Dolar
32.38
Euro
35.02
Altın
2,233.04
ETH/USDT
3,536.90
BTC/USDT
70,010.00
BIST 100
9,125.04
Dünya, arşiv

Yunanistan istişare ederek çözüm bulmalı

Avrupa Parlamentosu Başkanı Martin Schulz, Yunanistan hükümetinin mali kriz konusunda Avrupa'daki ortaklarıyla istişare halinde çözüm bulmasının önemli olduğunu söyledi.

29.01.2015 - Güncelleme : 29.01.2015
Yunanistan istişare ederek çözüm bulmalı

ATİNA 

Atina'yı ziyaret eden Avrupa Parlamentosu Başkanı Schultz, Başbakan Aleksis Çipras ile bir araya geldikten sonra basın mensuplarına açıklamalarda bulundu. Görüşmenin samimi bir ortamda geçtiğini belirten Schulz, "Bir dizi konu üzerinde anlaşmaya varıldı ama daha fazla tartışılması gereken konular da var. Hükümetin mali kriz konusunda tek taraflı değil, Avrupa'daki ortaklarıyla istişare halinde çözüm bulması önemlidir. Avrupa'da Çipras'ın kendi yolunu izleyeceği konusunda bir korku vardı, ben bundan korkmuyorum. Görüşmede Yunanistan'ın  Avrupa'daki ortaklarıyla ortak bir şekilde çözüm arayışında olacağını anladım" dedi.

Hükümetin ilk önceliğinin vergi kaçakçılığına karşı mücadele olmasını çok önemli bulduğunu ifade eden Schulz," Sosyal adaletsizlik vergi kaçakçılığıyla bağlantılıdır. Biz Avrupa Parlamentosu'nda bu konuyu çok ciddiye aldığımız için yakında bir dizi önlem almayı hedefliyoruz" diye konuştu. Schulz ayrıca Yunanistan'ın Avrupa yönelimine devam etmesi ümidini de dile getirerek "Demokrasi ve işbirligi yolunu izlemekle yükümlüsünüz" ifadesini kullandı. 

"Hükümetle halk arasındaki müşteri ilişkisine son vereceğiz" 

Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras ise Yunan halkının, oligarşinin üzerine düşen yükümlülükleri yerine getirmemesinden dolayı dört yıl boyunca sıkıntılar yaşadığını belirterek, bir önceki hükümetlerde korunan bu "uygunsuz" ilişkiye artık son verildiğini söyledi.   

Çipras, hükümetinin yolsuzluk, vergi kaçakçılığı ve hükümetle halk arasındaki "müşteri" ilişkilerine son verecek kapsamlı bir reform paketi olduğunu belirterek, kalkınma, istihdam ve aynı zamanda kemer sıkma önlemlerine karşı önlemlerinin olduğunu vurguladı. Çipras, "Biz karşılıklı fayda getirecek bir çözüm yönünde yürüyoruz ancak bunun için belli bir zaman ihtiyacımız var. Önemli olan istihdam ve sosyal uyum yönündeki hedeflerin ortak olmasıdır" dedi. 

Schulz, eski Başbakan ve ND Partisi lideri Antonis Samaras, POTAMİ Partisi lideri Stavros Teodorakis ve PASOK lideri Evangelos Venizelos ile de bir araya gelecek.

Muhabir: Ali Öztürk

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın