Dolar
32.31
Euro
34.92
Altın
2,207.93
ETH/USDT
3,578.60
BTC/USDT
70,920.00
BIST 100
9,061.18
Sağlık, arşiv, arşiv

Türkiye kendi ilacını üretecek

Sağlık Bakanlığı, yurt dışından ithal edilen ve maddi değeri çok yüksek olan kanser ve antibiyotik gibi ilaçların Türkiye'de üretilmesi için harekete geçti.

15.09.2014 - Güncelleme : 15.09.2014
Türkiye kendi ilacını üretecek

ANKARA - Yeşim Sert Karaaslan

 Sağlık Bakanlığı, yurt dışından ithal edilen ve maddi değeri çok yüksek olan kanser ve antibiyotik gibi ilaçların Türkiye'de üretilmesi için harekete geçti. Buna yönelik kanunun çıkmasının ardından, Türkiye'de fabrikaların kurulması için 2015 yılının başında çalışmalara başlanacak. 

Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Eyüp Gümüş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bir ülkeyi güçlü yapan en önemli alanlardan birinin sağlık olduğunu belirtti.

Türkiye'nin tıbbi cihaz ve ilaçta dışa bağımlılıktan kurtulması gerektiğini belirten Gümüş, bunun için çalışmalar yapıldığını ve gerekli adımların atıldığını ifade etti. Gümüş, 2015 vizyonu kapsamında kurulacak Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığına (TÜSEB) bağlı Biyoteknoloji Enstitüsünde ilaç geliştirilmesine yönelik çalışmalar yapılacağına dikkati çekerek, "TÜSEB'in kurulmasını öngören yasa tasarısı, TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu'nda kabul edildi. Kanunun çıkmasıyla çalışmalara hız verilecek" diye konuştu.

Yürütülecek çalışmalarla sadece ilaç geliştirilmesinin amaçlanmadığını vurgulayan Gümüş, "Diğer ülkelere de teknoloji satmayı istiyoruz. Bu ayağı da 2015'te tamamlamış olacağız. Bu teknolojiyi, Ortadoğu ve bağımsız Türk Cumhuriyetleri ve Balkan ülkelerine de ihraç etmeyi amaçlıyoruz" açıklamasında bulundu.

Gümüş, enstitünün üniversitelerden hizmet alacağını anlatarak, "Örneğin, robot geliştirilmesi istendiğinde Biyoteknoloji Enstitüsüne başvurulacak. Bütçe ve giderler hazırlanacak, gerektiğinde üniversite ile işbirliği yapılacak" dedi.

"2015 yılının başında çalışmalara başlanacak"

Gümüş, "Türkiye'nin kendi aşısını geliştirmek için yola çıktığını ve ilaç üretimine ağırlık verdiğini" vurgulayarak, şunları kaydetti:

"Bununla ilgili Yüksek Planlama Kuruluna projelerimizi bu yıl sonuna kadar veriyoruz. Onay aldıktan sonra da ülkede fabrikaların kurulması için 2015 yılının başında çalışmalara başlanacak.

Amacımız, kendi kan ürünlerimizi ve ilacımızı üretmek. İlk etapta biz alım garantileri vererek, ülkede fabrikaların kurulmasını sağlayacağız ve daha sonra yap-işlet-devret modeliyle ülkeye bunları kazandıracağız. İlk etapta yerli ilaç sanayi ile birlikte bir model olacak, daha sonra ise tamamen yerli ilaç sanayisinin gelişmesi için destek sağlanacak."

İlk kanser ilaçları üretilecek

"Kanser ilaçları, antibiyotikler ve kan ürünlerine çok ciddi para harcandığını, bu nedenle ilk çalışmaların bu ürünlere yönelik olacağını" bildiren Gümüş, şöyle devam etti:

"İlk etapta kan ürünlerinin üretimi için çalışmalara başlanacak. Ardından ilaç sanayi peşinden gelecek. Bunların ön çalışmaları yapılıyor. Hangi ilaçların Türkiye'de üretilip üretilmeyeceğine bakılıyor. Bunlar, yıl sonu itibarıyla netleşecek. 

SGK'nın ödediği çok büyük çaplı ilaçları burada üreterek hem kolay temin edilebilir hale getireceğiz hem dış ticaret hacmini azaltacağız. Bunun dışında yeni istihdam alanı yaratacağız."

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın