Dolar
32.33
Euro
34.96
Altın
2,214.73
ETH/USDT
3,575.40
BTC/USDT
70,805.00
BIST 100
9,057.42
Dünya, Dünya, arşiv

Gorbaçov'dan "sıcak savaş" uyarısı

Sovyetler Birliği'nin son lideri Gorbaçov, Rusya ile Batı arasındaki ilişkileri "soğuk savaşa" benzeterek, bu sefer durumun "sıcak savaşa" dönüşmesinden endişe ettiğini söyledi.

30.01.2015 - Güncelleme : 30.01.2015
Gorbaçov'dan "sıcak savaş" uyarısı

MOSKOVA - Elena Teslova / Hakan Ceyhan Aydoğan

Sovyetler Birliği'nin son lideri Mihail Gorbaçov, Ukrayna krizinin nedenlerini ve Türkiye-Rusya ilişkilerini AA muhabirine değerlendirdi. 

Soğuk savaş döneminin sona ermesinin ardından Rusya ile Batı arasında oluşan dostluğun bazı ülkeleri memnun etmediğini belirten Gorbaçov, "Soğuk savaştan sonra hem Rusya hem de Avrupa, yapıcı diyalog içinde sorunların barışçıl çözümü yoluna geçti. Bütün bunlar inanılamayacak derecede hızlı gelişti" ifadelerini kullandı. 

Gorbaçov, Rusya ile Avrupa'nın kısa sürede ilişkilerin gelişmesi adına ciddi mesafe katettiğini anlatarak, "Sovyet nesli, Rusya ve Avrupa'nın bu kadar yakınlaşacağını tahmin bile edemezdi. Ancak bu dostluk birilerini memnun etmedi" dedi.

Gorbaçov, "Dünyayı yönetme, kontrol etme ve kuralları belirleme arzusuyla yanıp tutuşanlar, uzun süre sabrettiler, daha sonra Orta ve Doğu Avrupa'da Rusya'yı etkisiz hale getirmek için ne yapabiliriz diye düşünmeye başladılar" değerlendirmesinde bulundu. 

Gorbaçov, ABD'nin Rusya'yı Avrupa politikasının dışına itmek için düşman olarak gösterdiğini ve provoke ettiğini savunarak, "Şu an yaşananlar gerçek bir soğuk savaş. ABD'nin tutumundan hoşlanmıyorum. Bu seferki soğuk savaşın sıcağa dönüşmesinden endişe ediyorum" dedi.

Türkiye-Rusya ilişkileri 

Türkiye'ye yönelik sempatisinin çok önceden oluştuğunu belirten Gorbaçov, Türkiye-Rusya arasındaki ilişkilerin geliştirilmesi gerektiğini söyledi. 

Son dönemde Moskova ve Ankara arasında kurulan diyalog ve ekonomik projelerden memnuniyet duyduğunu dile getiren Gorbaçov, "Biz komşuyuz, dahası savaşmış, barışmış ve birçok şey yaşamış komşularız ve şimdi ilişkileri güçlendirme fırsatımız var. Demek ki bunu yapmalıyız. Bizim ülkelerimizin dost olmasını çok istiyorum" ifadelerini kullandı. 

Gorbaçov, Türkler hakkında görüşlerini de şöyle anlattı:

"SSCB Komünist Partisi Stavropol Şehir Komitesi Sekreteri olduğum dönemde Türkler, Stavropol'de bir binayı restore ediyorlardı. Onların ortaya koyduğu iş beni çok şaşırtmıştı, çok iyi inşaatçı ve ustalardı. Daha sonra birçok iş yaptılar. Onlarla sıkı arkadaşlık kurduk. Birçok kez Türkiye'de bulundum. Türkler çok sıcak bir millet, bazı eksiklikleri var ama kimin yok ki."

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın