Dolar
32.33
Euro
34.88
Altın
2,211.47
ETH/USDT
3,591.00
BTC/USDT
70,769.00
BIST 100
8,995.35
Sağlık, arşiv

Konuşmayı "biyonik kulak" ile öğreniyorlar

Türkiye'de yüzlerce işitme engelli çocuğun, ameliyatla takılan "biyonik kulak" sayesinde duyma engelini aşarak konuşmaya başladığı belirtildi.

01.04.2015 - Güncelleme : 01.04.2015
Konuşmayı "biyonik kulak" ile öğreniyorlar

DENİZLİ - İbrahim Süzer

Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) Tıp Fakültesi Kulak Burun Boğaz Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Fazıl Necdet Ardıç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "biyonik kulak" teknolojisinin işitme cihazından fayda görmeyen işitme engelliler için geliştirilen bir teknoloji olduğunu söyledi.

Ardıç, dünyada yaklaşık 25 yıldır kullanılan bu teknolojinin Türkiye'de de başarılı bir şekilde uygulandığını, cihazın farklı model ve renklerinin bulunduğunu anlattı. 

Türkiye'de bir çok merkezde yüzlerce hastaya takılan biyonik kulağın sonuçlarının çok iyi olduğunu kaydeden Ardıç, şöyle konuştu:

"Hastaların yüzde 90'ı hayatlarından çok memnun. Çocukluğunda biyonik kulak takılmış üniversiteyi okuyan veya üniversite mezunu gençler var. Bundan sonra işitme engelli cihaz kalmayacak kadar ilerleyecek bu tedavi yöntemi. Şu anda Türkiye'de 25 yıl önce takılan ve hayatını devam ettiren kişiler var. Genellikle 2 yaşında cihazı takıyoruz. Hepsi konuşmaya başladılar. Çevremizde artık konuşarak dolaşan çocuklar oldu, onun mutluluğunu yaşıyoruz." "

Teknolojik uygulamanın önemine vurgu yapan Ardıç, işitme engellilerin "biyonik kulakla" eğitim ve sosyal hayata karıştığını duyma engeli çocukları olan ailelerin Türkiye'deki hastanelere başvurmaları gerektiğini ifade etti.

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın