Dolar
32.33
Euro
34.92
Altın
2,214.90
ETH/USDT
3,577.50
BTC/USDT
71,220.00
BIST 100
9,079.97
Spor, spor gündemi, Futbol, arşiv, arşiv

Tur rövanşa kaldı

Fenerbahçe, UEFA Şampiyonlar Ligi 3. ön eleme turu ilk maçında Kadıköy'de Shakhtar Donetsk'le 0-0 berabere kaldı. Turu geçen takım 5 Ağustos'taki rövanş maçında belli olacak.

28.07.2015 - Güncelleme : 28.07.2015
Tur rövanşa kaldı

İSTANBUL

Maça taraftarının da desteğiyle istekli ve baskılı başlayan Fenerbahçe, Nani ve Diego'nun yönlendirdiği ataklarla gol pozisyonu üretmeye çalıştı. Organize rakibi karşısında Fernandao ve Sow gibi gol ayaklarını topla buluşturamayan sarı-lacivertliler, rakip kalede tehlike oluşturmakta zorlandı. Nani'nin 5. dakikadaki uzaktan şutu haricinde ilk tehlikeli atağını 35. dakikada geliştiren ev sahibi ekip, bu pozisyondan da eli boş döndü. Fenerbahçe, ilk yarının kalan bölümünde pozisyon bulmakta zorlanırken, skorda bir değişiklik olmayınca, devre arasına 0-0'lık eşitlikle gitti.

Fenerbahçe'nin ilk dakikalarda uyguladığı baskıyı yerden ayağa pas yaparak kıran Shakhtar Donetsk, savunma arkasına gönderdiği uzun toplarla rakip kalede pozisyon aradı. Müsabakanın 16. dakikasında Teixeira ile mutlak bir pozisyondan yararlanamayan Ukrayna temsilcisi, Fenerbahçe kalesine yüklenmeye devam etti. Kjaer ve Caner'in savunmada yerinde müdahaleleri ve kaleci Volkan'ın şık kurtarışları nedeniyle skoru değiştiremeyen Shakhtar Donetsk, soyunma odasına golsüz beraberlikle girdi.

5. dakikada Nani'nin ceza alanı dışı sağ çaprazdan çıkardığı sert şutta, kaleci Pyatov topu güçlükle çeldi.

16. dakikada konuk ekip Shakhtar Donetsk, Teixeira ile net bir pozisyondan yararlanamadı. Sağ bek Srna'nın savunma arkasına gönderdiği uzun topla buluşan Teixeira, uygun durumda sağdan ceza alanına girdi. Brezilyalı oyuncu, kaleci Volkan ile karşı karşıya kaldığı pozisyonda topa vuruşunu yaptı, ancak meşin yuvarlak uzak direğin dibinden auta çıktı.

19. dakikada Marlos'un ceza alanı içinde sağ çaprazdan topa vuruşunda, kaleci Volkan meşin yuvarlağı kale sahasında kontrol edemedi. Son anda araya giren Kjaer, Gladkiy'den önce topa ayak koyarak meşin yuvarlağı kornere gönderdi.

24. dakikada soldan ceza alanına giren Teixeira, Gladkiy ile duvar pası yaparak kaleci Volkan ile karşı karşıya kaldı. Ancak son anda topa müdahale eden Caner, mutlak bir golü önledi.

28. dakikada organize gelişen Shakhtar Donetsk atağında sağ kanatta topla buluşan Srna, bekletmeden ortasını yaptı. Yerden penaltı noktası üzerine gelen topa Taison sert ve düzgün vurdu, ancak kaleci Volkan soluna gelen topu şık bir kurtarışla önledi. 

35. dakikada Nani'nin sağdan ortasında savunma arkasına sarkan Fernandao, ön direkte topa kafa vuruşunu yaptı. Meşin yuvarlak üstten auta çıktı.

İlk yarının kalan bölümünde iki takım adına da önemli bir gol pozisyonu yaşanmadı ve devre arasına 0-0'lık eşitlikle girildi.

İkinci yarı

Maça olduğu gibi ikinci yarıya da baskılı başlayan Fenerbahçe, oyunu kontrolü altına aldı. Hasan Ali ile Caner'in ortalarıyla gol arayan ev sahibi ekip, Ukrayna temsilcisinin savunmasını geçemedi. İleride yaptığı presle rakibinin oyun kurmasını engelleyen Fenerbahçe, hücumda ise geliştirdiği atakları golle sonuçlandıramadı. Karşılaşmanın 68. dakikasında oyuna giren Robin van Persie'nin hareketlendirdiği "Sarı Kanaryalar", net pozisyonlardan yararlanamadı ve 0-0'lık skora razı oldu.

Hücumda ilk yarıdaki performansından uzak bir görüntü çizen Shakhtar Donetsk, savunmada ise hatasız oynadı. Fenerbahçe'nin baskısından alanı genişletip, pas yaparak kurtulan konuk takım, sık sık topla buluşturduğu kalecisi Pyatov sayesinde rahat nefes aldı. Buna rağmen atağa çıkamayan Ukrayna temsilcisi, ikinci devre önemli bir gol pozisyonu üretemedi ve ülkesine 0-0'lık skorla döndü.

50. dakikada Diego'nun uzun pasıyla ceza alanında sağ çaprazda topla buluşan Sow'un bekletmeden vuruşunda, meşin yuvarlak kaleci Pyatov'da kaldı.

51. dakikada sağ kanattan atağa katılan Hasan Ali'nin orta şut karışımı vuruşunda, meşin yuvarlak az farkla üstten auta çıktı.

55. dakikada Mehmet Topal'ın rakip yarı alanda kaptırdığı topla etkili çıkan Shakhtar Donetsk'te Taison, Kjaer'i de geçtikten sonra hızla soldan ceza alanına girdi. Bu oyuncunun dar açıdan yaptığı vuruşta, kaleci Volkan'ı geçen top kaleye paralel giderek, taca çıktı. 

70. dakikada Diego'nun ceza alanı dışından sert şutunda, yerden seken top az farkla auta gitti.

71. dakikada kaptığı topla Shakhtar Donetsk ceza alanına giren Fernandao, soldan son çizgiye indikten sonra pasını içeri çevirdi. Kaleci Pyatov'u da geçerek boşta kalan topa Nani ve Robin van Persie hareketlendi, ancak bu oyunculardan önce araya giren Ordets topu uzaklaştırdı.

73. dakikada Meireles'in ceza alanı yayı gerisinden sert şutunda, top üstten auta gitti.

88. dakikada Stoch'un savunma arkasına gönderdiği topa hareketlenen Robin van Persie, sağ çaprazda uygun durumda sol ayağının dışıyla vurmaya çalıştı. Kaleciyle karşı karşıya kaldığı pozisyonda topu ıskalayan Hollandalı futbolcu, takımını mutlak bir golden etti.

Kalan sürede iki takım adına da önemli bir gol pozisyonu olmadı ve müsabaka 0-0 tamamlandı.

Avantajı rakibine verdi

Fenerbahçe, Shakhtar Donetsk takımıyla golsüz berabere kalarak avantajı rakibine verdi.

Play-off turuna kalacak takımı 5 Ağustos Çarşamba günü Ukrayna'nın Lviv kentinde oynanacak rövanş maçı belirleyecek. Fenerbahçe deplasmanda oynayacağı maçta galip gelir ya da gollü beraberlikler alırsa, tur atlayan taraf olacak.

Van Persie ilk maçına çıktı

Fenerbahçe'nin yeni transferi Hollandalı yıldız futbolcu Van Persie, sarı-lacivertli forma altında ilk maçına çıktı.

Tam hazır olmadığı gerekçesiyle özel maçlarda forma giyemeyen ve Shakhtar Donetsk maçında ilk 11'de forma şansı bulamayan golcü futbolcu, son 22 dakikada oyuna dahil oldu.

Savunma hataları Pereira'yı kızdırdı

Sarı-lacivertlilerin teknik direktörü Pereira, maçın ilk yarısında Ukrayna temsilcisinin bulduğu tehlikeli ataklardan sonra oyuncularına oldukça kızdı.

Kağıtla sahaya taktik

Portekizli teknik adam maçın ilk yarısında taktik yazdığı kağıttaki notu saha içindeki oyuncularına verdi.

Stoch girer girmez kart gördü

Fenerbahçe'nin Slovak futbolcusu Miroslav Stoch, oyuna girdikten saniyeler sonra sarı kart gördü.

Hasan Ali Kaldırım sağ bek oynadı

Gökhan Gönül ve Mehmet Topuz'un sakatlığı ile Şener Özbayraklı'nın cezalı olması nedeniyle Fenerbahçe'de sağ bekte Hasan Ali Kaldırım görev aldı.

"Bu akşam mutlu olmak için elimde çok şey var"

Fenerbahçe Teknik Direktörü Vitor Pereira, karşılaşmadan sonra düzenlenen basın toplantısında, yüksek seviyede bir Avrupa maçı oynadıklarını belirterek, "Bu akşam mutlu olmak için elimde çok şey var. Beklediğim gibi bir maç oldu. Takımım cesur bir oyun ortaya koydu. Kıyasıya bir mücadele oldu ve iki takımda kazanmak istedi. Taraftarların bu kulübe aşkını da bu maçta gördüm. Onların desteğiyle çok güçlü bir takım olacağız ve sezon sonu onları çok mutlu edeceğiz" dedi.

Vitor Pereira, Ukrayna'da 5 Ağustos Çarşamba günü oynayacakları maça cesur bir şekilde turu kazanmak için çıkacaklarını belirtti.

Portekizli teknik adam, kısa bir süredir takım olarak çalıştıklarını hatırlatarak, "Kısa bir süredir hazırlanmamıza rağmen yıllardır birlikte oynayan bir takıma karşı başa baş mücadele ettik. Bu açıdan takımımla gurur duydum. Kimseye galibiyet sözü veremem. Ben sihirbaz değilim, geleceği göremem. Tek söz vereceğim şey, bir şeyler yapmaya çalışıyoruz ve bu iş burada bitmeyecek. Cesaretli ve organize olmuş bir takım olacağız. Daha yolun başındayız. İkinci maçta da cesur bir şekilde sahaya çıkıp mutlu sonla ayrılmak istiyoruz" ifadelerini kullandı.

"Hasan Ali'ye teşekkür ediyorum"

Pereira, sakatlığı bulunan Gökhan Gönül ve cezalı olan Şener Özbayraklı'nın yokluğunda sağ bekte görev verdiği Hasan Ali Kaldırım'a teşekkür etti.

Hasan Ali'nin bir sol bek oyuncusu olduğunu hatırlatan Portekizli teknik adam, "Ben de Gökhan'ın oynamasını bekliyordum. Hasan Ali bugün cesaretini gösterdi. Maçtan önce ona, 'sağ bek değilsin, zor olacak ama fedakarlık yapman gerekiyor' dedim. Ona bu maçtan önce çok saygı duyuyordum ama şimdi daha fazla saygı duyuyorum. Takım için fedakarlık gösterdi. Gökhan veya Şener oynasaydı sağ koridoru daha iyi kullanırdık. Altını çizerek Hasan Ali'ye fedakarlığından dolayı teşekkür ediyorum

Sahaya not göndermesi

Vitor Pereira, ilk yarıda yazdığı notu sahadaki oyuncularına vermesiyle ilgili gelen bir soru üzerine, Suudi Arabistan'da Al Ahli takımını çalıştırırken benzer bir olay yaşadığını hatırlatarak, şunları kaydetti:

"Komik bir hikayem oldu Suudi Arabistan'da. Al Ahli'yle bir maçımda taktik değişiklik yapmak için aynı dili konuştuğum Brezilyalı bir oyuncuma böyle bir kağıt verdim. Takım dengesiz oynuyordu ve böyle müdahale ettim. Ertesi gün basında, benim kağıda rakip oyuncuya yönelik 'Şu oyuncuyu öldür, bitir' yazdığım iddia edildi. Böyle bir şey yazmadım (Gülerek). Bugün organizasyonu kaybettiğimiz anda Diego gibi zeki bir oyuncuya bu kağıdı gönderdim. İki üç oyuncu çağırmak yerine bu yolu tercih ettim. Bu çok sıradan ve sık kullanılan bir metottur."

"Aşırı güçlü bir takım olacağız"

Pereira, taraftara verdiği destekten dolayı teşekkür ederek, çok güçlü bir takım olacaklarını ifade etti.

Tecrübeli teknik adam, zaman ihtiyaçları olduğunu vurgulayarak, "Buraya gelmeden önce çok seçeneğim vardı ama şükrüler olsun bana yardımcı olabilmek için güçlü bir takım kuruldu. Transfer konuşmalarımız hala devam ediyor ama bu kulübün kararıdır. Şu an bana sunulan takımdan çok mutluyum. Taraftarın bu desteğiyle kesinlikle çok güçlü hatta daha ileri gidiyorum aşırı, fazlasıyla güçlü bir takım oluşturacağız. Taraftarlarımıza gururlu bir sezon geçirteceğiz" değerlendirmesinde bulundu.

Fenerbahçe UEFA'ya başvuruyor

Fenerbahçe Kulübü, Shakhtar Donetsk'in, Brezilya Milli Takımı ile Copa America'da mücadele ettiği sırada verdiği ilk doping numunesi pozitif çıkan futbolcusu Fred'i oynatmasıyla ilgili bugün UEFA'ya başvuruda bulunacak.

Sarı-lacivertli kulübün, konuyla ilgili dün UEFA yetkilileriyle konuştuğu ve bugün bu durumla ilgili UEFA'ya resmi bir müracaat yapacağı öğrenildi.

Öte yandan kasığından sakatlanan Gökhan Gönül'ün 3-4 hafta sahalardan uzak kalacağı belirtildi.

Muhabir: Emrah Oktay, Erkan Tiryaki

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın