Politika, arşiv

'Dünya terörün görünmeyen yüzüne uyanık olmalı'

Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş, "Terör, üç-beş insanın bir araya gelerek organize edeceği bir şey değil. Terörün bir görünen, bir de görünmeyen yüzü var. Dünya, terörün görünmeyen yüzüne karşı da topyekun uyanık olmalı" dedi.

30.03.2015 - Güncelleme : 30.03.2015
'Dünya terörün görünmeyen yüzüne uyanık olmalı'

TUNUS

Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, Bardo Müzesi'ne düzenlenen terör saldırısına tepki yürüyüşünün ardından Türkiye'nin Tunus Büyükelçiliği'nde gazetecilere yaptığı açıklamada, terör saldırıları bahanesiyle dünyanın her yerinde İslam karşıtlığını körüklemek isteyen çevreler var. Bu anlamada bu yürüyüşün her iki odağa da cevap vermek bakımından fevkalade önemli olduğunun altını çizmek isterim” yorumunu yaptı. 

Birçok ülkeden üst düzey yetkilinin katılımıyla bir yürüyüş yapıldığını belirten Kurtulmuş, “Buradaki amaç teröre karşı uluslararası camianın işbirliğini göstermekti. Türkiye olarak biz de üst düzey arkadaşlarımızla beraber burada bu yürüyüşe katılarak, Türkiye’nin terör karşısındaki tavrını bütün dünyaya bir kez daha göstermiş olduk” dedi.

Kurtulmuş, Tunus halkı ile kadim tarihi dostlukları bulunan bir millet olduklarını, Tunusluların, Türkiye sevgilerini bir kere daha görmekten büyük memnuniyet duyduğunu anlatarak, şunları söyledi:

 “Biz her zaman Tunus halkının yanındayız. Bütün bölge ülkelerinin yanındayız. Bu bölgede terörden bizar olmuş, gerçekten terörden hayatın artık yaşanmaz hale gelen ülkelerde bütün halkların barış içinde, huzur içinde sükunet içinde yaşamalarını sağlayacak her türlü çabaya destek vermeye hazırız. Bu yürüyüşte bugün var olmamızın temel sebebi budur. Biz bu ülkelerin refahının, siyasi istikrarının ve bu anlamda teröre karşı huzurunun temin edilmesini isteriz, arzu ederiz. Maalesef uzunca bir süredir belki son 20-25 senedir geniş coğrafyamız, özellikle Arap Baharı'ndan sonra Kuzey Afrika ülkeleri de başta olmak üzere fevkalade ciddi tehditler altındadır. Terör bunlardan birisidir.”

"Terörün her türlüsüne karşıyız”

"Nereden gelirse gelsin, kim tarafından desteklenirse desteklensin terörün her türlüsüne karşıyız" ifadesini kullanan Kurtulmuş, şöyle konuştu:

"Burada bunu bugün bir kere daha ifade ettik. Ve burada Bardo Müzesi saldırısında hayatını kaybedenlerin yakınlarına taziyelerimizi bir kere daha ifade ediyoruz. Ve bu vesileyle de çok geniş katılım sağlayan ülkelerin liderleri ile yöneticileri ile ikili görüşmeler yapma imkanımız oldu. Türkiye’nin yeri, Türkiye’nin pozisyonu, Türkiye’nin teröre karşı uluslararası camia ile dayanışma içinde olması ve bütün coğrafyamızın bütün dünyanın esenlik yurdu olması için elinden gelen gayreti sarf ettiğini bir kere daha görmüş olduk. Öyle anlaşılıyor ki bu terörün arkasında bu bölgede istikrarı görmek istemeyen birtakım güçler de var. Dolayısıyla burada sadece terörü kuru bir terör saldırısı olarak görmek değil, bu terörün arkasındaki niyetleri iyi test etmek durumundayız.

Uzun yıllar devam eden terör saldırıları bize bir şeyi öğretiyor. Büyük güçlerin stratejik desteğini almayan, lojistik desteğini almayan, istihbarat desteğini almayan, hatta ve hatta bu anlamda birtakım maddi desteklerini almayan hiçbir terör örgütünün hareket etmesi mümkün değil. Dünyanın hiçbir yerinde hiçbir terör saldırısı tek başına üç-beş insanın bir araya gelerek organize edeceği bir şey değildir. Dolayısıyla terörün bir görünen yüzü var, bir de görünmeyen yüzü var. Bütün dünya olarak terörün görünmeyen yüzüne karşı da topyekun uyanık olmak, topyekun mücadele vermek durumundayız.”

Tunus hükümetine ilk resmi ziyaret

Kurtulmuş, karşılama sırasında ve yürüyüş öncesinde Tunus Başbakanı ile Tunus Cumhurbaşkanı ile konuşma fırsatı bulduğuna da değinerek, “Tunus yeni hükümetinin kurulmasından sonraki ilk resmi ziyaretimiz oldu. Türkiye ve Tunus olarak, bayrakları da birbirine benzeyen, halklarının önemli benzerlikleri olan, kültürel ve tarihi yakınlıkları olan iki milletiz. Biz Tunus’ta istikrarı ve Tunus hükümetinin başarılı olmasını arzu ederiz. Bu anlamda inşallah iyi gidiyorlar. İyi bir başlangıç yaptılar. Çok daha güzel bir Tunus’un kurulacağına inanıyorum" diye konuştu.

Muhabir: Ramazan Turgut

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın