Dolar
32.38
Euro
35.03
Altın
2,233.04
ETH/USDT
3,579.60
BTC/USDT
70,886.00
BIST 100
9,079.97
Dünya, arşiv

'Sadece 3 noktada mayın riski şüphesi var'

KKTC Cumhurbaşkanı Akıncı "KKTC'deki 28 mayın tarlasının 25’inde herhangi risk unsuruna rastlanmadı. Sadece 3 noktada mayın olma riski yönünde bir şüphe var" dedi.

04.07.2015 - Güncelleme : 04.07.2015
'Sadece 3 noktada mayın riski şüphesi var'

LEFKOŞA

KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Rum tarafının "Güven Yaratıcı Önlemler" çerçevesinde açıkladığı, KKTC'deki 28 mayın tarlasının 25’inde herhangi risk unsuruna rastlanmadığını belirterek, “Sadece 3 noktada mayın olma riski yönünde bir şüphe var” dedi. 

Cumhurbaşkanı Akıncı, Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda müzakerelerin yeniden başlamasıyla birlikte gündeme gelen mayınlı arazilerin tespit çalışmalarına ilişkin basın toplantısı düzenledi. 

Akıncı, 30 Nisan’da görevini devraldıktan sonra  müzakerelerin resmen başladığı 15 Mayıs’taki görüşmede, "Güven Yaratıcı Önlemler" çerçevesi içerisinde Rum lider Nikos Anastasiadis’in kendilerine KKTC'deki 28 mayın tarlasıyla ilgili bilgi içeren bir belge verdiğini hatırlattı. 

Yaptırdıkları inceleme sonucunda sadece koordinat içermesi, harita bulunmaması ve koordinatların da eksikliğinden dolayı BM ve Rum tarafıyla kurulan irtibat sonunda söz konusu belgeden daha ayrıntılı bir belge hazırlandığını kaydeden Akıncı, başlatılan çalışmalarda BM’nin uzman kuruluşu Mayın Temizleme Servisi’nden (UNMAS) BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun aracılığıyla yardım talep edildiğini belirtti.

Sadece 3 noktada mayın riski şüphesi var 

Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı'ndan (GKK) aldığı bilgiye göre, KKTC'deki 28 mayın tarlasının 25’inde herhangi risk unsuruna rastlanmadığına işaret eden Akıncı, “Sadece 3 noktada mayın olma riski yönünde bir şüphe var” ifadelerini kullandı. 

Şüpheli mayın noktalarının bir tanesinin Güngör’deki askeri bölge içerisinde olduğunu söyleyen Akıncı, bölge kontrol altındadır. Halkın hiçbir şekilde kullanımında değil ancak gerekli tedbirler alındı. Bir diğer riskli bölge Alemdağ’dadır. Kısmen özel bir şahsın kullanımında, kısmen kamuya daha açık bir alandır bu. Diğeri de Lefke bölgesinde, Yedidalga-Ömerli yolunun kenarında tespit edildi” diye konuştu. 

Mayına rastlanması halinde, 1-2 ay içinde temizlenecek 

Halka açık alanların sadece iki bölgede böyle bir risk olabileceği tespitinin yapıldığını ifade eden Akıncı, bu alanların işaretlenip, tellendiğini vurguladı. Bu tellenen bölgelerin 50-100 metrelik alanlar olduğuna işaret eden Akıncı, UNMAS’ın ileriki tetkik çalışmaları sonrasında gerçekten mayına rastlanması halinde, buraların 1-2 ay içinde temizleneceğini kaydetti.

Mayın tespit çalışmalarının hızlı bir şekilde tamamlanmasından duyduğu memnuniyeti dile getiren Akıncı, "gerek GKK, gerekse UNMAS’a teşekkürlerimi iletiyorum. İlk günden beri bu konu adada bir rahatsızlık ve tedirginlik yarattı. Şimdi böyle bir tedirginliğe gerek kalmadığını sizlerle paylaşmaktan mutluluk duymaktayım" değerlendirmesinde bulundu. 

Adanın tümüyle mayından temizlenmesini istiyoruz

Cumhurbaşkanı Akıncı, BM Genel  Sekreteri’nin tüm adanın mayından temizlenmesine ilişkin çağrıları olduğunu belirterek, adanın tümünün mayınlardan temizlenmesini istediklerini ancak bu konularda tam bir mutabakata ulaşılmadığını sözlerine ekledi. 

Yeniden başlayan Kıbrıs müzakereleri kapsamında Rum lider Anastasiadis 15 Mayıs'ta "Güven Yaratıcı Önlemler" içerisinde KKTC'deki 28 mayın alanının haritasını Cumhurbaşkanı Akıncı'ya sunmuştu. 

Muhabir: Murat Demirci

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın