Dolar
32.33
Euro
35.07
Altın
2,220.38
ETH/USDT
3,553.90
BTC/USDT
70,717.00
BIST 100
9,079.97
Spor, spor gündemi, Futbol, arşiv

Yaşama şansı en yüksek kulüp Galatasaray

Galatasaray Kulübü Başkanı Aysal, "Bütün kulüplerin mali zorlukları var. Türkiye'deki bütün spor kulüplerinde yaşama şansı en yüksek olan kulüp Galatasaray'dır" dedi.

17.09.2014 - Güncelleme : 17.09.2014
Yaşama şansı en yüksek kulüp Galatasaray

İSTANBUL

Galatasaray Kulübü Başkanı Ünal Aysal, Galatasaray Kulübü Olağanüstü Divan Kurulu Toplantısı'nda yapıtğı konuşmada, kulübün mali yapısıyla ilgili önemli açıklamalar yaptı.

Ali Sami Yen Spor Kompleksi Türk Telekom Arena'da gerçekleştirilen olağanüstü divan kurulu toplantısında konuşan Aysal, kulübün sahip olduğu gayrimenkullerle ilgili bir yatırım ortaklığı kurulması, basketbolun bir anonim şirket altında kulüpten ayrılması, marka değerinin artırılması ve yurt dışında çalışmalar yapılması konularında yetki almayı planladıkları ekim ayı olağanüstü yetki genel kurulu öncesi kulüp üyelerine ayrıntılı bilgi sundu.

Yetki istedikleri konularda üyelerin bazı endişeleri olduğunu belirten Aysal, şunları kaydetti:

"Bu endişelerden bir tanesi Riva konusu. Burada ciddi bir yanlış anlaşılma var. Biz hiçbir gayrimenkulümüzü satmak niyetinde değiliz. Ben bunu daha önce net olarak anlatmıştım. Bizim 3,5 senedir satış yetkimiz var. Zaten tek satılabilecek mülkümüz de şu anda Riva. Diğerlerini satmak gibi imkanımız zaten yok. Riva'yı satamadığımıza göre, ne yapmak istiyoruz. Yapmak istediğimiz son derece açık. Gayrimenkullerimiz bir tarafta duruyor,  bir tarafta da 300 küsur milyon dolarlık borcumuz duruyor. Bu borç 2011 yılından beri duruyor. Biraz azaltıyoruz sonra tekrar köpürüyor. Çünkü her borcun faizi var, kur farkı var.  Borcun son üç senede bize getirdiği maliyet aşağı yukarı 81,4 milyon dolar. Belgeleri burada istediğiniz gibi inceleyebilirsiniz. Böyle bir borcu daha ne kadar taşıyabilirsiniz? Mümkün değil. Ben taşımak istemiyorum. Çünkü siz bana bu kulübün varlıklarını korumayı emanet ettiniz. Bana verilen görev, bu kulübün mallarının koruyuculuğu, bunların satılıp çarçur edilmesi değil. Bugüne kadar hiçbir malınızı çarçur etmedik ve satmadık. Bundan sonra da niyetimiz bu değil. Ama bize bir görev daha tevdi ettiniz, imkanları değerlendirmek, artı değerler yaratmak ve bunları kulübün lehine kullanmak. Benim arz edeceğim formül, elimizdeki gayrimenkulleri kaybetmeden, değerini kaybetmeden, harcamadan, onlara artı değer kazandırıp, bu artı değerle borçlarımızı ödemek. Borçları indirebildiğimiz kadar indirmek, maliyet ve zararlarımızı asgariye indirmek ve böylece yaşanabilir bir kulüp haline gelebilmek."

"Bütün kulüplerin mali zorlukları var"

Galatasaray'ın mali zorlukları olduğunu dile getiren Aysal, konuşmasına şöyle devam etti:

"Bütün kulüplerin mali zorlukları var. Bugün, Türkiye'deki bütün spor kulüplerinde yaşama şansı en yüksek olan kulüp Galatasaray'dır. Bugün kulüpler mali olarak öldürücü darbeler almıştır ve almaktadır. Önümüzdeki dönemde daha ciddi darbeler beklemekteyiz. Buna karşın savunma sistemimizi kurmak zorundayız. Bunun için de süratle banka ve piyasa borçlarından kurtulmamız, geri ödememiz gerekmektedir. Sportif gelirlerle bunu ödemek gibi bir imkanımız yok. Ancak elimizdeki varlıkları değerlendirerek, artı değer kazandırarak ödeme imkanımız olur. Bunun yollarından biri olarak ben size gayrimenkul yatırım ortaklığı modelini önerdim."

Riva arazisiyle ilgili yapmak istedikleri projelerin güven içinde gerçekleştirilmesi gerektiğini dile getiren Aysal, "Bu kadar gürültü patırtı varken, bu kadar organize bir saldırı varken, sizler medyanın, 1-2 televizyonun baskısı ve etkisi altında her gün acabalar içinde yüzerken bu tip projeleri yapmamız mümkün değil. Bu projeler her şeyden evvel güven bazında yapılır, seçtiğiniz ve görev verdiğiniz insanlara güvendiğiniz takdirde gerçekleştirilir. Aksi takdirde zaman kaybıdır" diye konuştu.

"Borç 3,5 senede 10 milyon dolar artmış"

Ünal Aysal, göreve geldikleri 2011'de kulübün borcunun 328 milyon dolar, şimdiki borçlarının ise 338 milyon dolar olduğunu belirterek, 3,5 senelik görev süreleri boyunca borcun 10 milyon dolar arttığını ifade etti.

Aysal, göreve başladıklarında, eski yönetimin, günün şartları çerçevesinde stadın isim hakkı ile forma reklam hakkı başta olmak üzere gelir getiren birçok unsuru uzun süreli olarak kullandığını anlatarak, "Bugün aşağı yukarı aynı borçtayız ama karşılığında 3 senede bu paraların faizleri ödenmiş, kulüp milletlerarası bir güven sağlamış, bütün spor branşlarında en yukarıya alışmış, ikinci olduğu zaman üzülen bir ekol oluşmuş, hiçbir gayrimenkulümüzün üzerinde bir yaptırım olmamış. Bunlar sermaye artırımı, sponsorluk ve ticari yatırımlarla yapılmış" şeklinde konuştu.

"Basketbola senede 42 milyon lira gidiyor"

Ünal Aysal, basketbol branşına yılda 42 milyon lira harcama yaptıklarını ve bu branşlarda küçülmelerinin mümkün olmadığını belirterek, "Ancak sizler genel kurulda 'bu şubeyi kaldırın' derseniz ben sizin emrinizdeyim. Ancak böyle bir kararı alamayacağınıza bahse girerim. Bu şubeyi geliştirme ihtiyacımız var.  Bu şubenin sadece 5 milyon dolarlık bir sponsorluğu var. Demek ki biz 30-33 milyon lirayı cebimizden ayırıyoruz. Bundan kurtulmamız lazım. Bunun için Basketbol AŞ'yi kurup, milletlerarası ortaklık ve sponsorluklarla burada gücümüzü artırmayı öneriyorum" ifadelerini kullandı.

Göreve geldikleri zaman sportif dönem zararının  99,97 milyon dolar, öz kaynakların ise -61 milyon dolar olduğunu vurgulayan Aysal, şunları kaydetti:

"Bugün sportif dönem zararı 56 milyon liraya düşmüş, öz kaynaklarımız ise -7 milyon dolara yükselmiş. Yani yaşanabilir bir formülü yakalamışız. 'Transfere çok para harcandı' deniyor, evet harcandı. Başarıyı yakalamamız için böyle gerekti. İlk teknik direktörümüz döneminde 102,4 milyon dolar harcadık transferlere. Mancini döneminde 27,6milyon dolar harcamışız. Prandelli döneminde ise 19,4 milyon dolar ödedik. Yani gittikçe azalan bir transfer harcamamız var. Bunun karşılığında da maddi değeri olan bir portföyümüz var."

Konuşmasında Galatasaray'ın eski teknik direktörü Fatih Terim'in ismini anmayan, sadece "ilk teknik direktörümüz" diyen Aysal, sözlerini, "Bizlere olan güveniniz için teşekkür ediyorum. Bu güveninizde bir sarsılma varsa, bunu bugün burada bize açıkça bildirirseniz, bundan dolayı size müteşekkir kalacağımızı özellikle belirtmek istiyorum" şeklinde sürdürdü. 

Türk Telekom Arena'da gerçekleştirilen Galatasaray Kulübü Olağanüstü Divan Kurulu Toplantısı'nda, kulüp başkanı Ünal Aysal ile yönetim kurulu üyeleri Özkan Olcay, Adnan Nas, Ümit Özdemir, Mehmet Cibara, Ebru Köksal, Mete İkiz, Necati Demirkol, Mehmet Emin İpekdokuyan hazır bulundu. Toplantıda, 29 Eylül'de yapılacakGalatasaray Sportif AŞ Genel Kurulu ve ekim ayında gerçekleştirilecek olağanüstü yetki genel kurulu ile ilgili görüşme yapıldı.

Aysal, toplantıda, kulübün sahip olduğu gayrimenkullerle ilgili bir yatırım ortaklığı kurulması, basketbolun bir anonim şirket altında kulüpten ayrılması, marka değerinin artırılması ve yurt dışında çalışmalar yapılması konularında yetki almayı planladıkları ekim ayı olağanüstü yetki genel kurulu öncesi kulüp üyelerine ayrıntılı bilgi sunduktan sonra, aralarında Hayrettin Kozak, Mehmet Helvacı ve Taner Aşkın'ın da bulunduğu bazı üyeler söz alıp, eleştirilerde bulundu.

Daha sonra tekrar kürsüye gelen Aysal, üyelerin genelinde gayrimenkullerin değerlendirilmesi, basketbol anonim şirketi kurulması ve bu konularda konuşulmasına pek müspet yaklaşım olmadığı algısını edindiklerini belirterek, "Buna dönük olarak biz böyle bir genel kurulu çağırır mıyız, çağırmaz mıyız, bir kere daha şapkamızı da önümüze koyar, düşünürüz. Yarınki yönetim kurulu toplantımızda ya görüş değiştiririz ya da genel kurulu davet ederiz. Ama sizleri de yormak isteyeceğimizi zannetmiyorum" diye konuştu.

Üyelerden Hayrettin Kozak'ın, "Bütün bunlar reddedilirse başkan ne yapar?" şeklindeki sorusuna cevap vermek istediğini kaydeden Ünal Aysal, "Arkadaşlar, genel kurulda '2016’ya kadar ben burada kalmak istiyorum ama ondan sonrasında istemiyorum çünkü artık yaşlandım’ dedim. Ama '2016’ya kadar kalırım' demedim. Şimdi, buradan hareket edersek, Hayri’nin (Hayrettin Kozak) tuzağına düşmüş olmak istemiyorum. Ama size net olarak söyleyeyim; ne yapacağımın kararını müsaadenizle yarınki toplantıda arkadaşlarımla konuştuktan, bugünkü gündemi değerlendirdikten sonra arz edeceğim" ifadelerini kullandı.

"Kimse bana 'Kulübü batırdı' diyemez"

Ünal Aysal, yönetim kurulu olarak yaptıkları harcamaların karşılığının başarı olduğunu vurgulayarak, "Bu kadar masraf yaptık bunun karşılığı ne?' deniyor. Arkadaşlar masrafın karşılığı yukarıdan aşağı bir başarı listesi. Burası kulüp, bizi başarı için getirdiniz. Biz de bunu yapmaya çalıştık. Hatalarımız oldu mu, oldu. Ama neticede başarıyı da yakaladık. Bir anlamda, bence o kadar da perişan durumda değiliz. Geldiğimiz günkü borçlarımız neyse bugünkü borçlarımız da o. Yani ben rakam olarak başladığım yerdeyim. Kimse bana 'kulübü batırdı' falan diyemez. Bunun her zaman cevabını rahat rahat veririm" değerlendirmesinde bulundu.

Aysal, başarılı olmak için harcama yaptıklarını vurgulayarak, şunları kaydetti:

"Bizim başarısızlıklarımızın arasında gelirlerimizi artırmak var, bugün konuşuldu burada. 'Bu adamların cebine dünya kadar para girdi, onu çarçur ettiler'. Değil. Geliri artırmak bir başarıdır, başarısızlık değildir. Gider, zaten başarıyı yakalamak için yaptığınız bir harcama. Bunun karşılığını kazanıyorsanız, ki biz kazandık, rakamlar burada, o zaman ben başarılı sayılmalıyım. Burada üzerine tükürülecek bir durum yok. Bakın, gelirlerimiz 2010'dan bu yana 3,5 kat artarken, giderlerimiz 1,7 kat artmış. Yani gelirlerimiz, giderlerimize oranla daha fazla artmış. Bu kadar net. Eğer siz gelişme istiyorsanız geliri artıracaksınız. Gazlayacaksınız ve korkmayacaksınız. Ne biz, kalırsak biz, ne de bizden sonra gelecek arkadaşlarıma benim tavsiyem, katiyetle geriye bakmamaları olacaktır. Ya cesursunuz, hızlı gideceksiniz, yahut da spor sektöründe çalışmayacaksınız. Sporun tek hedefi vardır; başarı."

Divan kurulu üyelerinin önemli bir karar vermesi gerektiğini dile getiren Aysal, "Duraklayalım mı, küçülelim mi, büyüyelim mi? Bu çok önemli bir karar. Siz bu kararı verdikten sonra yönetim kurulu gereğini yapar. 'Tamam başarı istemiyoruz. Üçüncülük, dördüncülüğe oynayalım, GençlerbirliğiAnkaragücü gibi oynayalım veya işi şansa bırakalım 2006 yılında olduğu gibi düşük bir bütçeyle şampiyon olalım.' Bu da mümkün ama şans. Biz şansa bırakmak istemedik. Bizim derdimiz bu" ifadelerini kullandı.

"Bundan sonra evlenecek halim de yok"

Ünal Aysal, futbolda forma göğüs reklamı için Hayrettin Kozak'ın, şirketinin sponsor olmasını önermesiyle ilgili olarak, şunları kaydetti:

"Futbol sponsorluğu konusunda Hayri biraz geç kaldı. Bu tavsiyeyi yaptı ama zaten sponsorluk anlaşmasını bugün imzaladık. Keşke bir gün evvel bana haber verseydi. Memnuniyetle yapardım. Aklımdan da geçti. Sıkıntılı olduğumuz dönemde arkadaşlara da bunu önerdim. Ama sonra düşündüm, 'Yahu kendisi şirketinin reklamını yapmak için buraya isim yazdırıyor' endişesi dolayısıyla vazgeçtik. Bu benim başıma gelecekti. Bunu ben yaşadım. 'Reklamını yaptı yeteri kadar bu ona ödüldür' dedi bir arkadaşımız. BenGalatasaray'ı yönetirken eğer dikkati çekiyorsam, kendi reklamım için çekmiyorum. Galatasaray'ı temsil ediyorum. Galatasaray başkanlığından ayrıldığım gün ben sadece Ünal Aysal'ım. Reklamın falan hiç değeri yok. Ticari getirisi de yok, bundan sonra evlenecek halim de yok. Yani bana bunun hiçbir getirisi yok. Onun için kimse 'reklamını yapıyor, ediyor' gibi bir yaklaşım içinde bulunmasın, kalbim kırılır."

"Bir hayvanın hem etini hem sütünü alamazsın"

Sponsorluk anlamında Galatasaray camiasında kimsenin adım atmadığını vurgulayan Aysal, "Arkadaşlar birbirimizi kandırmayalım. Galatasaray'da kimse 5 kuruş para vermedi. Ben geldiğimden beri kimse 1 dolarlık bir rakamı önümüze atmadı. Burada hamasi konuşmalarla sorunları çözemezsiniz. Ben, buraya kurumsal yapı için geldiğimi söyledim. Ben, buraya para verdiğim zaman zaten o yapıya aykırı hareket etmiş olurum. Ancak maalesef verdim. Sıkıştığımız dönemlerde teminatlar, paralar verdim amaGalatasaray'ın kimseye borcu kalmaz. Ama şunu bir sözle bitireyim; Hayri'ciğim bir hayvanın hem etini hem sütünü alamazsın" diye konuştu.

Ünal Aysal, daha üst seviyede oynamak için basketbolda anonim şirket kurmayı hedeflediklerini dile getirerek, "Gelirlerimizi artırırsak ortaklarla yukarı çıkarız. Daha iyi seviyede oynarız. Getirdiğimiz hiçbir öneri geriye dönük değildir. Değerli arkadaşlarım, benim geri vitesim hayatta olmadı. Bundan sonra da olmaz. Ben sadece ileri hamle yaparım, geriye hamle yapmam. Onun için alacağım kararlar da ileriye dönük hamleleri içerecek. Sevabımla, günahımla benim karakterim bu" ifadelerini kullandı.

Muhabir: Ercan Çakar

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın