Gündem, arşiv

Deniz Seki AYM'ye başvurdu

"Uyuşturucu ticareti yapmak" suçundan hakkında verilen 6 yıl 3 ay hapis cezası Yargıtay Ceza Genel Kurulu tarafından onanan Deniz Seki, "adil yargılanma hakkı ihlal edildiği" gerekçesiyle AYM'ye başvurdu.

16.04.2014 - Güncelleme : 16.04.2014
Deniz Seki AYM'ye başvurdu

İSTANBUL

"Uyuşturucu ticareti yapmak" suçundan hakkında verilen 6 yıl 3 ay hapis cezası Yargıtay Ceza Genel Kurulu tarafından onanan şarkıcı Deniz Seki, "adil yargılanma hakkı ihlal edildiği" gerekçesiyle Anayasa Mahkemesi'ne (AYM) başvurdu. 

Seki'nin avukatı Naim Karakaya yaptığı yazılı açıklamada, müvekkili hakkında, kapatılan İstanbul 9. Ağır Ceza Mahkemesi'nce usul ve esas yönünden hukuka aykırı bir karar verildiğini iddia ederek, mahkumiyet hükmünün temyiz edildiğini hatırlattı. 

Seki hakkındaki kararın hukuka aykırı olduğu ve başta adil yargılanma hakkı olmak üzere temel hak ve hürriyetleri ağır şekilde ihlal etttiğini öne süren Karakaya, söz konusu gerekçelerle dün AYM'ye başvurduklarını aktardı. 

Karakaya, başvuruda, "yargılamayı yapan mahkeme kapatılmasına rağmen, kanuna eklenen ek bir madde ile verdiği kararların geçerli olmasının sağlanmasının Anayasanın eşitlik, hukuk devleti ve adil yargılanma hakkını ihlal ettiği ve bu yönüyle Anayasaya aykırı olduğunu" belirttiklerini kaydederek, "Anayasaya aykırılık" iddiasını incelemeye yetkili olan mahkemenin, kapatılan mahkemelere ilişkin uygulanan ek maddenin iptaline ve adil yargılanma hakkının ihlal edildiğine hükmetmesini talep ettiklerini bildirdi.  

Naim Karakaya, şunları kaydetti: 

"Başvurumuzda ayrıca, mahkemenin tüm delil toplama taleplerimizi reddetmesi ve yalnızca kovuşturma aşamasında kolluk tarafından ayıklanarak dosyaya sunulan telefon dinleme kayıtlarını esas almasının müvekkilimizin Anayasa ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi ile korunan adil yargılama hakkını ihlal ettiği belirtilmiştir. Yine başvuruda hukuka aykırı delillere dayanılarak varılan hükmün hakkaniyete uygun bir yargı olmadığı bunun da adil yargılama hakkını ihlal ettiği vurgulanmış ve son olarak müvekkilimiz hukuken uyuşturucu kullanıcısı olarak değerlendirilmesi gerekirken, aksine, eldeki mevcut delillere göre hiçbir makul gerekçe olmamasına rağmen uyuşturucu satıcısı olarak nitelenmiş olması karşısında müvekkilimize suçu işlediği zaman kanunda o suç için konulmuş olan cezadan daha ağır bir ceza verilerek, suçta ve cezada kanunilik güvencesinin ihlal edildiği hususu tüm yönleri ile açıklanmıştır. Bu gerekçeler çerçevesinde neticede, belirtilen hususlara yönelik hak ihlali kararı verilmesi ve bu hak ihlallerinin açıkça yeniden yargılamayı gerektirmesi nedeniyle kararın yeniden yargılama yapmak üzere ilgili mahkemeye gönderilmesi talep edilmiştir." 

Yargıtay Ceza Genel Kurulu, şarkıcı Deniz Seki'ye "uyuşturucu ticareti yapmak" suçundan verilen 6 yıl 3 ay hapis cezasını oy çokluğuyla onamıştı. 

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın