Dolar
32.38
Euro
35.10
Altın
2,233.04
ETH/USDT
3,554.30
BTC/USDT
70,807.00
BIST 100
9,079.97
Gündem, arşiv, arşiv

"Siyasetin dünyamda bir karşılığı yok"

Eski Diyanet İşleri Başkanı Ali Bardakoğlu, siyasete gireceği iddialarına ilişkin, siyasetin ve onun kazandıracaklarının dünyasında bir karşılığı bulunmadığını söyledi.

31.01.2015 - Güncelleme : 31.01.2015
"Siyasetin dünyamda bir karşılığı yok"

ANKARA

Eski Diyanet İşleri Başkanı Ali Bardakoğlu, siyasete gireceği iddialarına ilişkin, siyasetin ve onun kazandıracaklarının dünyasında bir karşılığı bulunmadığını, şimdiye kadar yaptığı tüm değerlendirmelerin siyaset üstü olduğunu söyledi.

Ali Bardakoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, siyasetin dışında, hatta din ilimlerine mensup biri olarak siyasetin üstünde olduğunu defalarca kamuoyuna duyurduğunu belirtti. 

Siyasete gireceği yönünde haber ve yorumların belli aralıklarla kamuoyunun gündemine getirildiğini, son zamanlarda da bunun bir örneğinin yaşandığını ifade eden Bardakoğlu, İslam dünyasında ve çevrede dinle ilgili olup bitene karşı yaptığı değerlendirmelerin, çoğu da eleştirel nitelikteki tespitlerin akabinde böyle asılsız haberlerin üretildiğine dikkat çekti. 

Bu haberlerin üç sebepten kaynaklandığına işaret eden Bardakoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: 

"Bazı kimseler bu tür objektif bakışların siyasete bir katkı olacağını ve iyi niyetlerinin sonucu olarak da benim siyasete girmemin yarar sağlayacağını düşünmüş olabilir. Ancak bu kimseler hayli azınlıkta. Asıl sebeplerden birinin, bir kesim kendi siyasetini güçlendirme ve geniş açılı, çok sesli ve kucaklayıcı bir projeye sahip olduğu yönünde kamuoyunu ikna etme adına ya da geçici bir durum ve stratejik bir hamle olarak siyaset dışı isimleri onlara danışmadan veya karşı görüşte olduklarını bildikleri halde kendileriyle bağlantılı göstermeye çalışması olduğunu düşünüyorum. Bu siyaset ve haberciliğin öteden beri ciddi bir zaaf noktasıdır. İçinde biraz da şark kurnazlığı vardır.

Ana sebeplerden biri de yaptığım açıklamaların bir kısmından rahatsız olan diğer bir kesimin, bunların sağduyuyla ortadan ve dışarıdan bir bakışla serdedilmiş görüşler olmasını kabullenemediği için olsa olsa karşı bir siyasi düşünce ve beklenti içinde yapıldığı yönünde kendini ve kamuoyunu iknaya yönelmesi. Hatta kamplaşan insanımız kendini rahatsız eden bir eleştiriyi iyi anlamak yerine karşı taraftan gelmiş düşmanca bir tavır veya stratejik bir hamle olarak görme kolaycılığına da kaçabiliyor."

"Söylediklerimiz siyaset üstüdür"

Bilim insanlarının her doğrunun yanında her yanlışın karşısında olduğunu vurgulayan Bardakoğlu, "Bilim insanı için kör dövüş sanatıyla ayakta duran siyasi çekişme ortamına dalmak, tam bir yok oluş anlamına gelir" dedi. 

Bardakoğlu, hem daha önce üstlendiği görevlerin gereği hem de bir bilim insanı olarak siyasi nitelikte bir hesap ve tavır içinde bulunmasının mümkün olmadığını belirterek, "Biz tercihimizi öteden beri, insanları kamplaştırarak kendine kilitlemeye çalışan akıntılardan yana değil insanları kucaklayan, özgürleştiren, ayrılıkları onararak onlara rehberlik eden sağlıklı dini bilgiden ve bilimden yana kullandık. Onun için de bizim söylediklerimiz siyaset üstüdür, düzey olarak da öyledir" diye konuştu.  

"Çağa karşı sorumluluğumun gereği"

Bardakoğlu, bugüne kadar yaptığı değerlendirmelerin kendine saygısı ve içinde yaşadığı çağa karşı sorumluluğunun gereği olduğunu ifade ederek, hiçbir siyasi beklentiye prim veremeyeceğini dile getirdi. 

Siyasetin saygın bir iş olduğunu söyleyen Bardakoğlu, "Ancak bizdeki şekliyle insanları ve değerleri aşındırıcı bir süreç. Bizim o düzlemde yerimizin olmaması gerekir" değerlendirmesinde bulundu. 

Bazı medya kuruluşlarının tavrını da eleştiren Bardakoğlu, "İster bir siyasi açılım, isterse imaj ve propaganda amaçlı olsun görüşüm ve onayım alınmadan siyasetle ilişkilendirilmeyi ve siyasete hevesli bir kimse olarak algılanmama yol açacak tarzda beyanları etik bulmuyorum" dedi.

Bardakoğlu, "Siyasetin ve onun kazandıracaklarının birçok kimse gibi benim dünyamda da bir karşılığının olmadığının kamuoyu tarafından bilinmesini istemek, benim tabii bir hakkımdır" ifadesini kullandı.

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın