Dolar
32.38
Euro
35.10
Altın
2,233.04
ETH/USDT
3,554.30
BTC/USDT
70,807.00
BIST 100
9,079.97
Spor, spor gündemi, Futbol, arşiv, arşiv

Futbolda "e-bilet" dönemi başlıyor

Elektronik bilet (e-bilet) projesi, bu haftadan itibaren statlarda gerçekleştirilecek.

16.04.2014 - Güncelleme : 16.04.2014
Futbolda "e-bilet" dönemi başlıyor

İSTANBUL- Ercan Doğan

Sporda Şiddet ve Düzensizliğin Önlemesine Dair Kanun gereğince maçlarda uygulanması planlanan elektronik bilet (e-bilet) projesi, bu haftadan itibaren statlarda gerçekleştirilecek.

Projenin tasarımını gerçekleştiren Türkiye Futbol Federasyonu E-Bilet Proje Koordinatörü Kemal Hacıoğlu, Sporda Şiddet ve Düzensizliğin Önlemesine Dair Kanun hükümlerinden birinin de elektronik bilet zorunluluğu olduğunu belirterek, "Passolig Kart, bu kapsamda geliştirilmiş bir proje" dedi.

Hacıoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 1 Nisan tarihinden itibaren web sitesi üzerinden kart başvurularının alınmaya başlandığını vurgulayarak, "Bu tarihten itibaren maç izlemek isteyen kişiler, üzerinde TC Kimlik Numarası, adı ve soyadı ile fotoğrafı olan elektronik kart alıp, maçları izleyebilecek" diye konuştu.

Bu sezon için kombine kartları olanların aynı şekilde maçları izlemeye devam edebileceğini kaydeden Kemal Hacıoğlu, "Hem kombine hem diğer günlük maç izleme hakları tanımlamasında işleyiş devam edecek. Kart sahisi olmayan herhangi birinin stada girmesine kanun izin vermiyor. Bu sistem zorunlu olarak hayatımıza giriyor. Ancak bu zorunluluk taraftarların hayatını kolaylaştıracak" ifadelerini kullandı.

Uygulamanın Beşiktaş - Fenerbahçe maçına denk gelmesi nedeniyle yapılan eleştirilere yanıt veren Hacıoğlu, "Yasanın yürürlüğe giriş tarihi 14 Nisan olduğu için uygulama tarihi bu haftaya denk geldi. Bu konuda alınmış idari bir karar yok. İdari kararla tarihin değiştirilme imkanı da yoktu" diye konuştu.

Fişlenme iddialarına yanıt 

Kemal Hacıoğlu, bazı taraftarların fişlendikleri yönündeki tepkilerine de yanıt verdi.

Passolig Kart ile önceliğin güvenlik olacağını vurgulayan Hacıoğlu, şunları söyledi:

"Teknolojik ağırlıklı bir uygulama. Bazı taraftarlardan 'acaba fişleniyor muyuz?' eleştiri geliyor. Kesinlikle böyle bir şey söz konusu değil. Bir kulübümüzün standart kombine kartını alırken kişinin verdiği bilgilerden veya uçak biletinde nasıl TC kimlik numarasını, iletişim adresini vermeniz gerekiyorsa; aynı şekilde Passolig Kart'ta bu sınırda bilgiler alınıyor. Hiçbir şekilde fişlenme söz konusu değil. Sadece stada girişi yasaklı olanların tespitine yönelik teknolojik tedbirler var. Maç izlemeye gelenlerin konforunu artırmaya yönelik bir proje. Tepkilerin birçoğu eksik bilgiden kaynaklanıyor. Tepkilerin, sezon içinde başlamasının yan etkileri olduğunu düşünüyoruz. Sistem oturduğunda hayatlarının daha kolaylaştığını görecekler. Stada rahat girişleri gördükçe tepkiler farklılaşacak."

Kartların ücretli olmasına da değinen Proje Koordinatörü Hacıoğlu, "Buna da tepkiler var. Bu kartlarla ilgili çeşitli kampanyalar ve indirimler olacak. Kulüpler bu kartlarla yapılan işlemlerden getiri elde edecek. Dört büyük kulübün kart bedeli 25 liradır. Bunun 17 lirası kartın üstüne logosu basılan kulübün hesabına yansıyacak. Üç çeşit kart olacak. Kredi kartı özellikli olanın yanı sıra isteyen banka kartı özellikli olandan alabilir. Bankayla işlem istemeyen ise ön ödemeli Passolig Kart alabilir" diye konuştu.

Uygulamanın derbi maçına etkisi

Passolig Kart'ın Beşiktaş ile Fenerbahçe arasındaki maçı nasıl etkileyeceği sorusunu Hacıoğlu, "Yeni uygulama ve sürenin de kısıtlı olmasından dolayı beklenen ölçüde başvurunun olduğunu söyleyemeyiz. Bir miktar seyirci kaybı olacak gibi gözüküyor. Ancak kombine kart sahibi kişilerin tamamı maça girebilecek. Passolig Kart'ı olan da maçı izleyebilecek" şeklinde yanıt verdi.

Kemal Hacıoğlu, gelecek sezon ayırım olmaksızın elektronik bilet uygulamasının zorunlu hale geleceğini dile getirdi.

Kartın bazı uygulamaları hakkında bilgi veren Hacıoğlu, sözlerini şöyle tamamladı:

"Kartlar kişiye özel. Biletinin transfer edilebilme kolaylığı var. Passolig Kart ve elektronik biletiniz var. Sezonluk biletiniz var ama o hafta maça gitmek istemiyorsunuz. Bir başka Passolig Kart sahibine izleme hakkını kolaylıkla transfer edebileceksiniz. Şiddet olayları nedeniyle ciddi saha kapatma olayları oluyor. Bu uygulamayla beraber kulüplerin bu sıkıntıları da azalacak." 

"Bu kapsamlı proje ilk defa Türkiye'de olacak" 

ASSET AŞ Genel Müdürü Özgür Gündoğan ise dünyanın çeşitli ülkelerinde buna benzer uygulamaların olduğunu ancak en kapsamlı projenin ilk defa Türkiye'de gerçekleştirileceğini ifade etti.

Sistemin güçlü bir altyapısının olacağına dikkati çeken Gündoğan, "Elektronik bilet zaten hayatımızda vardı. Uçak bileti elektronik bilete dönüşmüştü. Normal nüfus cüzdanıyla uçabiliyorduk. Bunu artık maç bileti olarak da düşünebilirsiniz. Maç izleme hakkının elekronik bilete yüklenmesi olacak" dedi.

Bütün statlarda bununla ilgili altyapı çalışmalarını tamamladıklarını kaydeden Özgür Gündoğan, "Kartlara ulaşamayan taraftarlar, stat gişelerinden de bunları alabilecek" derken karaborsayı bu sistemin nasıl etkileyeceği sorusunu, "Karaborsa bütün dünyada geçerli bir sorun. Sistemle önemli şekilde etkilenmiş olacak. Artık biletler bloklar halinde alınamayacak. Herkes kendisi için veya en fazla iki üç bilet alabilecek" diye yanıtladı.

Sistemin amacının statların daha güvenli hale gelmesi olduğunu vurgulayan Gündoğan, "Amaç statların daha kontrol edilebilir olması. Bu sayede statlardan uzaklaşan kişilerin tekrar gelmesi hedefleniyor. Cezanın kişiye indirgenmesi hedefleniyor. Kulüp değil kişi cezayı çeksin düşünülüyor. Statlara yüksek çözünürlüklü kameralar konuldu. Kim ne yapıyorsa tespit edilecek. Bütün dünyada ailelerin ve küçük taraftarların stada gelmesi hedefleniyor. Başka ülkelerdeki kulüplerle veya federasyonlarla görüştüğümüzde bu hedef vardı. Bütün dünyadaki hedef Türkiye'de de var" şeklinde konuştu.

Özgür Gündoğan, uygulamanın seyircisiz maçlarda nasıl olacağı yönündeki soruya ise, "Kadın ve çocukların izlediği maçlarda kişiler yine Passolig kartlarını alacaklar. (Bu tür maçlarda) Ücretsiz olarak biletleri kartlarına yüklenmiş olacak" şeklinde yanıt verdi. 

Atatürk Olimpiyat Stadı sisteme hazırlanıyor

Hafta sonunda Beşiktaş ile Fenerbahçe arasında oynanacak derbi maça ev sahipliği yapacak Atatürk Olimpiyat Stadı'nda da sistemin çalışması için altyapı hazırlandı.

Taraftarlar, stada geldiklerinde kartlarını okutarak tribünlerdeki yerini alabilecek. Konuyla ilgili bilgi veren e-bilet yetkilisi Emre Karadenizli, Passolig Kart'a sahip taraftarların turnikelerden kartlarını okuttuğunda arka bölümdeki ekranlarda kişinin fotoğraflarının yer alacağı bilgisini verdi. Seyirden men cezası almasına rağmen stada gelen taraftarın kartını okutması halinde ekranda seyirden men cezası yönünde ibarenin yer alacağını kaydeden Karadenizli, yanlış kapıya gelen taraftarın kartı okutulduğunda kapı yönlendirmesinin de ekranda yer alacağını dile getirdi. 

Stat içinde güvenlik için 300 kamera hizmet verecek. Oluşturulan ofiste tüm koltuklar izlenebilecek. 

Bu arada Atatürk Olimpiyat Stadı'nda çevre güvenliği için de çalışmalar tüm hızıyla sürüyor.

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın