Dolar
32.31
Euro
34.87
Altın
2,192.90
ETH/USDT
3,567.90
BTC/USDT
70,369.00
BIST 100
8,997.35
Gündem, arşiv

"Paralel yapı" operasyonunda 39 gözaltı talimatı

Emniyette "paralel yapı" operasyonunda, 39 şüpheli hakkında yakalama, arama ve gözaltı talimatı verildiği, şu an itibarıyla 15 şüphelinin gözaltına alındığı bildirildi.

22.07.2014 - Güncelleme : 22.07.2014
"Paralel yapı" operasyonunda 39 gözaltı talimatı

İSTANBUL

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, Terör ve Örgütlü Suçlar Soruşturma Bürosu'nun yaptığı emniyette "paralel yapı" operasyonuna ilişkin yazılı açıklama yaptı.

Açıklamada, çok sayıda kişinin sahte kimlik ve bilgilerle değişik zaman dilimlerinde özel amaçlı dinlenilip, konuşmalarının kayda alındığı yönündeki ihbarı üzerine soruşturma başlatıldığı belirtildi. 

Soruşturmada ilk başta 250 civarında içlerinde milletvekili, hakim, basın mensubu, üst düzey bürokrat olan kişilerin sahte belgelerle ilgisi olmadıkları, yasadışı örgüt üyesi oldukları gerekçeleriyle dinlenildikleri belirtilen açıklamada, "Bu işlemin tamamen özel amaçla yapıldığı, devletin güvenliği ile ilgili olmadığı anlaşılmasına üzerine emniyet istihbarat şubesinde görevli 39 şüpheli hakkında 21 Temmuz tarihli yakalama, arama, gözaltı talimatı verilmiş olup, şu an itibariyle 15 şüpheli gözaltına alınmış olup, uygulama halen devam etmektedir" denildi.

"Yasadışı dinleme" ile ilgili istihbarat şubesinden 39 şüpheli hakkında yürütülen soruşturmayı İstanbul Cumhuriyet Savcısı Okan Özsoy'un yürüttüğü öğrenildi.

Eski Emniyet Müdür Yardımıcısı Yılmazer'in evinde arama

Emniyette "paralel yapı" iddialarına ilişkin yürütülen "casusluk" ve "yasa dışı dinleme" soruşturmaları kapsamında, eski İstanbul Emniyet Müdür Yardımıcısı Ali Fuat Yılmazer'in Sarıyer Uskumruköy'de bir villa sitesinde bulunan evine sabah erken saatlerde gelen polis ekipleri, arama başlattı.

Arama çalışmalarının devam ettiği sırada, Siber Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğüne bağlı ekiplerin de Yılmazer'in evine geldiği görüldü. 

Basın mensuplarının girişine izin verilmeyen sitenin dışında ise jandarma ekipleri bekliyor.

Soruşturma 7 ayrı suçtan yürütüldü

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca emniyette "paralel yapı" iddialarına ilişkin yürütülen iki ayrı soruşturmanın, "Cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevlerini yapmasını kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs etme"nin de aralarında bulunduğu 7 ayrı suçtan yürütüldüğü öğrenildi.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen "casusluk" soruşturması kapsamında 76 emniyet görevlisine yöneltilen suçlamalar arasında, "Devletin güvenliği veya iç veya dış siyasal yararları bakımından, niteliği itibarıyla gizli kalması gereken bilgileri temin etmek", "Suç için anlaşma" "Görevi kötüye kullanma", "Bilişim sistemini engelleme, bozma, verileri yok etme veya değiştirme", "Resmi belgede sahtecilik" ile "Haberleşmenin gizliliğini ihlal" yer aldı. 

"Casusluk" soruşturmasına yönelik operasyonun 15 ilde eş zamanlı olarak gerçekleştirildiği ve halen devam ettiği bildirildi.

Yasa dışı dinlemelere ilişkin aralarında eski İstanbul Emniyet Müdür Yardımcısı Ali Fuat Yılmazer'in de bulunduğu 39 şüpheli hakkında ise  TCK'nın 312. maddesi uyarınca "Cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevlerini yapmasını kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs etmek" suçundan soruşturma yürütüldüğü kaydedildi. 

Bu şüphelilerin ayrıca, "Devletin güvenliği veya iç veya dış siyasal yararları bakımından, niteliği itibarıyla, gizli kalması gereken bilgileri temin etmek", "Suç için anlaşma" "Görevi kötüye kullanma", "Bilişim sistemini engelleme, bozma, verileri yok etme veya değiştirme", "Resmi belgede sahtecilik" ve "Haberleşmenin gizliliğini ihlal"den de suçlandığı bildirildi. 

Muhabir: Muhammed Enes Can

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın