Dolar
32.37
Euro
34.95
Altın
2,233.04
ETH/USDT
3,532.70
BTC/USDT
70,010.00
BIST 100
9,091.83
Gündem, arşiv

Cizre'de gerginlik: 3 ölü 2 yaralı

Şırnak'ın Cizre ilçesinde terör örgütü PKK'nın gençlik yapılanması YDG-H ve HÜDA-PAR üyesi bir grup arasında silahlı kavga yaşandı. Olaylarda 3 kişi öldü, 2 kişi yaralandı.

27.12.2014 - Güncelleme : 27.12.2014
Cizre'de gerginlik: 3 ölü 2 yaralı

ŞIRNAK

Şırnak'ın Cizre ilçesinde terör örgütü PKK'nın gençlik yapılanması YDG-H ve HÜDA-PAR üyesi bir grup arasında silahlı kavga yaşandı.

Şırnak Valiliği, Cizre ilçesinde çıkan olaylarda ölenlerin sayısının 3'e çıktığını bildirdi.

Valilikten yapılan açıklamada, ilçede meydana gelen olaylar nedeniyle Cizre Devlet Hastanesine yaralı olarak getirilen Barış Dalmış'ın yapılan müdahalelere rağmen hayatını kaybettiği belirtildi.

Açıklamada, "Ayrıca yoğun bakımda bulunan bir yaralının kimliği tespit edilememiştir" denildi.

Cizre'nin Nur Mahallesi'nde silah seslerinin gelmesi üzerine bölgeye ekipler sevk edilmiş, çıkan olaylarda Yasin Özer ve Abdullah Deniz yaşamını yitirmiş, Nedim Kültür, Hakim Budak ve Hekim Kasırga yaralanmıştı.

"Cizre’de bir provokasyon tezgahlandı"

HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ, Konakaltı Kültür Merkezi'nde partisinin Muğla İl Kongresi'nde yaptığı konuşmada çözüm sürecinin hızlandırılması tartışmaları yapılırken Cizre'de bugün yaşananların karanlık bir provokasyon olduğunu dile getirdi.Yüksekdağ, şunları kaydetti:

"Bugün Cizre’de yine karanlık bir provokasyon tezgahlandı. İki insanın yaşamını yitirmesine neden olan bir karanlık tezgahla, bir kışkırtma ve provoke etme saldırısıyla karşı karşıya kaldık. Cizre’de bugün yaşanan budur. Sayın Abdullah Öcalan ve Kürt halkı bu sürecinin hızlandırılması için ve partimizi barış sürecinin bağlı bir şekilde yaşama geçebilmesi için bütün çabamız ve sorumluluk duygumuzla kendimizi ortaya koyarken bu kez de Cizre’de karşımıza bir saldırganlık pratiği çıkarılıyor. 

Kendisine HÜDA-PAR adı veren ve kendisini bir siyasi parti olarak adlandıran bir mekanizmanın, bir yapının bir kışkırtma makinesi gibi devreye sokulmasıyla yaşanmış bir olaydır bu gelişmeler. Biz bugün haklı olarak şu soruyu soruyoruz. 6-8 Ekim direnişi boyunca bu direnişin ve halkımızın haklı taleplerinin, haklı eyleminin ve bundan ortaya çıkan sonuçları ortadan kaldırmak için suçu, faturayı partimize yüklemeye çalıştınız. Partimizi hedef tahtasına oturttunuz. Irkçı, linç güruhlarının saldırı odağı haline getirdiniz. Bir linç ve provakasyon kampanyası yürüttünüz. Şimdi soruyoruz, Cizre’deki bu saldırı, bu kışkırtma hareketinin yaşanan ölümlerin sorumlusu kimdir?"

DBP Eş Genel Başkanı Yüksek: Şiddetle karşılık verilmemeli

Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eş Genel Başkanı Kamuran Yüksek de, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Tiyatro Salonu önünde yaptığı açıklamada, bu tarz gelişmelerin uzun süredir bölgede yaşandığına dikkati çekti.

"Olaylarda partili kardeşimiz hayatını kaybetti. Ancak buna karşılık şiddet ve silahla bir karşılık verilmemelidir" diyen Yüksek, "Bütün güçlerin böylesi bir provokatif girişimden uzak durmalarını istiyoruz. Bunun yaratacağı sonuç hiçbir güce ve kesime yaramayacaktır. Biz Kürtlerin arasında bir iç çatışmanın yaşanmasını istemiyoruz. Silahlı hiçbir çatışmanın yaşanmasını tasvip etmiyoruz" diye konuştu.

"Mütedeyyin Kürtleri tasfiye projesi"

Hür Dava Partisi (HÜDA-PAR) Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Yılmaz ise partisinin il başkanlığında düzenlediği toplantıda, Şırnak'ın Cizre ilçesindeki saldırıların yeni olmadığını, geçtiğimiz haftalarda üyelerine ve mütedeyyin kişilerin evlerine yönelik silahlı saldırılarda bulunulduğunu söyledi.

"Saldırılar kameralar tarafından kaydedildiği halde DBP eş başkanı kendisine yakışan bir şekilde olayları tersyüz ederek partililerimiz tarafından saldırı yapıldığını iddia etmiştir" diyen Yılmaz, gerçeğin üzerinin örtülemeyeceğini belirtti. 

Bölgede örgütlü olduklarını dile getiren Yılmaz, "Türk solunun gazına gelerek burada dindar Kürtleri tasfiye etmeye çalışıyorlar. Uluslararası güçlerin Kobani ve başka yerlerde onlara verdiği uluslararası desteğe duyulan minnet gereği burada laikçi olmayan mütedeyyin Kürtleri ve örgütlü yapılarını tasfiye etme görevi verilmiş bazılarına. Yapılan da bölgede mütedeyyin Kürtleri tasfiye projesidir. HÜDA-PAR üzerinden bunu yapıyorlar çünkü en örgütlü yapı HÜDA-PAR'dır."

Terör örgütü yandaşlarının Cizre'de hendek kazarak, yol kapatarak parti üyelerini mahalleden çıkartmaya çalıştıklarını ileri süren Yılmaz, "Bu bölgenin bir gerçeğiyiz ve burada siyaset yapmaya devam edeceğiz. Siyasetin dili bu değildir. Silahın olduğu yerde siyaset olmaz. Namlunun ucuyla, tehditle ve baskıyla değil. Silahlarını sivil halkın üzerilerinden çeksinler" diye konuştu.

Yılmaz, DTK Eş Başkanı Hatip Dicle'nin kendisini telefonla aradığını ve yaşananlardan üzüntü duyduğunu ilettiğini sözlerine ekledi.

Hakkari'de gösteri

Şırnak'ın Cizre ilçesinde yaşanan olayları protesto eden terör örgütü yandaşları, Hakkari kent merkezindeki Kıran ve Berçalan mahallelerinde toplanarak barikatlarla yolu trafiğe kapattı.

Olay yerine gelen çevik kuvvet ekiplerine de ses bombası, molotof kokteyli, havai fişek ve taşlarla saldıran gruba, biber gazı ve basınçlı suyla müdahale edildi. 

Kıran Mahallesi'nde göstericilere müdahale eden zırhlı polis aracı da, atılan molotofkokteylinin isabet etmesi sonucu alev aldı. Olay yerinde bulunan polislerin yangın söndürme tüpü ve TOMA'dan sıktıkları suyla alevleri söndürmesinin ardından araçtaki polisler çıkarıldı.

Müdahalenin ardından Cezaevi kavşağında yeniden toplanarak İl Jandarma Komutanlığına molotof kokteyli atan göstericiler, polisin müdahalesi sonucu ara sokaklara dağıldı. 

Siirt'te izinsiz gösteriye müdahale

Olayları bahane eden yüzleri maskeli bir grup ta Siirt'in Tillo ve Sakıp Beygo caddelerindeki esnaftan kepenk kapatmalarını istedi.

Daha sonra Alan ve Barış mahallerinde toplanıp yola barikat kuran grup yolu trafiğe kapattı.

Olay yerine gelen polisin "dağılın" uyarılarını dikkate almayan grup, el yapımı patlayıcı, taş ve molotofkokteyli ile saldırdı.

Güvenlik güçleri gruba biber gazı ve tazyikli suyla müdahale etti. 

Göstericiler ara sokaklara dağıldı. 

Hatip Dicle'den itidal çağrısı

Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eş Başkanı Hatip Dicle, Şırnak'ın Cizre ilçesinde yaşanan olaylara ilişkin, çözüm umudunu zedeleyen her türlü şiddeti kınadıklarını belirterek, taraflara itidal çağrısı yaptı.

Dicle, yaptığı açıklamada, çözüm ve müzakere sürecinin ağır işlemesinin bu tür provokasyonlara gerekli zemini ve zamanı sağladığını, Cizre'de bugün yaşanan olayların çözüm sürecine yönelik gelişmeleri içine sindiremeyen ve toplumu uçlaştırarak bundan çıkar sağlayan derin güçlerin bir provokasyonu olduğunu kaydetti.

PKK-Hizbullah çatışması olarak körüklenmek istenen olayların sağduyulu bir şekilde çözmenin esas temel görev olduğunu aktaran Dicle, HÜDA-PAR ve çevreleriyle gerek yurt dışı gerek yerelde direkt diyalogların devam ettiğini belirtti.

Bu tür durumlarda ilk yapılması gerekenin yangının önce söndürülmesi, daha sonra da oturup ikna temelinde yaşananların ortaya çıkarılması ve bunu kamuoyuyla paylaşmak gerektiğini bildiren Dicle, şu aşamada kim haklı kim haksız durumundan çok yaşanabilecek toplumsal olayların ve ölümlerin önüne geçmenin herkesin asıl görev olduğuna dikkati çekti.

Dicle, DBP Eş Başkanı Kamuran Yüksek ve HÜDA-PAR Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Yılmaz ile olaylara ilişkin görüştüğünü vurgulayarak, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

 "Toplumun barış ve huzur içinde yaşama hayallerine dönük yapıcı bir çağrıda bulunmak tarafların ortak beyanıdır. Provokasyon amaçlı yapılacak her türlü engelin kaldırılması için tarafların açık gözlü ve temkinli davranması önemlidir. Bu temelde yaşanan olaylarda hayatını kaybeden yurttaşlarımıza Allah'tan rahmet, ailelerine başsağlığı diliyoruz. Çözüm umudunu zedeleyen her türlü şiddeti kınıyor, taraflara itidal çağrısı yapıyoruz."

Muhabir: Abidin Yel, Ekrem Payan, Hasan Namlı

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın