Dolar
32.56
Euro
34.82
Altın
2,320.90
ETH/USDT
3,133.30
BTC/USDT
64,170.00
BIST 100
9,722.09
Sağlık, arşiv

Dizi oyuncularından organ bağışı çağrısı

Türkiye'nin sevilen dizileri arasında yer alan "Hayat Yolunda" ile "Kocamın Ailesi"nin oyuncuları, organ bağışı çağrısında bulundu.

24.11.2014 - Güncelleme : 24.11.2014
Dizi oyuncularından organ bağışı çağrısı

İSTANBUL  - YEŞİM SERT KARAASLAN

Türkiye'nin sevilen dizileri arasında yer alan "Hayat Yolunda" ile "Kocamın Ailesi"nin oyuncuları, organ bağışı çağrısında bulundu.

Sağlık Bakanlığı ve Avrupa Birliği (AB) tarafından ortaklaşa yürütülen "Organ Bağışında Uyum için Teknik Yardım Projesi" kapsamında dizi setlerine yapılan ziyaretlerde, yapımcı, yönetmen ve oyuncularla bir araya gelindi. 

Türkiye'de en çok izlenilen diziler içinde yer alan "Hayat Yolunda" ve "Kocamın Ailesi"nin setlerine giren Anadolu Ajansı muhabirinin sorularını yanıtlayan oyuncular, bağış oranlarının artırılmasının geçen bölümlerde ele alındığını vurguladı.

"Organ bağışı en önemli vasiyetimdir"

Hayat yolunda dizisinin başrol oyuncularından İlker İnanoğlu, kendisinin daha önce "Hayat Ver" projesine katıldığını anımsatarak, her zaman organ bağışına ilişkin projelerde yer almayı arzu ettiğini söyledi.

Kendisinin de organlarını bağışladığını ve bunun en önemli vasiyeti olduğunu vurgulayan İnanoğlu, "Yurt dışında ehliyetimde de yazıyor. Bence dünyanın en güzel şeyi, ölürken, kim bilir kaç kişiye can vereceksiniz. Organ bağışı, bir kişinin yapabileceği en büyük sevaptır bence" dedi.

Veda dizisinde İttihatçı Kemal ile izleyenlerin gönlünü çalan ve şu anda "Hayat Yolun"da dizisinin ünlü beyin cerrahı Selim Savaş karakterini canlandıran Burak Yamantürk de herkesin bir gün öleceğini, ancak ölümünün ardından başka birine can verebilmenin çok değerli olduğunu söyledi. Yamantürk, "Organ bağışı sayesinde bir hayat biterken, yeni bir hayat başlıyor. Bir insana hayat vermekten daha güzel bir şey olamaz" dedi.

Bu konuda olumlu mesaj verebilmenin kendisi için önemli olduğunu ifade eden Yamantürk, "Organlarınızı bağışlarsanız değil, bağışlamazsanız eksilirsiniz" diye konuştu.

Muhteşem Yüzyıl dizisinden Sarı Selim olarak tanınan ve bugünlerde başarılı doktor Cem Korcan karakterini canlandıran Engin Öztürk de organ bağışında üstünde durulması gereken tek konunun "insanı yaşatmak" olduğunu belirterek, "İnsanın yaşaması için varsa böyle bir imkanımız, neden kullanmayalım?" dedi. 

Bu konuda bilgili ve bilinçli kişilere sorumluluk düştüğü değerlendirmesinde bulunan Öztürk, "Özellikle bilinçli kişilerin, diğer kişileri organ bağışı için ikna etmesi gerekiyor" açıklamasında bulundu.

"Organ bağışı hayat kurtarır" diyen başrol oyuncularından İpek Karapınar da Hayat Yolunda dizinin bir bölümünde bu konuyu işlediklerini anımsatarak, bu şekilde vatandaşların bilinçlenmesi için mesaj vermeye çalıştıklarını dile getirdi. 

Halkın gönlünde Mahidevran karakteri ile taht kuran Nur Fettahoğlu ise organ bağışının öneminin çok iyi kavranamadığını düşündüğünü aktararak, "Organ bağışının hayat kurtardığının artık farkına varmak lazım. Bu nedenle lütfen organlarımızı bağışlayalım" diye konuştu. 

"Organ bağışına ilişkin yanılgı giderilmeli"

Kocamın Ailesi dizisinin usta oyuncularından Ayşenil Şamlıoğlu, organ bağışında farkındalığın artırılabilmesi için oyuncuların her birinin katkı sağlaması gerektiğini ifade etti.

Yıllar önce kendisinin tüm organlarını bağışladığını dile getirdiğini anlatan Şamlıoğlu, "İnsan canı o kadar değerli ki ben gittikten sonra geride organımla bir can bırakabileceksem, bundan daha değerli bir şey düşünemiyorum" diye konuştu.

Şamlıoğlu, bu konuda insanların bir kısmında "günah" ya da "bağışladığında kendisinin erken öleceği" gibi endişelere kapıldığını öne sürerek, "Bu yanılgının giderilebilmesi için her alandan destek gerekiyor. Televizyon, herkesin evine girdiği için etkisi çok yüksek" dedi.

Ayşenil Şamlıoğlu, organ bağışının işlendiği bir senaryoda, organ nakli beklerken çektiği acıyı anlatan birini oynamayı istediğini anlattı.

Oyuncularından Füsun Kostak, organ bağışının artırılabilmesi için dizilerde bu konunun işlenmesi gerektiğine inandığını belirterek, kendi dizilerinde de böbrek naklinin ele alındığı hatırlattı. 

Konunun, dizilerde de yeteri kadar yer aldığını düşünmediğini, ancak mutlaka konunun altının çizilmesi gerektiğini vurgulayan Kostak, "Özellikle çocukların önlerinde uzun yıllar var ve onların mutlaka nakile ihtiyacı bulunuyor. Bu nedenle organ bağışına katkıda bulunalım" çağrısında bulundu. 

Genç oyunculardan Murat Okay, kendisinin organ bağışçısı olduğunu belirterek, geçmişte organ mafyasını işleyen bir rolü canlandırdığını söyledi. "Yapılan şeyin yanlış olduğunu görüp bunu içselleştirdiğinde insan kendini çok kötü hissediyor. Güzel mesaj veren doğru bir projenin her yerinde olmak isterim. Lütfen organlarınızı bağışlayın" dedi.

Sosyal medyadan organ bağışına destek çağrısı 

Usta oyunculardan Zuhal Yalçın da sanatçıların bu konuda önderlik yapması, ancak bu konuda sosyal medyanın da iyi kullanılması gerektiğini dile getirdi.

Twitter'dan her duyarlı vatandaşın organ bağışı çağrısında bulunarak, duyurulmasını sağlayabileceğini ifade eden Yalçın, "Sadece 140 karakterle sosyal medyadan organ bağışının duyulması sağlanabilir. Herkesi bunu yapmaya çağırıyorum" dedi.

Sanatçıların bu konuda öncü olabilmesi için Sağlık Bakanlığı başta olmak üzere yetkililerin bilinçlendirme çalışmalarına ağırlık vermesi gerektiğini ifade eden Yalçın, "Ancak, bizler bilinçlendikten sonra elbette dizilerde ve tiyatrolarda bunu dile getiririz" diye konuştu.

Yalçın, yıllar önce babasının böbrek yetmezliğinden kaybettiğini anlatarak, duygularını şöyle ifade etti:

"Ben zaten organ bekleyen evlattım zamanında. Çünkü, babam böbrek hastasıydı, diyalize bağlıydı. Biz, çok uzun süre böbrek bekledik ama gelmedi o böbrek. Beklemek zor, bekleyene de bekletene de çok zor...

Oyuncu olarak bir senaryo da bekleyen ya da bağışlayan kişiyi de oynamak isterdim. Biri yaşadığım, biri düşündüğüm bir şey. Babacığım, aramızda yok...

Ben en çok çocuklar için üzülüyorum. Çocuklar için organlarınızı lütfen bağışlayın."

Oyunculardan Şehsuvar Akbaş da organ bağışı ile ilgili önyargıların artık son bulması gerektiğini belirterek, "Bizde geçmişten bu yana bu bir sorun, gelişmiş ülkelerde böyle bir şey söz konusu değil" dedi. 

Kendisinin de organlarını bağışlayacağını dile getiren Akbaş, herkesi bağış yapmaya davet etti.

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.