kars

Kars'ın Kağızman ilçesinde bir grup, İsrail'in Gazze'ye yaptığı saldırıları protesto ederek dilek balonu uçurdu.

Teravih namazı sonrası İstiklal Meydanı'nda bir araya gelen gruptakiler, burada İsrail karşıtı sloganlar atarak bir süre dua etti. Protesto kapsamında İsrail'in Gazze'ye yaptığı saldırıların gösterildiği kısa filmde bazı vatandaşların gözyaşlarını tutamadığı görüldü.

Protestoya katılan İlçe Kaymakamı Kemal Duru, siyonist İsrail devletinin mazlum Filistin halkına yönelik başlattığı saldırıları kınadıklarını belirterek, böyle bir durumun kabul edilebilir olmadığını söyledi.

Vahşice saldırılar karşısında İsrail'i kınayarak Gazze halkının yanında olduklarını ifade eden Duru, şöyle konuştu:

"Bu mübarek gecede katliamın durması için dua ettik. Dua etmeye devam edeceğiz. Filistin halkının, Allah'tan korkan, acılarını paylaşan ve onlara uygulanan soykırıma engel olamamanın ızdırabını yaşayan Müslümanlardan başka dostu kalmamıştır. Neredeyse her ramazan ayında Gazze'ye saldıran işgal devleti zalim İsrail, işlediği cinayetler nedeniyle küresel güçlerden tepki almak bir yana ne yazık ki destek almaktadır." 

Belediye başkanı Nevzat Yıldız da Gazze'de İsrail vahşetinin sona ermesi için dua ettiklerini dile getirerek, çoluk çocuk demeden katliam yapan İsrail'in bu saldırılarını ABD, İngiltere, Almanya ve Fransa gibi ülkelerin seyirci kaldığını kaydetti.

Konuşmaların ardından havaya 300 dilek balonu bırakıldı.

Kırşehir

Kırşehir'de bir grup, İsrail'in Gazze'ye saldırmasını protesto ederek İsrail bayrağı yaktı.

Cacabey Meydanı'nda Kırşehirli Müslümanlar Platformu tarafından organize edilen 100 kişi, İsrail'in Gazze saldırılarını protesto etti. Grup adına açıklama yapan yazar Hüseyin Alan, İsrail'in ramazan ayında Gazze'ye yaptığı saldırıları kınadı.

Alan, Gazze'ye dua edilmesini ve biran önce yardım edilmesini istedi. Alan, Kadir Gecesi nedeniyle bugün Filistinlilere dua edilmesini istedi.

Daha sonra grup tekbirler getirerek İsrail bayrağını tiner döküp yaktı. Grup daha sonra dağıldı.

Kütahya

Anadolu Gençlik Derneği (AGD) Kütahya Şubesi, İsrail'in Gazze'ye saldırılarını "İftardan Sahura" etkinliğinde protesto etti.

Filistin ve Türk bayraklarının asıldığı Zafer Meydanı'nda toplanan grup, evlerinden getirdikleri sefer taslarıyla iftarlarını burada açtı ve ardından akşam ve teravih namazlarını kıldı.

Daha sonra Gazze'ye saldırıları içeren video gösteriminin yapıldığı, şiirlerin okunduğu programda, AGD üyeleri, ellerindeki Filistin bayraklarını sallayarak, İsrail aleyhinde sloganlar attı ve tekbir getirdi.

Etkinlikte bir konuşan AGD Şube Başkanı Erol Taşkın, İsrail'e lanet ettiklerini söyledi.

İsrail nüfusunun 8 milyon olduğunu hatırlatan Taşkın, "Bütün dünyadaki İslam aleminin nüfusu ise 1,5 milyar civarında. Müslüman birliği kurulmadıkça Müslümanlar her zaman zulüm ve cefa görecektir. İsrail bir terör devletidir. Ayrıca, herkes biliyor, herkes şahit ki, telefon diplomasisiyle, lanet okumayla, kınamayla zulüm bitmiyor. İsrail yaptırımdan anlar. İsrail güçten anlar. Allah için yırtın İsrail ile yapılmış anlaşmaları çöpe atın" diye konuştu.

Karaman

Karaman'da Anadolu Gençlik Derneği Karaman Şubesince, Aktekke Kent Meydanı'nda düzenlenen protestoda vatandaşlar, İsrail bayraklarını yakarak slogan attı.

Anadolu Gençlik Derneği Karaman Şube Başkanı Şahabettin Gezen, yaptığı açıklamada,  İsrail’in Gazze’ye yaptığı saldırıları kınadı.

Gazze halkının her zaman yanlarında olduklarını ifade eden Gezen, şunları kaydetti:
"Mübarek bir zaman diliminde, mübarek bir gecedeyiz. Başta Gazze halkı olmak üzere yeryüzündeki tüm mazlumlar için dua ediyoruz. Irkçı emperyalizm her ramazan olduğu gibi bu ramazanı da kana bulamıştır. Dualarımız mazlum coğrafyada emperyalistler ve işbirlikçileri tarafından akıtılan kanın son bulması içindir. Dualarımız tüm Müslümanların yine yeniden tek bir İslam milleti olması içindir."

Daha sonra hayatını kaybeden Filistinliler için gıyabi cenaze namazı kılındı.

Diyarbakır

Diyarbakır’daki 68 sivil toplum kuruluşunun Gazze’ye saldırıları protesto etmek için başlattığı "Filistin İçin Dua Seferberliği Nöbeti'' etkinliğine devam edildi.

İftardan sonra seccadeleri ile Dağkapı Meydanı’na gelen sivil toplum kuruluşu temsilci ve üyeleri, teravih namazını burada kıldıktan sonra İsrail’in Gazze’ye saldırılarında hayatını kaybedenler için gıyabi cenaze namazı kıldı.

Video gösterimiyle devam eden programda, gruptakiler sık sık tekbir getirerek, "Kahrolsun İsrail", "Kahrolsun Amerika" ve "Gazze'ye selam, direnişe devam" sloganları attı.

Etkinliğe katılan Anadolu Gençlik Derneği (AGD) Genel Başkanı Salih Turhan, yaptığı konuşmada, mübarek Kardir Gecesi'nde Dağkapı Meydanı'nda yapılan duaların kabul edilmesini dileyerek, 68 sivil toplum kuruluşunun bir araya gelip Gazze için yek vücut oldukları gibi tüm Müslümanların da Gazze, Filistin, Arakan, Doğu Türkistan için yek vücut olması temennisinde bulundu.

Etkinliği düzenleyen 68 sivil toplum kuruluşu adına açıklama yapan Türkiye Diyanet ve Vakıf Görevlileri Sendikası (Diyanet-Sen) Şube Başkanı Ömer Evsen de bugün itibarıyla Gazze'de 650'nin üzerinde şehit verildiğini hatırlatarak, yüreklerinin yandığını ifade etti.

Öte yandan, AGD tarafından "İftardan Sahura Gazze Meydanlarında Buluşuyoruz" sloganıyla Sultanahmet Meydanı'nda düzenlenen protestoya telefonla katılan Hamas Siyasi Büro Başkanı Halid Meşal'in konuşması, bir televizyon kanalından canlı olarak meydandakilere izletildi.

Karabük

Karabük Mazlumlarla Dayanışma Platformu tarafından İsrail’in Gazze’ye saldırıları sonucu hayatını kaybedenler için Kadir Gecesi kapsamında "Gazze için dua" etkinliği düzenlendi. 

Kent Meydanı'nda toplanan platform üyeleri, teravih namazını burada kıldı. 

Platform üyesi Recep Kabaş, gazetecilere yaptığı açıklamada, Müslümanlar için Allah'ın Kur'an'da 'bin aydan hayırlı olarak" bildirdiği mübarek bir geceyi yaşadıklarını söyledi. 

Gazze'de yaşayanlar ve ölenler için edilen dua sonrası platform üyeleri dağıldı.

Bursa

Anadolu Gençlik Derneği (AGD) Bursa Şubesi üyeleri, İsrail'in Gazze'ye saldırılarını protesto etmek amacıyla iftardan sahura "Kadir Gecesi'nde Filistin için duaya davet" etkinliği düzenlendi.

Orhangazi Parkı'nda gerçekleştirilen etkinlikte Ulucami'de teravih namazı sonrası bir araya gelen grup, burada Gazze için dua etmeye başladı.

AGD Şube Başkanı Hüseyin Altay, programın sahura kadar devam edeceğini belirterek, Gazze direnişine destek vermek ve 7 milyar insanlığın kurtuluşu olan İslam birliğine bir kez daha güçlü bir şekilde vurgu yapmak için bir araya geldiklerini söyledi.

Meydanda bulunan vatandaşlar, sık sık tekbir getirerek, Gazze'deki Müslümanlar için dua etti.

Balıkesir

Anadolu Gençlik Derneği (AGD) Balıkesir Şubesi, İsrail'in Gazze'ye saldırılarını protesto etti.

Zağnos Paşa Camisi'nde kılınan namazın ardından toplanan şube üyeleri ve bazı vatandaşlar, saldırılar sonucunda hayatını kaybedenler için gıyabi cenaze namazı kıldı.

Ardından İsrail'e tepki gösteren kalabalık, Gazze'ye saldırıları protesto etti. AGD üyeleri, ellerindeki Filistin bayraklarını sallayarak, İsrail aleyhinde sloganlar attı, tekbir getirdi.

AGD Şube Başkanı Ersin Güçlü, yaptığı açıklamada, mübarek Kadir Gecesi'nde başta Gazze halkı olmak üzere yeryüzündeki tüm mazlumlar için dua ettiklerini söyledi.

Protestonun ardından, Gazze'de hayatını kaybedenler ve İsrail'e karşı mücadele edenler için dualar edildi.

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın