Dolar
32.33
Euro
34.88
Altın
2,215.50
ETH/USDT
3,570.70
BTC/USDT
70,424.00
BIST 100
9,044.54
Spor, spor gündemi, arşiv

Cumhurbaşkanlığı Bisiklet Turu başlıyor

51. Cumhurbaşkanlığı Bisiklet Turu, yarın Alanya'dan start alacak. 3 Mayıs Pazar günü İstanbul'da sona erecek TUR 2015'e, 21 takımdan 168 sporcu katılacak.

25.04.2015 - Güncelleme : 25.04.2015
Cumhurbaşkanlığı Bisiklet Turu başlıyor

ANKARA

Dünyanın tek "kıtalararası bisiklet turu" olan organizasyonun 51. yılında, 21 takımdan 168 sporcu 8 gün boyunca pedal çevirecek.

Geçen hafta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Salacak Sahili'nde bisiklete binerek başlattığı bu önemli organizasyon için tüm hazırlıklar tamamlandı. 

Alanya'daki Hükümet Konağı önünden start alacak TUR 2015'te, dünyanın en seçkin bisikletçileri, Akdeniz ve Ege sahillerinde ilerledikten sonra İzmir'den hava yoluyla İstanbul'a geçecek.

Türkiye'nin tarihi ve doğal güzelliklerinin tanıtımına büyük katkı sağlayan tur, 3 Mayıs Pazar günü kıtalararası görkemli finale evsahipliği yapacak İstanbul'da tamamlanacak. 

Tırmanış etapları belirleyici olacak

Genel itibarıyla düz etaplardan oluşan ve sprinterlere kaçış imkanı sağlayan turun parkurunda, yarışın zirvesini etkileyecek iki önemli tırmanış finali bulunuyor.

Deniz seviyesine göre bin 850 metre yükseklikteki Göğübeli geçidine uzanan Elmalı tırmanışı, turun yine en zorlu etabını oluşturacak. Yarışın 3. gününde son 11 kilometresi maksimum 14,8 ortalama ise 7,1 eğime sahip parkurda sporcuları, zorlu bir finiş bekleyecek.

Turun 6. etabının Selçuk tırmanışında da sporcular, son 5 kilometrede 400 metre yüksekliğe karşı pedal çevirecek ve Meryem Ana tepesine ulaşacak.

Pamukkale yeniden parkura eklendi

Eşsiz travertenleri ile UNESCO tarafından belirlenen dünya mirası listesine giren, tarihi dokusu ve termal sularıyla öne çıkan Pamukkale, yeniden Cumhurbaşkanlığı Bisiklet Turu'nun parkurlarına dahil edildi.

En son 2011 yılında yarışlara evsahipliği yapan Pamukkale, turun 5. gününde bisikletçileri 4 yıl aradan sonra tekrar ağırlayacak. Pamukkale finişinden önce ise yıllarca bisikletçilerin geçiş güzergahları arasında yer alan Muğla'da, ilk kez start heyecanı yaşanacak.

Selçuk'tan, İzmir'e uzanan ve sprint finişiyle sona erecek 7. etap da bu yıl ilk defa Manisa'dan geçecek. Karşıyaka iskelesine uzanan finiş öncesinde, iki uzun tırmanış anlamına gelen Manisa ziyareti, etabın zorluk derecesini artıracak.

Önceki yıllarda olduğu gibi İzmir etabının ardından sporcular ve tüm organizasyon ekipleri, final etabı için İstanbul'da buluşacak.

İstanbul'un önde gelen turistik çekim noktasında, Sultanahmet ve Ayasofya camileri arasında başlayan son etap, Boğaziçi Köprüsü geçişi ile heyecanı bir kıtadan diğerine taşıyacak. Bisikletçiler, bu kez Boğaz Köprüsü’nden geçerek, Asya kıtasına ulaşmasının ardından tekrar Avrupa'ya dönecek ve tarihi Sultanahmet Meydanı'nın etrafında dönerek yarışı At Meydanı'nda sona erdirecek.

Turun tarihçesi

İlk kez "Marmara Turu" adıyla 1963 yılında düzenlenen yarışlar, 1965 yılında uluslararası statü kazandı. Bu özelliği nedeniyle turun başlangıç tarihi 1965 olarak kabul ediliyor. Organizasyon 1966 yılında itibaren ise Cumhurbaşkanlığı himayesinde gerçekleşiyor.

190 ülkede izlenecek

TUR 2015, geniş bir yayın ağıyla izleyiciye ulaştırılacak.

2009 yılından bu yana havadan ve karadan çekimlerle "HD" kalitesinde ulusal ve uluslararası televizyon kanallarından yayınlanan organizasyon, 190 ülkede ekranlara taşınacak.

Bisikletin en hızlısı ikinci kez Türkiye'de

Dünyaca ünlü Büyük Britanyalı sprinter Mark Cavendish, ikinci kez Cumhurbaşkanlığı Bisiklet Turu'na katılacak. 

Geçen yıl 4 etap kazanan ve en iyi sprinter klasmanında turu zirvede tamamlayan Etixx-Quick-Step takımı sporcusu Cavendish, yeniden Türkiye'de sahne alacak.

Cavendish, yol bisikletinin en prestijli yarışı kabul edilen Fransa Bisiklet Turu'nu da kazandığı 25 etap birinciliğiyle bu alanda 3. sırada bulunuyor.

2010 İspanya Turu, 2011 Fransa Turu ve 2013 İtalya Turu'nda sprint puanları klasmanında birinci gelen Cavendish, "grand tour" unvanını tescillemiş durumda. 

Büyük Britanyalı bisikletçinin, en önemli rakibi ise ilk kez Türkiye'de yarışacak takım arkadaşı Belçikalı sprinter Tom Boonen olacak.

Paris-Nice yarışının ilk etabında omzundan sakatlanan ve sonrasında önemli klasikleri kaçıran Boonen, TUR 2015 ile yeniden form tutmaya çalışacak. 

Ayrıca 2013 yılında 3 etap zaferine ulaşan Marcel Kittel ve 2010'dan bu yana 9 etabtan zaferle ayrılan Andre Greipel de Türkiye'de ter dökecek.

Tek Türk takımı Torku Şekerspor 

Yarışı geçen yıl takım klasmanında 4. sırada bitiren Torku Şekerspor, TUR 2015'in tek kıta ve Türk takımı özelliğine sahip.

Muhabir: Halil İbrahim Avşar

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın