Dolar
32.38
Euro
34.98
Altın
2,233.04
ETH/USDT
3,542.20
BTC/USDT
70,020.00
BIST 100
9,083.73
Dünya, arşiv

KKTC'de seçimler ikinci tura kaldı

KKTC cumhurbaşkanı seçiminde adayların seçilebilmesi için gereken oy oranına ulaşamaması nedeniyle seçimler ikinci tura kaldı.

19.04.2015 - Güncelleme : 19.04.2015
KKTC'de seçimler ikinci tura kaldı

LEFKOŞA

KKTC Yüksek Seçim Kurulu Başkanı Şafak Öneri, hiçbir adayın yüzde 50'den fazla oy alamadığı cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci tura kaldığını bildirdi.

Öneri, oy sayımının sonuçlanmasına kısa bir süre kala, Yüksek Seçim Kurulu binasında düzenlediği basın toplantısında, ülke genelindeki 693 sandıktan 658'inin açıldığını, sayım işleminin devam ettiğini, kalan oyların sonucu etkilemeyeceğini söyledi. 

"KKTC'nin haklarını müzakere masasında koruyacak tecrübeye sahibim"

Derviş Eroğlu, Lefkoşa'daki seçim ofisi önünde seçmenlere hitap etti. Kendisiyle ikinci tura kalan aday Mustafa Akıncı'yı tebrik etti.

Kıbrıs müzakere sürecinde ilk iki yılın çok önemli olduğunu vurgulayan Eroğlu, "Şimdi ikinci turdan da galip ayrılarak bu önemli süreçte müzakere masasında KKTC'yi temsil edecek bir aday önemli. Umarız ki ikinci turda çok daha yüksek katılım olur."

Mayıs ayında yapılacak müzakerelere dikkati çeken Eroğlu, bu kritik dönemi geçirecek inanç ve tecrübeye sahip olduğunu dile getirdi. Eroğlu, "Müzakere masasında halklarımızın haklarını koruma kararlılığımız devam ediyor" diye konuştu.

Yıllardır KKTC'nin haklarını koruyarak politika yaptığını söyleyen Eroğlu, seçildiği takdirde KKTC'nin haklarını müzakere masasında koruyacak tecrübeye sahip olduğunu vurguladı. Sandıktan halkın iradesinin çıkacağına inandığını ifade eden Eroğlu, halkı, pazar günü yapılacak ikinci tur seçimlerine katılmaya çağırdı.

"Aday olduğum önemli sorumluluğun bilincindeyim" 

Mustafa Akıncı da YSK'nın gayriresmi seçim sonuçları açıklamasının ardından Lefkoşa'daki merkez seçim ofisi önünde seçmenlere hitap etti.

Akıncı, Kıbrıs Türk toplumu olarak hep birlikte bir sınavdan geçtiklerini, zafer kutlaması içinde olmadıklarını söyledi.

Mayıs ayında Kıbrıs sorununa ilişkin müzakerelerin olduğunu anımsatan Akıncı, "Omuzlarıma almaya aday olduğum önemli sorumluluğun bilincindeyim. Bu sorumluluk birlikte omuzlandıkça anlam kazanacaktır" dedi.

Seçimi kazanması durumunda bağımsız ve tarafsız bir cumhurbaşkanı olacağı sözü verdiğini aktaran Akıncı, "Bu ülkede dili, dini, rengi, kökeni, cinsiyeti ne olursa olsun geleceği hep birlikte ve el ele şekillendireceğiz" ifadesini kullandı.

Seçimlere katılımın yüzde 62,5'de kaldığı KKTC'de henüz resmi olmayan geçerli oy dağılımı şöyle:

Derviş Eroğlu: yüzde 28,35

Kudret Özersay: yüzde 21,25

Sibel Siber: yüzde 22,49

Mustafa Onurer: yüzde 0,39

Mustafa Ulaş: yüzde 0,23

Mustafa Akıncı: yüzde 26,8

Arif Salih Kırdağ: yüzde 0,49

Birinci tur seçiminde en yüksek oyu alan iki aday Derviş Eroğlu ve Mustafa Akıncı, 26 Nisan'da yapılacak ikinci tur seçimlerinde cumhurbaşkanlığı için yarışacak. İkinci turda en yüksek oyu alan aday cumhurbaşkanı olacak.

Muhabir: Sinan Polat Murat Demirci

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın