Politika, arşiv

Boş yere uğraşmayın

Adalet Bakanı Bozdağ, 2015 seçimleri için yayınlanan anketlere tepki göstererek, " AK Parti'nin eridiğini, oylarının düştüğünü görmek için her şeyinizi vermeye hazırsınız ama boş yere uğraşmayın" dedi.

20.12.2014 - Güncelleme : 20.12.2014
Boş yere uğraşmayın

AFYONKARAHİSAR 

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, 2015 seçimleri için yayınlanan anketlere tepki göstererek "AK Parti'nin eridiğini, oylarının düştüğünü görmek için her şeyinizi vermeye hazırsınız ama boş yere uğraşmayın. 2015'in Haziran'ı, sizin yine kabusunuz olacaktır. Çünkü bu millet, kime, ne zaman, niçin destek vereceğini hep doğru bir şekilde bilmiş ve kararını ona göre sandığa koymuştur" dedi. 

Bakan Bozdağ, AK Parti Afyonkarahisar Merkez İlçe Başkanlığı'nın, Afyon Lisesi konferans salonunda düzenlenen, 5. Olağan Kongresi'nde yaptığı konuşmada, kongrelerin, yapılanların hesabının verildiği, geleceğe dair yetkilerin yeniden düzenlendiği, bayram havasında geçen demokrasi şölenleri olduğunu söyledi.

Başka partilerin kongrelerine bakıldığında, AK Parti'nin kongresi ile mukayese yapıldığında farkın ortada olduğunu bildiren Bozdağ, "AK Parti'nin kongreleri, tekmelerin, tokatların, sandalyelerin, küfürlerin, yumrukların konuşulduğu değil, fikirlerin, projelerin, güzelliklerin, iyiliklerin yarıştığı kongrelerdir. Bugün Afyonkarahisar'da böylesi bir bayram havası içinde, büyük bir demokrasi şöleni anlayışı içerisinde, merkez ilçemizin 5. Olağan Kongresi'ni yapıyoruz. 'Hayırlı ve uğurlu olsun' diyoruz. Rabbim mahcup etmesin" diye konuştu. 

Bozdağ, AK Parti'nin kuruluşundan bugüne kadar Afyonkarahisar'da görev yapan partililere teşekkür ederek, yeni yönetime de başarılar diledi.

Afyonkarahisar'ın her seçimde destan yazdığını, başarı üstüne başarı ortaya koyduğunu anlatan Bozdağ, şöyle konuştu:

"Afyonkarahisar, kurtuluşumuzun önemli merkezlerinden biri. Kurtuluşumuz için önemli ama Türkiye'nin siyasal anlamda hareketleri bakımından da önemli bir merkez. Biliyoruz ki, AK Parti, Afyonkarahisar'dan yola çıktı. Atatürk burada, 'Ordular, ilk hedefiniz Akdeniz'dir, ileri' diye talimat verirken, millet AK Parti ile yeni Türkiye'nin talimatını da Afyonkarahisar'dan verdi. O yüzden AK Parti için de Afyonkarahisar, son derece önemli bir tarihi kavşak noktasıdır, önemli bir merkezdir. Bu hareketin fikirlerinin tartışıldığı, karara bağlandığı, adımların atıldığı, o dönemin bütün risklerinin göze alınarak yola çıkıldığı yerin adıdır Afyonkarahisar. O yüzden şahsım, ülkem ve milletim adına, bir kez daha Recep Tayyip Erdoğan ve arkadaşlarına daha işin besmelesi safhasında kucak açıp dua ve destek verdiği için herkese şükranlarımı sunuyorum."

"Şimdiden milletimizin kararını değiştirmek için iftira kampanyaları, algı operasyonları başladı"

Bozdağ, 2015'in önemli bir yıl olduğunu ve seçimin bu yıl da yapılacağına dile getirerek, şöyle devam etti:

"2019'a kadar Türkiye'yi kimin yöneteceğine milletimiz karar verecektir. 4 yıl var, çok önemli bir 4 yıl. Neden önemli, herhangi bir seçimin olmadığı deliksiz 4 yıl var. Bu ne demek, 4 koca yıl, rahat icraat yapmak, yatırım yapmak, üretmek... Bu ülke için, seçim kaygısından uzak çalışmalar yapmak demektir. Eğer güçlü bir iktidar olursa, bu 4 yılda AK Parti yeniden daha güçlü bir şekilde milletimizin duası ve desteği ile iktidar olursa, Türkiye bugüne kadar geldiği aşamanın daha ileri noktalarına elbette gidecektir, bundan hiç endişeniz olmasın. Onun için dikkat edin, şimdiden milletimizin kararını değiştirmek için iftira kampanyaları, algı operasyonları başladı. Bazı anketçiler, bazı yazarlar, bazı gazeteler, oradan buradan anketler yayınlıyorlar. 'AK Parti'nin oyu düşüyormuş, AK Parti durmuş, AK Parti erimeye başlıyormuş' diye bir sürü uyduruk haberler, masa başı anketler yayınlıyorlar. Buradan bu uyduruk haberleri yayınlayanlara, masa başı anketleri yapanlara şunu söylüyorum, o sizin rüyalarınız, hayalleriniz... AK Parti'nin eridiğini, oylarının düştüğünü görmek için her şeyinizi vermeye hazırsınız ama boş yere uğraşmayın, 2015'in Haziran'ı, sizin yine kabusunuz olacaktır. Çünkü bu millet, kime, ne zaman, niçin destek vereceğini hep doğru bir şekilde bilmiş ve kararını ona göre sandığa koymuştur."

"İnsanda biraz da yüz olur"

"Anket diyorlar parayla mı yapıyorlar, partiler sipariş veriyor ona göre mi yapıyorlar yoksa ideolojilerine göre uydurup uydurup mu yayınlıyorlar bilmiyorum" diyen Bozdağ, bazı anket firmalarını eleştirdi.

Bozdağ, sözlerini şöyle sürdürdü:

"İnsanda biraz da yüz olur. Bir firma düşünün, anket yapıyor, seçimin son anketini yayınlıyor, iddialıdır o anketçi, seçimin dediği gibi çıkması ya da dediği oranlara yakın çıkması onun dürüst çıktığının göstergesidir. Ama bir firma düşünün her seçim sandık onu, 'Sen yalancısın' diye tekzip ediyor. Her seçimde sandık, 'Sen doğru işini yapmıyorsun' diye anketleri alıp yüzüne vuruyor, hala çıkıp anket yapıyor. Her seçim, bu anketleri yalanladı. Dikkat edin 2002'de de yalanladı, 2004'te, 2007'de, 2009'da, 2011'de... Bütün bunların anketlerini Afyonkarahisarlılar aldı, yüzüne fırlattı. 'Anket öyle olmaz böyle olur' dedi. Anketi millet yaptı. Bundan sonra da esas, gerçek anket, milletin anketidir. Halkımızın arasında güzel bir söz var, 'Halep orada ise arşın burada.' 2014, öyle sokakta gezerek yapılan anket değil, sandık koyarak, milletimizin sandığa giderek gönlünden geçenleri sandığa yansıtarak yaptığı anketler var. İşte 30 Mart 2014 seçimleri, partiler ittifaklar kurdular. AK Parti'nin karşısında kim güçlü, CHP, bütün partiler orada birleşti. Kim güçlü, MHP, bütün partiler orada birleşti. Kim güçlü, HDP, bütün partiler orada birleşti. Burada birbirinin gözünü oyanlar Güneydoğu'da HDP'ye oy verdiler. İstanbul'da başka diyenler, Ankara'da başka dediler, Afyonkarahisar'da başka dediler. Niçin, her defasında 'AK Parti kaybetsin de kim kazanırsa kazansın' anlayışı ile bunu yaptılar ama millet bunların hiçbirine fırsat vermedi. Böyle, hesabını, kitabını bilmeyenlere, matematikte çarpmayı, bölmeyi bilmeyenlere, 'hesap öyle olmaz böyle olur' dedi. 30 Mart'ta 'yüzde 44.5' dedi. İşte anket bu."

"Bu kadrolar arasına asla duvar öremeyeceksiniz"

Bozdağ, 10 Ağustos'taki cumhurbaşkanlığı seçimine de değinerek, 2014'ün Ağustos ayında da aynı şekilde milli bir anketin yapıldığını ve anketin milletin iradesi olduğunu belirtti. 

Anketçilere tepki gösteren Bozdağ, "Boş yere uğraşmayın, ne yaparsanız yapın, hileyle, desiseyle, planla, tuzakla, milletle AK Parti'nin arasına, milletle cumhurbaşkanımız, başbakanımız arasına, bu kadrolar arasına asla duvar öremeyeceksiniz, örmeyi başaramayacaksınız. Biz, milletle beraber yolumuza yürümeye, bundan sonra da Allah'ın izni ile devam edeceğiz. Hiçkimsenin bundan endişesi olmasın" ifadelerini kullandı. 

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, seçim barajının kaldırılması yönündeki bireysel başvuruyu, Anayasa Mahkemesi'nin genel kurul gündemine almasına ilişkin, "Gündemine alamaması lazım. Çünkü kanunlara karşı bireysel başvuru yolu ile iptal talebinde bulunulamaz. Yargı yolu tüketilmeden herhangi bir konu, bireysel başvuru yolu ile Anayasa Mahkemesi'ne götürülemez" dedi. 

Bakan Bozdağ, AK Parti Afyonkarahisar Merkez İlçe Başkanlığı'nın, Afyon Lisesi konferans salonunda düzenlenen, 5. Olağan Kongresi'nde yaptığı konuşmada, 2012 yılının Eylül ayında dönemin başbakanı, bugünün Cumurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın büyük bir demokratikleşme paketi açıkladığını anımsatarak, paketin maddelerinden birinin de seçim barajına ilişkin olduğunu anlattı. 

Erdoğan'ın, "Biz barajın sıfırlanmasına, dar bölge, sıfır baraj seçim sistemine varız. Yok, biz buna yokuz, diyorsanız 3'lü, 5'li daraltılmış bölge, yüzde 5 barajlı seçim sistemine de biz varız. Yok biz buna da yokuz, diyorsanız mevcut sistem var, biz ona da varız, hangisini istiyorsanız ona varız" şeklinde ifadelerinin olduğunu hatırlatan Bozdağ, o zaman ne CHP, ne MHP, ne de HDP'nin bu çağrıyı görmediğini, görmek istemediğini, tartışmadığını ve böylelikle de milletin gündeminden düşmesini, unutulmasını istediklerini ifade etti.

Bozdağ, birdenbire Anayasa Mahkemesi'nin gündemine, seçim barajının farklı bir usül ile geliverdiğini ve CHP'nin hemen buna sarıldığını belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"CHP, 'Yahu bu iyi bir şey olur' dedi, HDP'si de aynı şeyi söylediler. Peki biz size çağrı yaptık, mahkemeye gitmeden çözelim, dedik. O zaman neden demediniz? Evet, yanaşmadılar. Neden, çünkü Anayasa Mahkemesi'ne yapılan bireysel başvuru, buradan çok net söylüyorum, 2015 seçimlerine dönük siyasal bir projedir. Bu projeyi işleme koyup AK Parti'nin yolunu, önünü kesmek istiyorlar. Biz barajlarla ilgili görüşümüzü aylar öncesinden ortaya koymuşuz. Bizim barajlar konusunda bir endişemiz, bir sıkıntımız, dün de olmadı, bundan sonra da olmayacaktır. Ama biz seçime giderken, bir proje olarak, bir senaryo olarak konu gündeme gelirse, her türlü projeye karşı çıktığımız gibi, böyle bir bir projenin karşısında, hukukun, milletin iradesinin yanında durmayı kendimiz için biz vazife addederiz."

'Seçime 1 yıl kala, seçim kanunlarında yapılan değişiklikler, o seçimde uygulanamaz' diye kural olduğunu dile getiren Bozdağ, "şöyle devam etti:

"Niye konuyor, çünkü parlamento çoğunluğu elinde olan, kanunu değiştirip seçime giderken kendi lehine avantaj sağlamasın diye, bu maksatla konuyor. Mahkeme kararları ile avantaj sağlasın diye bir hüküm de yok. Ama bakın 6 ay önce bir dava açılıyor, bu davaya başka alanlardan, bugün bir gazetede  var, uluslararası bazı çevrelerle de bu konunun görüşüldüğü söyleniyor, sonra Antalya'da bir toplantı, sonra bireysel başvuruya bakan Anayasa Mahkemesi'nin ilgi bölümü bunu gündemine alıyor. Gündemine  alamaması lazım. Çünkü kanunlara karşı bireysel başvuru yolu ile iptal talebinde bulunulamaz. Yargı yolu tüketilmeden herhangi bir konu, bireysel başvuru yolu ile Anayasa Mahkemesi'ne götürülemez. Bunlar benim sözüm değil, bunlar anayasa ve yasamızın bireysel başvuru ile ilgili koyduğu kurallardır. Anayasa Mahkemesi Genel Kurulu, bireysel başvurularla ilgili başvuru görüşme yapamaz. Bu benim sözüm değil, anayasanın sözü. Ama maalesef bireysel başvuru geliyor oraya, Anayasa Mahkemesi Genel Kurulu'na gündemi taşıyorlar.  Anayasa Mahkemesi'ne, Anayasaya aykırılık iddiasında bölüm bulunabilir mi bulunamaz mı? Bunun için görüş soruluyor. Kanun tasarısı parlamentoya geldiğinde bu konuda bölüme bakan, Anayasa Mahkemesi'nin bireysel başvuruya bakan bölümünün anayasaya aykırılık iddiası ile bir kanun hükmünü genel kurula taşımasına imkan veren bir düzenleme vardı ama komisyonda bu çıkarıldı. Yasa koyucu bu yetkiyi vermiyor. Genel kurul böyle bir karar aldığı zaman, Anayasayı çiğneyerek bir karar almış olacak."

Her seçim döneminde oyunların ve hilelerin olduğunu öne süren Bozdağ, "Seçime dönük, vatandaşın iradesini etkilemeye dönük pek çok planlar yapılıyor. Şimdi başka bir plana birileri Türkiye Cumhuriyeti Anayasa Mahkemesini alet etmek istiyorlar, ben eminim ki Anayasa Mahkemesi, anayasaya ve hukuka sahip çıkacak ve bu projeye, hayır, cevabını ortaya koyacaktır. Çünkü anayasa, çok açık, çok net bir şekilde ortadadır. Ama karar ne olursa olsun, AK Parti, Allah'ın izni ile 7 Haziran 2015 seçimlerinde, kim hangi projeyi devreye koyarsa koysun, milletimizin ak ve helal oyları ile yeniden tek başına güçlü bir şekilde iktidar olacaktır" diye konuştu.

Muhabir: Ali Kemal Akan

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın