Dolar
32.32
Euro
34.92
Altın
2,214.16
ETH/USDT
3,570.00
BTC/USDT
71,079.00
BIST 100
9,079.97
Spor, spor gündemi, Futbol, arşiv, Dünyadan Spor

“Barış için Dinlerarası Maç”

Papa Franciscus’un verdiği ilhamla Arjantinli eski futbolcu Inter Kulübü Başkan Yardımcısı Zanetti’nin hayata geçirdiği “Barış için Dinlerarası Maç”, Roma Olimpiyat Stadı’nda yapıldı.

02.09.2014 - Güncelleme : 02.09.2014
“Barış için Dinlerarası Maç”

ROMA 

 Katolik aleminin ruhani lideri Papa Franciscus’un verdiği ilhamla Arjantinli eski futbolcu Inter Kulübü Başkan Yardımcısı Javier Zanetti’nin hayata geçirdiği “Barış için Dinlerarası Maç”, Roma Olimpiyat Stadı’nda yapıldı.

Maçta dünya futbol tarihine adını altın harflerle yazdıran Arjantinli efsane Diego Maradona’dan, İtalyan Roberto Baggio, Kolombiyalı Carlos Valderrama, Ukraynalı Andriy Shevchenko, Türk milli futbolcu Emre Belözoğlu’na kadar 50 oyuncu forma giydi. Arjantin Milli Takım Teknik Direktörü Gerardo Martino maçta  “PUPI” takımının, İngiltere Premier Lig takımlarından Arsenal’i çalıştıran Fransız Arsene Wenger ise Scholas takımının teknik direktörlüğünü üstlendi.

Mücadeleyi PUPI takımı 6-3 kazandı. PUPI takımına gümüş rengindeki zeytin ağacı kupası verildi.

Bu arada, maçı kazanan Pupi takımında 31. dakikada oyuna dahil olan milli futbolcu Emre Belözoğlu, ilk yarının sonuna kadar forma giydi. Arjantinli efsanevi futbolcu Diego Armando Maradona ise 90 dakika sahada kaldı.

Maçtan notlar

Karşılaşmanın fikir babası olmasına rağmen Roma Olimpiyat Stadı’na gelmeyen Papa Franciscus, maç başlamadan önce skorborddan yayınlanan video mesajından tribünleri dolduran futbolseverlere hitap etti. Papa Franciscus, bu akşamki maçtan duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Papa’nın konuşmasının ardından saha kenarında hazırlanan saksıya Papa’nın öğleden sonra Vatikan’daki buluşmada çeşitli din adamlarına verdiği barışın simgesi olan zeytin ağacı dikildi. Zeytin ağacının saksıya ekimi sırasında İtalya’da bulunan 3 semavi din ve diğer dinlerin temsilcileri saksıya toprak attı. Dinlerin temsilcileri daha sonra el ele vererek diktikleri ağacın önünde poz verdi.

Maç öncesi, karşılaşmanın sponsorlarından İtalyan otomotiv şirketi Fiat’ın bir arabası tüm oyuncular tarafından imzalanırken, internet sitesinde 8 Eylül’e kadar sürecek açık artırmada satışa sunuldu.  

Karşılaşmanın bir diğer sponsoru İtalyan lastik firması Pirelli de tüm Formula 1 pilotlarının bu maç için özel olarak imzaladığı ve Lionel Messi, Juan Iturbe, Andrea Pirlo gibi yıldız isimlerin de bulunduğu bir tekeri internet üzerinden açık artırma usulü satışa çıkardı.

Kale arkası tribünlerinin boş kaldığı müsabakayı yaklaşık 20 bin kişi izledi. Tribünlerde farklı milletlerin bayrakları dikkati çekerken, maçı bir grup Filistinli de bayraklarıyla izledi. 

Futbolcular soruları yanıtladı

Yıldız futbolcular, Roma Olimpiyat Stadı’ndan ayrılmadan önce gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Futbolun birleştirici özelliğinden hareketle düzenlenen hayır maçında forma giymenin nasıl bir duygu olduğu sorusuna Galatasaray’ın başarılı file bekçisi Muslera, “Dünya için böylesine anlamlı maçta olmak çok önemli” dedi.

Eski takımı Lazio ile bu statta çok maç yaptığı anımsatılan Muslera, “Tekrar Roma Olimpiyat Stadı’nda oynamak güzel. Burada daha önce çok maç oynadık. Mauri ve Ledesma gibi eski arkadaşlarımı gördüm. Uzun zamandır görüşmüyorduk iyi oldu. Hasret giderdik güzel bir akşamdı benim için” diye konuştu.

Galatasaray ile bu yılki hedefleri de sorulan başarılı eldiven, “Her takımın olduğu gibi bizim de hedefimiz bu yıl şampiyonluk. Şampiyonlar Ligi’nde geçen yıl çeyrek final oynadık. Onu bu sene bir üst noktaya taşımayı umuyoruz. Taşıyabilirsek Türk futbolu için iyi olur” ifadelerini kullandı.

İtalyanların eski yıldızı Roberto Baggio da Arjantinli efsanevi yıldız Diego Armando Maradona ile birlikte oynamanın nasıl olduğu sorusuna, “Daha önce de oynadım, güzel ve keyifliydi” yanıtını verdi.

Milli futbolcu Arda Turan’ın takımı İspanyol temsilcisi Atletico Madrid’in Arjantinli teknik direktörü ve aynı zamanda eski yıldız Diego Simone de bu geceye ilişkin, Papa’yı gördüklerini, dünya barışı için böylesine bir hayır maçı oynamanın ve bunları yaparken yıllardır görmediği arkadaşları görmenin güzel olduğunu kaydetti.

Maradona’dan vatandaşına tepki

Karşılaşmada tribünlerden en yoğun ilgiyi gören ve yaptığı her hareketi alkış alan Arjantinli efsane Diego Maradona da hayır maçında takımı ilk yarıyı 2-0 önde kapatsa da maçı 6-3 kaybetmesinde katkısı olan karşı takımda forma giyen vatandaşı Mauro Icardi’ye tepki gösterdi.

“Maçı biz kazandık” diyen ünlü futbolcu, maçta 3 gol atarak yıldızlaşan vatandaşına yönelik; “Icardi, futbol ailesinin bir parçası değil” ifadelerini kullandı ve hayır maçında skordaki farkı açmasından dolayı eleştirdi.

Maradona, maç öncesi de yaptığı açıklamada bugünkü maçta AS Roma’nın 10 numaralı efsanesi Francesco Totti’nin olmamasını da eksiklik olarak niteledi. 

Muhabir: Barış Seçkin

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın