Dolar
32.34
Euro
35.07
Altın
2,154.19
ETH/USDT
3,231.80
BTC/USDT
63,104.00
BIST 100
8,873.47
Yaşam, arşiv

Gazeteci meslektaşlarına kriptoyla ulaşmış

Gazeteci Peter Maass, ABD'de gazetecilerin dinlendiğini ve yazışmalarının izlendiğini, bu nedenle meslektaşları ile haberleşirken kripto tekniği kullanmak zorunda kaldığını söyledi.

24.10.2013 - Güncelleme : 24.10.2013
Gazeteci meslektaşlarına kriptoyla ulaşmış

NEW YORK

Amerikalı gazeteci Peter Maass, ABD'de gazetecilerin telefonlarının dinlendiğini ve yazışmalarının takip edildiğini, bu nedenle meslektaşları ile haberleşirken kripto tekniği kullanmak zorunda kaldığını söyledi.

Uzun yıllar Washington Post, Wall Street Journal ve New York Times gibi ülkenin önde gelen gazetelerinde çalışan gazeteci-yazar Peter Maass, 11 Eylül olayından sonra ABD'de haberleşme özgürlüklerinin sona erdiğini savundu. Maass, "Mesleğimle ilgili gizli bir konuda yazışmam gerektiğinde kripto tekniği kullanıyorum. Ancak bu şekilde devletin beni izlemesini engelliyorum" diye konuştu.

New York Üniversitesi'nin düzenlenlediği ''Devlet Gözetliyor'' konulu panelde konuşan Amerikalı gazeteci Peter Maass, Amerikan devletinin gazetecilerden "korktuğunu" söyleyerek, telefonlarının dinlendiğini, e-posta ile yollanan her şeyin devlet tarafından incelendiğini ileri sürdü.

Özel yazışmaları için çoğu zaman kripto yöntemini kullandığını söyleyen Maass, "Örneğin, son olarak, Edward Snowden ile ilgili bir haber yaparken yurt dışında yaşayan bir meslektaşımla kripto yöntemini kullanarak haberleşmek zorunda kaldım. Bu yöntem sayesinde çoğu zaman devletin beni izlemesini engelliyorum'' diye konuştu.

"Sıradan vatandaşların bile telefonları dinleniyor"

Panelde konuşan New York Üniversitesi Hukuk Fakültesi Ulusal Güvenlik Bölüm Başkan Yardımcısı Faiza Patel ise devletin ulusal güvenlik ve terör endişesi ile vatandaşları izlediğini ancak son zamanlarda sıradan vatandaşların bile izlenmesiyle durumun daha da rahatsız edici hale geldiğini söyledi.

Patel, "Tüm ortamlarda izleniyoruz. Telefonlarımız, kimi aradığımız, kimin bizi aradığı, konuştuklarımız, kiminle ne kadar vakit geçirdiğimiz, izlediğimiz videolar, girdiğimiz web siteleri, banka hesaplarımız, kısacası tüm bilgilerimiz devlet tarafından depolanıyor" diye konuştu.

"Bilgisayarda yaptıklarımız 24 saat kayıt altında"

İnternet aracılığıyla bilgisayarların da birer izleme aracı olarak kullanıldığını ifade eden New York Üniversitesi Medya ve İletişim bölümü asistan Profesör Danah Boyd ise bilgisayar ortamında yapılan her şeyin takip edildiğini söyledi.

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın