Dolar
32.34
Euro
34.93
Altın
2,220.31
ETH/USDT
3,565.70
BTC/USDT
70,721.00
BIST 100
9,079.97
Dünya, arşiv

Kırım Tatar liderleri Rusya'ya direniyor

Kırım Tatar Türklerinin lideri Kırımoğlu ile KTMM Başkanı Çubarov, yasak ve baskılara rağmen KKTM'nin faaliyetlerini devam ettirerek haklarını korumaya çalışıyor.

09.07.2014 - Güncelleme : 09.07.2014
Kırım Tatar liderleri Rusya'ya direniyor

ANKARA - Meltem Uzun-Halit Gülşen

Kırım Tatar Türklerinin lideri Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu'nun Kırım'a girişinin yasaklanmasının ardından bir yasak da Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM) Başkanı Rıfat Çubarov'a geldi. Rusya, Çubarov'un Kırım'a girişini 5 yıl süreyle yasakladı. Bu durum, Kırım Tatar toplumu üzerindeki baskının giderek artacağının göstergesi olarak değerlendiriliyor. 

Ukrayna'ya bağlı "Kırım Özerk Cumhuriyeti"nin, Rusya işgalinin ardından tek taraflı olarak bağımsızlığını ilan etmesi ve ardından Rusya'ya bağlandığını açıklaması, bölgede yaşayan Kırım Tatarlarının yaşamını her geçen gün daha da zorlaştırıyor. Rusya pasaportu almayan Tatarlar hiçbir hukuki haktan yararlanamazken, Tatar liderlerine yönelik baskılarla da toplum sindirilmeye çalışılıyor. Son olarak Çubarov'a getirilen 5 yıl Kırım'a giriş yasağı, Tatarlara baskının devam edeceğini gösteriyor.

Bu kapsamda Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun daveti üzerine Ankara'ya gelen Çubarov ve Kırımoğlu son gelişmeleri AA'ya değerlendirdi. 

"KTMM'nin çalışmaları devam edecek"

Rusya'nın, Kırım'a girişini 5 yıl süreyle yasakladığı Çubarov, şimdiye kadar Rusya ile temasının olmadığını, sadece bir sivil toplum örgütünün kendisine yardımcı olmak amacıyla aradığını belirtti. Rusya'nın Kırım'ı ilhak etmesinin ardından Tatarlara yönelik baskıların arttığını kaydeden Çubarov, "Ben olmasam da KTMM'nin çalışmaları devam edecek. Rusya'ya herhangi bir başvuru ya da itirazda bulunmayacağım. Çünkü Rusya'da adalet ve demokrasi yok" dedi. 

Kırım'a girmeye çalışması halinde hapse atılacağını bildiğini belirten Çubarov, o yüzden bu yola başvurmayacağını ifade etti. Kiev ya da diasporanın bulunduğu Kırım'a yakın illerde olacağını ifade eden Çubarov, Kırım’daki adaletsizlikleri sonlandırmak için çalışmalarının devam edeceğini söyledi. 

Çubarov, KTMM'nin bundan sonra nasıl bir yol izleyeceğine dair şunları kaydetti: 

“Orada yaşam şartlarını yeniden kurmamız gerekiyor. KTMM'nin çalışmalarını devam ettireceğiz. Geçen sene 5 yıllığına seçilen kurultayımızda 250 milletvekili ve 33 meclis üyemiz var. Bunlardan 2-3 tanesinin hareketlerinden, bizden ayrılacakları anlaşılıyor. Benim de Kırım’a girişim yasaklandı. Artık diğer fırsatları kullanacağız. İnternet aracılığıyla bir araya gelebilir ya da dışarıda toplanabiliriz. Ama Rusya tarafından KTMM'ye baskılar sürüyor. Çünkü meclis giderse toplumun lidersiz kalacağını düşünüyorlar. Biz de bu baskıyı sonlandırmanın yollarını arıyoruz."

"Bütün dünya Rusya'nın adaletsizliğini gördü"

Rusya'da demokrasi ve adalet olmadığını belirten Çubarov, "Kırım'ın ilhakıyla bütün dünya Rusya'nın adaletsizliğini gördü" diye konuştu. Kırım'ın yeniden Ukrayna'ya dahil olmasıyla bölgede adaletin sağlanabileceğini ifade eden Çubarov, Rusya'nın ileride Kırım Tatarlarına hiçbir imkan ve fırsat vermeyeceğini vurguladı.

Çubarov, Rusya'nın camilere gidenleri izlediğini ve kontrol ettiğini söyleyerek onların düşüncelerinden farklı bir şey söylendiğinde hemen baskının başladığını kaydetti. Çubarov, "Amaçları korkutmak, ezmek ve itaat etmeyenleri hapse atmak" dedi. 

Türkiye'nin desteği 

Türkiye'nin, Kırım'daki olaylarla ve Kırım Tatar toplumunun bölgedeki durumuyla çok yakından ilgilendiğine işaret eden Çubarov, Davutoğlu ile görüşmesinde Kırım Tatar toplumunun kendi ana vatanlarında özgürce yaşama şartlarının nasıl oluşturulabileceğini konuştuklarını aktardı.

Çubarov, Türkiye'deki soydaşlarının verdiği destekten duydukları memnuniyeti dile getirerek "Buradaki cemiyetlerimiz büyük bağlılıkla çalışmalarına devam ediyor. Kırım Tatar toplumunun sorunlarına daha fazla dikkat çekmek istediğimiz zaman buradaki cemiyetlerin daha büyük rolü olacak. Arkadaşlarımız her alanda bize yardımcı oluyorlar. Kırım Tatar meselesinin gündemden düşmemesinde buradaki diasporanın büyük etkisi var" dedi. 

"Büyük haksızlık"

Kırım Tatar Türklerinin lideri Kırımoğlu da Çubarov’un Kırım'a girmesinin 5 yıl yasaklanmasını "büyük haksızlık" olarak değerlendirerek Çubarov'un halkı temsil ettiğini vurguladı. Rusya'nın otomatik olarak Kırım'daki herkesi Rusya vatandaşı yapmak istediğini kaydeden Kırımoğlu, şunları söyledi:

"Rus vatandaşlığını kabul etmeyenler yabancı muamelesi görecekler, çalışma hakları olmayacak. Kendi vatanlarında en çok 180 gün durma izinleri olacak, seçim hakları olmayacak. Kendi öz vatanlarında işgalcilerin kurallarına göre yaşamak zorunda kalacaklar. Rus pasaportuna mecbur kalacaklar. Hiçbir zaman Rus vatandaşlığını gönüllerinde kabul etmeyecekler. Şimdi gelecek sistem, eski Sovyet sistemine benzer bir sistem olacak. Hiçbir özgürlük yok. Basın yayın devlet kontrolünde. İnsanların ekonomik durumu da kötüleşti. Maaşları 1,5 kat artmasına rağmen fiyatlar 2-2,5 katı arttı."

"Yeteri kadar insanımız var"

Kendisinin ardından Çubarov'un da Kırım'a giremeyecek olmasının bazı sorunlar yaratacağını belirten Kırımoğlu, Çubarov'un her şeye rağmen KTMM Başkanı olarak kalmaya devam edeceğini ve yardımcılarından birini yetkilendireceğini kaydetti. "Yeteri kadar insanımız var" diyen Kırımoğlu, KTMM yönetiminde sorun yaşanmayacağına işaret etti.

BM'nin Ukrayna'nın bütünlüğünü savunduğunu ancak yaptıklarının yetersiz kaldığını vurgulayan Kırımoğlu, sahada yapılacakların önemli olduğunu kaydetti. Kırımoğlu, Rusya'nın ekonomisine doğrudan tesir edecek yaptırımların alınması gerektiğini belirterek "Daha ne bekliyorlar bilmiyoruz. Ama biz mücadelemize devam edeceğiz. Kırım tamamıyla işgalcilerin elinden kurtuluncaya kadar mücadele durmayacak, elimizden geleni yapacağız" diye konuştu.

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın