Sağlık, arşiv

Ebola salgını gıda krizine yol açabilir

BM Gıda ve Tarım Örgütü, Ebola salgınının gıda krizine yol açabileceği uyarısında bulundu.

02.09.2014 - Güncelleme : 02.09.2014
Ebola salgını gıda krizine yol açabilir

ANKARA

BM Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) tarafından yayımlanan raporda, Ebola salgınından en fazla etkilenen 3 ülkede halkın karantina altına alınmasının rekolteyi etkilediği, bu kişilerin tarım sektöründen uzak kaldığı, üretimin azaldığı ve gıda ürünlerinin fiyatlarının arttığını belirtildi.

Raporda, Batı Afrika'daki Gine, Liberya ve Sierra Leone'de halkın hareketlerinin kısıtlanmasının gıda maddelerinin pazarlanmasını da etkilediği, bu durumun panik nedeniyle gıda ürünlerinin stoklanmasına, gıda kıtlığına ve özellikle kent merkezlerinde bazı ürünlerin fiyatlarının aşırı yükselmesine yol açtığı vurgulandı.

FAO, bölgedeki temel gıda ürünleri pirinç ve mısırda bile kıtlık olabileceğine, tahıl ithalatına ihtiyaç duyan bu 3 ülkeden özellikle Liberya’nın, dışarıdan gelen ürünlere muhtaç kaldığına dikkati çekti.

Raporda, Liberya'nın başkenti Monrovia’nın temel gıda ürünü olan manyok fiyatının geçen ayın ilk haftasında yüzde 150 yükseldiği örneği verildi. 

Dünya Gıda Programı'nın, 1,3 milyon kişiye 65 bin ton gıda yardımı yapmak için acil eylem planı oluşturduğunu hatırlatan FAO, rekolte dönemindeki iş gücü eksikliğinin azaltılması için önlemlerin ve rekolteden sonraki faaliyetlerin değerlendirilmesinin önemine işaret etti.

Muhabir: Gülbahar Sayım-Şeyma Tahan

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın