Dolar
32.32
Euro
34.93
Altın
2,210.14
ETH/USDT
3,574.30
BTC/USDT
70,894.00
BIST 100
9,060.09
Spor, spor gündemi, Futbol, arşiv, Dünyadan Spor

FIFA yönetiminde rüşvet depremi

İsviçre, 100 milyon doların üzerinde rüşvet aldığı iddiasıyla gözaltına alınan ve aralarında 2 FIFA başkan yardımcısının da bulunduğu kişilerin isimlerini açıkladı.

27.05.2015 - Güncelleme : 27.05.2015
FIFA yönetiminde rüşvet depremi

CENEVRE

İsviçre Adalet Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada, soruşturma kapsamında 7 kişinin gözaltına alındığı ve bunların arasında FIFA başkan yardımcıları Jeffrey Webb ve Eugenio Figueredo'nun da yer aldığını belirtti. 

Gözaltına alınanların tam listesi şöyle:

1- FIFA Başkan Yardımcısı ve İcra Kurulu Üyesi, Güney Amerika Futbol Konfederasyonu (CONMEBOL) Başkanı, Uruguaylı Eugenio Figueredo

2- FIFA Başkan Yardımcısı ve İcra Kurulu Üyesi, Kuzey Amerika, Orta Amerika ve Karayipler Futbol Konfederasyonu (CONCACAF) Başkanı İngiliz Jeffrey Webb

3- FIFA İcra Kurulu Üyesi, Kosta Rikalı Eduardo Li

4- FIFA üyesi ve Brezilya Futbol Federasyonu Başkanı Jose Maria Marin

5- FIFA yetkilisi, Orta Amerika Futbol Birliği (UNCAF) ile Nikaragua Futbol Federasyonu Başkanı Julio Rocha

6- Kuzey Amerika, Orta Amerika ve Karayipler (CONCACAF) Ateşesi İngiliz Costas Takkas

7- Güney Amerika Futbol Konfederasyonu (CONMEBOL) İcra Kurulu Üyesi ve Venezuella Federasyonu Başkanı Rafael Esquivel 

Bakanlıktan daha önce yapılan açıklamada ise, FIFA yetkililerinin tanıtım ve medya firmalarından 1990 yılından bu yana rüşvet aldığı iddiasının araştırıldığı ve gözaltına alınanların sorgulanacağı belirtilmişti. Rüşvet veren firmaların, Latin Amerika'da düzenlenen turnuvaların medya, pazarlama ve sponsorluk haklarına bu sayede sahip olduğu ve yasal olmayan ödemelerin ABD bankalarına yapıldığı öne sürülüyor. Olayın birkaç saat ardından ise İsviçre Başsavcılığı, 2018 ve 2022 FIFA Dünya Kupası'na ev sahipliği sürecinde kara para aklandığı iddiasıyla sorumlu kişiler hakkında soruşturma açmıştı. Gözaltılar, 29 Mayıs'ta Zürih'te düzenlenecek FIFA'da yeni başkanın seçileceği 65. FIFA Kongresi öncesinde gerçekleştirilmişti.

Üyelerin bilgisine başvurulacak

Operasyonun ardından Şenes Erzik'in de aralarında yer aldığı bazı FIFA İcra Kurulu üyelerinin bilgisine başvurulacağı öne sürüldü.

İngiliz The Guardian gazetesinde yer alan haberde, daha önce çeşitli finans kuruluşlarından banka detayları toplayan İsviçre makamlarının operasyon çerçevesinde FIFA merkezindeki elektronik bilgi ve dokümanlara el koyduğu bilgisine yer verildi.

Gazete, soruşturma kapsamında halihazırda FIFA İcra Kurulu üyeliğini sürdüren, 2018 ve 2022 Dünya Kupalarının evsahiplerinin belirlenmesinde oy kullanan Şenes Erzik'in de aralarında yer aldığı 10 kişinin bilgisine başvurulacağını aktardı.

ABD'de de dava açıldı

ABD, FIFA'nın üst düzey 9 yöneticisi ile 5 spor pazarlama şirketi yöneticisine rüşvet, kara para aklama ve dolandırıcılık suçlarından dava açtı.

ABD Adalet Bakanlığından yapılan açıklamada, sanıklara 1991 yılından bu yana uluslararası futbol organizasyonlarını çok sayıda suçla "kirlettikleri" suçlaması yöneltildiği belirtildi.

İddianamede sanıklara yönelik 47 suçlama bulunduğu kaydedilen açıklamada, "Futbol yöneticileri, iki jenerasyondur bulundukları makamı kendi çıkarları için kullandı. Bu yöneticiler, ahlaki prensibi olmayan spor pazarlama şirketi yöneticileri ile birlikte rekabeti ortadan kaldırarak belirli şirketlerle karlı anlaşmalar imzalama karşılığında sistemli olarak rüşvet ve komisyon elde ettiler" ifadelerine yer verildi.

ABD Adalet Bakanı Loretta Lynch de konuya ilişkin açıklamasında, sanıkların söz konusu şirketlerle yaptıkları anlaşmaların FIFA ve bağlı kuruluşları reklam geliri açısından zarara uğrattığını ve dünya genelinde çocuklar, gençler ve gelişmekte olan ülke sporunun zarar görmesine neden olduklarını söyledi.

Lynch, "Adalet Bakanlığı, bu tür yolsuzluklara son verme ve sorumluları adalet önüne getirme niyetini bugünkü operasyonla göstermiştir. Diğer ülkelerle de bu konuda birlikte çalışmayı bekliyoruz" dedi.

İddianamede 2011 FIFA seçimlerine ilişkin yolsuzluk ve rüşvet suçlaması getirildiğini de kaydeden Lynch, FIFA yöneticileri ve diğerlerinin 2010 Dünya Kupası'nın ev sahibini belirleme sürecini etkileme için de rüşvet aldıklarının öne sürüldüğünü vurguladı.

Lynch, bir sonraki adımın sanıkların İsviçre'den ABD'ye iadesi olduğunu söyledi.

11 yetkiliye geçici hak mahrumiyeti cezası

FIFA Etik Kurulu, haklarında İsviçre ve ABD'de soruşturma açılan, aralarında FIFA başkan yardımcıları Jeffrey Webb ve Eugenio Figueredo'nun da bulunduğu 11 yetkiliye, geçici hak mahrumiyeti cezası verildiğini açıkladı.

FIFA Etik Kurulu Adalet Komisyonu Başkanı Hans-Joachim Eckert'ın ceza almasına hükmettiği 11 yetkili arasında şu isimler yer alıyor:

"Jeffrey Webb, Eugenio Figueredo, Eduardo Li, Julio Rocha, Costas Takkas, Jack Warner, Rafael Esquivel, Jose Maria Marin, Nicolas Leoz, Chuck Blazer ve Daryll Warner."

Görevi kötüye kullanmanın kökünü kazımaya yardımcı olacak

 FIFA Başkanı Sepp Blatter, aralarında FIFA başkan yardımcıları Jeffrey Webb ve Eugenio Figueredo'nun da bulunduğu yetkililer hakkında İsviçre ve ABD'de açılan soruşturmaların, görevi kötüye kullanmanın kökünü kazımak konusunda yardımcı olacağını söyledi.

Cuma günü yapılacak 65. FIFA Kongresi'nde başkanlık için Ürdün Prensi Ali bin el-Hüseyin ile yarışacak Blatter, FIFA'nın internet sitesinde yayımlanan açıklamasında, futbol camiası, taraftarlar ve FIFA, zor bir süreçten geçtiğini belirterek, "Çoğu kişinin yaşadığı hayal kırıklığını anlıyorum. Yaşananların, birçok kişinin bize bakışını değiştireceğinin farkındayım. Üzülerek izlesem de ABD ve İsviçre makamlarınca başlatılan soruşturmaları olumlu karşıladığımız açıkça bilinmelidir. Soruşturmaların, FIFA'nın futbolda görevi kötüye kullanmanın kökünü kazımak için önceden belirlediği tedbirlerin pekiştirilmesine yardımcı olacağına inanıyorum" ifadelerini kullandı.

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın