Dolar
32.41
Euro
35.09
Altın
2,233.04
ETH/USDT
3,572.40
BTC/USDT
70,796.00
BIST 100
9,079.97
Sağlık, arşiv

Çocuk kozmetiğine güvenlik kriteri

Üç yaş altı çocuklar için üretilen kozmetiklerin şekli gıdaya benzemeyecek. Kozmetik ürünlerin, sunumu, kokusu, rengi, ambalajı ve etiketi ile ilgili kriterler getirildi.

03.08.2015 - Güncelleme : 03.08.2015
Çocuk kozmetiğine güvenlik kriteri

ANKARA - Yeşim Sert Karaaslan

Sağlık Bakanlığı, üç yaş altı çocuklarda kullanılacak kozmetik ürünler için bir dizi kriter belirledi. 

Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumunca kozmetik ürünlerin güvenlilik kriterlerini belirleyen "Üç Yaş Altı Çocuklara Yönelik Kozmetik Ürünlerin Güvenlilik Kriterlerine İlişkin Kılavuz" hazırlandı.      

Kılavuzla, üç yaş altı çocuklara yönelik kozmetik ürünler ve bileşenlerine ilişkin güvenilirlik değerlendirmeleri ile etiketlemede uygulanacak kurallar belirlendi. Buna göre üç yaş altı çocukların, kimyasalların belli toksik etkilerine daha hassas olmalarından dolayı yüksek seviyede sağlık korumasının sağlanabilmesi için güvenlilik değerlendirmelerinde daha dikkatli olunması gerekiyor.

Kuvvetli alerjen özellikte maddeler bulunmayacak

Kılavuzda bir ürünün fazlaca kullanılması kadar çok sayıda ürünün aşırı tüketilmesi olasılığının da göz önünde bulundurulması isteniyor.

Üç yaş altı çocukların ellerini, kollarını, ayaklarını yalamak ve emmek gibi spesifik davranışları nedeniyle kozmetik ürün ve bileşenlerine uygulanma bölgelerine ek olarak ağız yoluyla da maruz kalabilecekleri göz önünde bulundurulacak.

Bu yaş grubundakilerde cilt yüzey alanı/vücut ağırlığı oranı yetişkinlerden farklı olduğundan kozmetik ürünlerin güvenlilik sınırı buna göre hesaplanacak.

Ambalaj, ürünü sağlıklı şekilde koruyacak şekilde yapılacak

Risk oluşturmamak amacıyla, bu yaş grubundakiler için hazırlanan kozmetik ürünlerin, sunumu, kokusu, rengi, görünümü, ambalajı, etiketi, hacmi veya boyutu gibi özellikleri dikkate alınacak. Kozmetiklerin şekli, gıda benzeri unsurlar taşımayacak.

Ürünlerin içeriğinde kanser yapıcı, solunduğunda ve ağız yoluyla alındığında ya da deriye nüfuz ettiğinde kalıtımsal genetik hasarlara yol açabilecek veya bu etkinin oluşumunu hızlandırabilecek maddeler bulunmayacak. Aynı zorunluluk üreme için toksik, endokrin bozucu aktiviteye sahip ya da kuvvetli alerjen özellikteki maddeler için de geçerli olacak.

Bu yaş grubunun kullanabileceği ürünlerde koruyucular, etkin oldukları en düşük konsantrasyonda kullanılacak. Kozmetik ürünün kap, kapak ve ambalaj sistemi, içeriğini sağlıklı şekilde koruyacak özellikte yapılacak.  

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın