Dolar
32.32
Euro
34.92
Altın
2,209.33
ETH/USDT
3,591.40
BTC/USDT
70,927.00
BIST 100
9,048.55
Dünya, arşiv

Yunanistan’a ECB’den soğuk duş

Yunanistan’ın uluslararası kreditörlerin elindeki tahvillerin yeni tahvillerle takası önerisi Avrupa’da soğuk karşılanırken, ECB Yunan tahvillerini teminat olarak kabul etmeyeceğini açıkladı.

05.02.2015 - Güncelleme : 05.02.2015
Yunanistan’a ECB’den soğuk duş

LONDRA - Gökhan Kurtaran

Yunanistan’ın uluslararası kreditörlerin elindeki tahvillerin yeni tahvillerle takas edilmesi yönündeki önerisi Avrupa’da soğuk karşılanırken, Avrupa Merkez Bankası da Yunan tahvillerini teminat olarak kabul etmeyeceğini açıkladı.

Yunanistan Maliye Bakanı Yanis Varoufakis’in Avrupa gezisinin Almanya ayağında dün Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Mario Draghi ile görüşmesinden sadece saatler sonra ECB, Yunan tahvillerini likidite karşılığında teminat olarak kabul edilmeyeceğini duyurdu.

ECB'nin dün gece yarısında yaptığı açıklama, "ECB Yunanistan tarafından tamamen teminat altında olan veya ihraç edilen, pazarlanabilir borçlanma araçlarının feragat opsiyonunu kaldırmaya karar verdi. Yönetim Kurulu'nun kararı, programın hali hazırda başarılı ve Eurosystem kuralları ile uyumlu şekilde sonuçlanacağının kesin olmaması nedeniyle alındı'' denildi.

ECB fonlarına 2010 yılında bu yana Yunan tahvillerini teminat olarak göstererek erişebilen Yunan bankalarının, bu kararın ardından Yunanistan Merkez Bankası'ndan daha yüksek faizle finansman sağlaması gerekecek.  

Öte yandan uluslararası finans uzmanları, Yunanistan Maliye Bakanı Varoufakis tarafından ülkenin borçlarının silinmesi yerine kreditörlerden ellerindeki tahvilleri yenileriyle takas edilmesine dayalı yeni bir sistem önermesinin ise Avrupalı liderler tarafında olumlu karşılanmadığını belirtiyor.

Varoufakis, İngiltere’nin başkenti Londra’da İngiltere Maliye Bakanı George Osborne ile görüşmesinin ardından İngiliz basınına yaptığı açıklamada, Yunanistan’ın planladığı iki çeşit yeni Yunan tahvilinin bir çeşidinin büyümeye dayalı diğerinin ise süresiz tahvillerden olacağını söylemişti.

Fakat Varoufakis’in önerisinin piyasalarda yarattığın iyimserlik rüzgarı seyahatin Brüksel kısmında yerini oldukça temkinli sayılabilecek bir yaklaşıma bıraktı. Varoufakis’in görüşmeleri sonrasında Avrupalı mevkidaşları açıklamalarında Yunanistan’ın bu önerisine atıfta bulunmaktan kaçındı.

AA muhabirinin Avrupa Birliği Konseyi kaynaklarından edindiği bilgilere göre Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras’ın AB Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker, AB Konseyi Başkanı Donald Tusk ve Avrupa Parlamentosu Başkanı Martin Schulz'la bir araya gelmesine karşın, Yunanistan’ın tahvil takası teklifi hala "şüpheyle" karşılanıyor.

Yunanistan’da hükümet programıyla birlikte yakın zamanda kapsamlı bir ekonomik programla birlikte daha somut öneriler beklendiğini belirtiliyor.

Yunanistan Başbakanı Çipras’ın ve Maliye Bakanı Varoufakis’in Avrupa’daki ikna turunu AA muhabirine değerlendiren merkezi Londra’da bulunan Plurimi Investment Managers’ın Yatırım Müdürü Patrick Armstrong, “Ben tarafların kolaylıkla anlaşmaya varabileceklerini düşünmüyorum. Almanya’nın ya da Avrupa Merkez Bankası’nın Yunanistan’ın teklifini kabul edeceklerini sanmıyorum” dedi.

Yunanistan'ın borçlarını yeniden müzakereye açmasının özelikle Almanya'da rahatsızlık yarattığını belirten Armstrong, “Almanya’nın ve Avrupa Merkez Bankası’nın Yunanistan’ın teklifine son derece temkinli bir şekilde yaklaşacaklarını düşünüyorum “ifadesini kullandı.

Armstrong, AB’nin ve Avrupa Merkez Bankası’nın Yunanistan’ın Trokya’ya borçlarının yeniden yapılandırılması talebinin kabul görmesi halinde Avrupa’da benzer taleplerin İspanya başta olmak üzere başka ülkelerden de gelmesinden endişe duyduğunu vurguladı.

Armstrong, "Piyasalarda bir miktar oynaklık olacaktır. Ben uzun vadeli bir çözüm bulunacağını sanmıyorum. Öte yandan Yunanistan hükümetinin söylemlerini daha ılımlı bir hale getirmesi ile köprü programının devam edeceğini düşünüyorum" değerlendirmesinde bulundu.

Almanya değişiklik yapmakta isteksiz

Merkezi Londra’da bulunan Adam Smith Enstitüsü Araştırma Direktörü Sam Bowman ise Almanya’nın mevcut durumunda herhangi bir değişikliği gidilmesi konusunda isteksiz olduğunu kaydetti.

Bowman, "Bana sanki Almanya, Yunanistan’ın iflas etmesine neden olarak yeni bir anlaşmayı sunmayı planlıyor gibi geliyor. Almanya’nın herhangi bir şey yapmak konusunda nasıl bu kadar isteksiz olduğun anlayamıyorum” dedi.

Yunanistan Maliye Bakanı Varoufakis daha önce Yunanistan için uzun yıllardır devam eden kemer sıkma programının yeniden düşünülmesi ve değerlendirilmesi gerektiği çağrısında bulunarak, 4 aylık bir köprü programı ile ara finansman sağlayarak 1 Haziran'a kadar gerekli mali ihtiyacı sağlayabileceklerine inandığını söylemişti.

Buna rağmen İngiliz Financial Times gazetesi Yunanistan'ın 3 ay ayakta kalmak için 10 milyar dolarlık kısa vadeli ek tahvil satışına gitme isteğinin, Avrupa Merkez Bankası engeline takıldığını kaydetmişti.

Varoufakis’in Avrupa Merkez Bankası Başkanı Mario Draghi ile Frankfurt’ta basına kapalı gerçekleşen görüşmesi piyasada, ECB’nin isteksiz olduğu yönündeki söylentileri engellemeye yetmedi. ECB dün gece yarısı beklenmeyen bir açıklama yaparak Yunan bankalarının likidite karşılığı olarak gösterdiği Yunan tahvillerini teminat olarak kabul edilmeyeceği yönünde sert bir karar verdi.

Varoufakis Schaeuble ile görüşecek

ECB’nin karının ardından Maliye Bakanı Varoufakis’in Berlin’e geçerek Almanya Maliye Bakanı Wolfgang Schaeuble ile görüşmesi bekleniyor.

Yunanistan Maliye Bakanı Varoufakis dün Alman Die Zeit gazetesine verdiği röportajda, yeni hükümetin ekonomik canlanma planlarına yönelik önerisinde, ülkelerinin borç yükünü düşürmenin Almanya için en iyi seçenek olduğunu söylese de Almanya temkinli duruşunu koruyor.

Almanya Başbakanı Angela Merkel, Yunanistan’ın tahvil takası teklifine ise hiç değinmeyerek dün yaptığı açıklamada, “Biz şimdilik Yunanistan’ın somut önerilerini bekliyoruz” ifadesini kullandı.

Dün AB Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker, AB Konseyi Başkanı Donald Tusk ve Avrupa Parlamentosu Başkanı Martin Schulz'la bir araya gelen Yunanistan Başbakanı Çipras ise basına yaptığı açıklamada, "Henüz anlaşma yok ama doğru istikametteyiz" demekle yetindi.

Yunanistan’ın halihazırda gayrisafi yurtiçi hasılasının yaklaşık yüzde 175’ine denk gelen yaklaşık 315 milyar avro borcu bulunuyor.

2012 yılındaki kreditörlerle yapılan görüşmelerde bu borcun bir kısmı yeniden yapılandırılmış olsa da Yunanistan’ın özellikle bu yılın ilk yarısında Troyka ile anlaşmaya varması ekonomik istikrarın devam ettirilebilmesi için hayati önemde görülüyor.

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın