Sağlık, arşiv

Suriyeli Kürtlere sınırda ''mobil ambulans'' hizmeti

Türkiye'ye sığınan Suriyeli Kürtlere, Suruç'ta sağlık hizmeti verilmesinin yanı sıra, sınıra sıfır noktasında da mobil ambulanslarla kesintisiz sağlık hizmeti sunulduğu belirtildi.

02.10.2014 - Güncelleme : 02.10.2014
Suriyeli Kürtlere sınırda ''mobil ambulans'' hizmeti

ANKARA - Zeynep Akyıl 

Ülkelerindeki çatışmalardan kaçarak Türkiye'ye sığınan Suriyeli Kürtlere, Şanlıurfa'nın Suruç ilçesinde sağlık hizmeti verilmesinin yanı sıra, sınıra sıfır noktasında da mobil ambulanslarla kesintisiz sağlık hizmeti sunulduğu belirtildi.

Sağlık Bakanlığı Acil Sağlık Hizmetleri Genel Müdürü Osman Arıkan Nacar,  AA muhabirine yaptığı açıklamada, Suruç'ta ilk günden itibaren AFAD'ın koordinasyonunda tüm ilgili kurumlarla birlikte çalıştıklarını ifade etti.

Bölgede kimsenin mağdur olmaması için 30 ambulans, 90 sağlık personeli ve 7 UMKE timini görevlendirdiklerini anlatan Nacar, halen 12 ambulans, 4 UMKE ekibi ve 42 personelin sahada aktif olarak çalıştığını söyledi.

Sınırdan toplam 425 yaralı girişi olduğunu ve 212 hastanın taburcu edildiğini belirten  Nacar, şu bilgileri verdi:

''Acil sağlık hizmeti anlamında 248 hasta sınırdan 112 ambulanslarıyla taşındı. Bunlardan 130'u Suruç'tan il merkezine, 23'ü de il dışına sevk edildi. Ambulanslarımız Suruç'ta, sınırda ring yapmakta, mağduriyet olmaması için mobil şekilde gezip, vaka aramakta, vakanın kendisine gelmesini beklememektedir. Zaman zaman sorumluluğu olmayan kişiler tarafından sınırda ambulansın olmadığı yönünde yapılan açıklamalar gerçeği yansıtmamakta olup, 7 gün, 24  saat herhangi bir dil, din, ırk ayrımı yapmadan sağlık hizmetleri etkin olarak sunulmaktadır.''

Suruç'un yanı sıra, Mürşitpınar sınır kapısında 2 ambulans 1 UMKE ekibi, Yumurtalık'ta 1 UMKE, 2 ambulans, 1 müdahale çadırı, Süleymanşah kampında da 1 ambulans ve UMKE ekibinin hazır bulundurulduğunu belirten Nacar, Suruç Devlet Hastanesi içinde hasta yoğunluğu oluşması riskine karşı 2 müdahale çadırı bulunduğunu ifade etti.

Bölgede 7 bin 526 kişiye de poliklinik hizmeti verildiğini anlatan Nacar,  ''İhtiyaç halinde tüm gücümüzle Suruç'ta, Suriye'den gelen insanlara sağlık hizmeti vermeye gönüllüyüz ve etkin olarak vereceğiz. Şu anda birinci basamak sağlık hizmetlerine erişemeyen herhangi bir kişi olamaz. Böyle bir risk varsa, biz oradaki kapasitemizi anlık olarak arttırırız'' dedi.

Sınırdaki aşılama hizmeti

Aynı zamanda birinci basamak sağlık hizmetlerinin de Halk Sağlığı Kurumu tarafından verildiğini dile getiren Nacar, Suruç'ta  0-9 yaş arasında çocuk felci, 9-15 yaş arasındaki çocuklara da kızamık aşılarının rutin olarak yapıldığını ifade etti.

Bunun için 14 aşılama ekibinin çalıştığını bildiren Nacar, 5 gezici ekibin ise evleri gezerek aşılama faaliyetlerine devam ettiğini kaydetti.

Nacar, bu kapsamda, şu ana kadar 15 bin 959 çocuk felci aşısı, 13 bin 603 kızamık aşısının yapıldığını bildirdi. Halk Sağlığı Kurumunun ayrıca su analizlerini sıkı olarak takip ettiğini, AFAD tarafından ise sığınmacıların konuklama ve barınma ihtiyaçlarının giderildiğini ifade etti.

Türkiye, Kuzey Irak'ta da sağlık hizmeti veriyor

Sağlık Bakanlığı'nın, Kuzey Irak'ta da 5 Eylül'den itibaren sağlık hizmeti verdiğini anlatan Nacar, şu anda Zaho'ya 12 kilometre mesafede Derebenu mevkisinde bulunan kampta 1 doktor, 1 paramedik, 1 acil tıp teknisyeni ve 1 ebeden oluşan 4 kişilik UMKE ekibinin birinci sağlık hizmetini sunduğunu ifade etti.

Kampta yaklaşık 3 bin kişinin kaldığına dikkati çeken Nacar, bu kampın dışında Hezil Çayı kenarında 2 bin civarında kişiye de sağlık hizmeti verildiğini bildirdi. Bölgede şu ana kadar binin üzerinde muayene yapıldığına işaret eden Nacar, muayene edilen kişilere ilaç da sağlandığı söyledi.

 AFAD'ın bölgeye 270 tırdan fazla insani yardımda bulunduğunu anımsatan Nacar, ilk tırda Sağlık Bakanlığının 440 bin kutu ilaç gönderdiğini ifade etti.

Nacar, ''AFAD,  Duhok'ta 20 bin kişilik bir kampı organize ediyor. Orada da sağlık hizmetleri verilecek, Derebune'ye yakın Bensiva'da 10 bin kişilik kamp inşaatı sürmekte, yine orada da sağlık hizmeti sunmak için organize oluyoruz'' diye konuştu.

''Bayramda sağlık hizmetinde aksama olmayacak''

UMKE'nin çok büyük gönüllü ordusu olduğunu, insani yardımda bir anlamda ''süper güç'' olduğunu belirten Nacar, ''Türkiye, olması gereken her yerde insani yardım kapsamında üstüne düşen sorumluluğu, vatandaşın ülkesiyle gurur duyacağı şekilde yerine getirmekte. Ve yaptığıyla yetinmeyip daha iyisi için çalışmalar yürütmektedir'' ifadelerini kullandı. 

Nacar, bayram nedeniyle sağlık hizmetlerinde hiçbir aksama olmayacağını, sağlık ekiplerinin 7/24 kesintisiz hizmet sunacağını sözlerine ekledi.

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın