Dolar
32.38
Euro
35.11
Altın
2,233.04
ETH/USDT
3,556.00
BTC/USDT
70,849.00
BIST 100
9,079.97
Sağlık

Sokakta ucuza satılan diş macunlarına dikkat

Prof. Dr. Taner Yücel ve Bilinçli Tüketiciler Platformu Sözcüsü İmrek, sokakta satılan diş macunlarının ağız sağlığı ve genel sağlık üzerindeki olumsuz etkileri konusunda uyarılarda bulundu.

03.09.2015 - Güncelleme : 03.09.2015
Sokakta ucuza satılan diş macunlarına dikkat

BURSA - Zafer Akpınar

Türk Diş Hekimleri Birliği (TDB) Başkanı Prof. Dr. Taner Yücel ve Bilinçli Tüketiciler Platformu Sözcüsü İmrek, sokakta satılan diş macunlarının ağız sağlığı ve genel sağlık üzerindeki olumsuz etkileri konusunda  uyarılarda bulundu. 

Yücel, AA muhabirine yaptığı açıklamada, florlu diş macunlarının, dişlerin ağızda sağlıklı olarak kalmalarında ve çürüklerden korunmasında önemli rol oynadığını ifade etti.

Diş çürüğü ve diş eti hastalıklarının, dünyanın birçok ülkesinde olduğu gibi Türkiye'de de en yaygın hastalıkların başında geldiğini söyleyen Yücel, diş çürüğü ve diş eti hastalıklarından korunmanın en etkili ve ekonomik yolunun, sabah ve akşam olmak üzere günde iki kez, ortalama iki dakika boyunca florlu diş macunu ile dişleri fırçalamadan geçtiğini anlattı.

Yücel, florlu diş macunlarının içerisinde bulunan sodyum florür, sodyum monoflorofosfat, kalay florür gibi bileşiklerin, diş minesinin "apatit kristal" yapısını güçlendirdiklerinin yapılan bilimsel çalışmalarla kanıtlandığını belirterek şunları söyledi:

"Diş minesinin güçlenmesinde diş macunu içerisindeki florürün etkili olabilmesi için diş macunları içerisinde bulunması gereken florür miktarının bin 100 ile bin 500 ppm konsantrasyonunda olması gerekmektedir. Erişkinler için geçerli olan bu florür konsantrasyonu, 6 yaşına kadar olan çocuk diş macunlarında 350 ile 500 ppm arasındadır. Bu yüzden diş macunlarının içeriği önemlidir ve satılan diş macunlarının paketlerinin üzerinde içerdiği florür konsantrasyonu belirtilmiş olmalıdır."

"İçeriği belli olmayan macunlar, diş eti dokularını öldürebilir"

 Yücel, içerdiği maddeler yazılı olarak belirtilmeyen diş macunlarının, ağız ve diş sağlığı açısından çeşitli riskler taşıyabildiğini belirterek, şu değerlendirmede bulundu:

"Bunların başında, diş sert dokularının aşınması ve diş etlerinin tahriş olması gelir. Bu nedenle, ürün içeriği belli olmayan, üretiminin nerede yapıldığı belirtilmemiş, çok ucuz fiyatla kaldırım üzerinde kurulu stantlarda satılan diş macunlarının, ağız ve diş sağlığına zararlarının yanı sıra genel sağlığı da olumsuz yönde etkileyebilir. İçeriği belli olmayan diş macunlarının sürekli kullanımı, içinde olabilecek ağır metaller nedeniyle ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir, beyazlatıcı özelliği ön plana çıkartılarak satılanların ise mukoza ve diş eti gibi dokuları nekroze etme (öldürücü) etkisinin yanı sıra diş dokularında kısa zamanda çok ciddi aşındırıcı ve hassasiyet oluşturucu etkileri bulunmaktadır."

"Merdiven altı üretilen diş macunları"

Bilinçli Tüketiciler Platformu Sözcüsü Mehmet İmrek de diş macunu içeriğinin yalnızca renk işaretiyle tanımlanmasının bazı sakıncalar içerdiğini dile getirerek, "Özellikle merdiven altı üretimi yapan bazı firmaların uyanıklık yaparak renk işaretini neredeyse ambalaj tasarımından kaynaklanan hata nedeniyle ince bir şekilde göstermesi tüketicilerin yanılmasına, aldatılmasına ve sömürülmesine sebep olmaktadır. Bakanlıkça yapılacak düzenlemeyle, renkli işaret tanımı yerine kabartma, okunabilir ve görülebilir şekilde yazılı işaret tanımı zorunlu hale getirilmelidir" diye konuştu.  

Tüketicilerin ağız hijyeni ve diş sağlığı konusunda yeterince bilgi edinmedikleri için kötü niyetli kişilerce aldatıldıklarına işaret eden İmrek, "Ürünün içeriği ile ilgili bilgilendirici ve eğitici tanıtım yerine, daha çok dişlerin beyazlatılması vurgusu yapılarak diş macunu reklamı ve pazarlaması yapılmaktadır. Aslında kişinin diş yapısı özelliğine göre diş macunu kullanması için bilgilendirme yapılması ve bu bilgilendirme doğrultusunda tüketicilerin diş macunu tercihlerini yapması teşvik edilmelidir" ifadelerine yer verdi.

İmrek, tamamen kimyasal içerikli diş macunları ile diş beyazlığının öne çıkarılmasının birçok açıdan sakıncalar içerdiğini anlatarak, şunları kaydetti:

"Özellikle menşei ve ürün içeriği belli olmayan, tamamen kimyasal olduğu bariz olarak tespit edilen bazı merdiven altı üretim diş macunlarının ucuz bir fiyatla kaldırım üzerinde kurulan stantlarda satıldığını görüyoruz. Hatta bu diş macunlarını bakanlığın izniyle sattıklarını söyleyerek apartmanlarda kapı kapı dolaşıp tüketicileri aldattıklarına dair duyumlar almaktayız. İçeriği belli olmayan diş macunları, tüketicileri aldattığı gibi toplum sağlığını doğrudan tehdit etmektedir. Diş macunlarının kaldırım üzerinde ve hastane bahçelerinde kurulan stantlarda satılmaları engellenmelidir."

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın