Dolar
32.32
Euro
34.94
Altın
2,212.53
ETH/USDT
3,565.50
BTC/USDT
70,744.00
BIST 100
9,056.20
Politika, arşiv

Türkiye değişimi yönetebilen bir ülke haline geldi

Kalkınma Bakanı Yılmaz, "Türkiye artık değişimi yönetebilen bir ülke haline geldi. Öz güven sahibi ve altyapısı olan bir ülke haline geldi" dedi.

19.12.2014 - Güncelleme : 19.12.2014
Türkiye değişimi yönetebilen bir ülke haline geldi

TEKİRDAĞ

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Türkiye'nin artık değişimi yönetebilen bir ülke haline geldiğini söyledi.

Yılmaz, Çerkezköy Organize Sanayi Bölgesi ve Stratejik Düşünce Enstitüsü tarafından düzenlenen ''10. Beş Yıllık Kalkınma Planı Çerçevesinde Büyüyen Türkiye'' konulu panelde, planlama konusunun geçmişte Türkiye'de çok konuşulduğunu belirtti.

Her insanın, şirketin, bölgenin, ülkenin planlamaya ihtiyacı bulunduğunu, planlamanın nasıl yapılacağının da önemli bir unsur olduğunu ifade eden Yılmaz, şöyle konuştu:

''Bugünün şartlarına uygun stratejik bir çerçeveye sahip, herkesi kucaklayan, hem merkezde hem yerelde katkılarla şekillenen bir planlama ve insan odaklı bir planlama hepimizin arzu etmesi gereken bir süreç. Biz de bu anlayışla planlarımızı hazırlıyoruz. Özellikle de küreselleşme süreci içinde belirsizliklerin arttığı bir ortamda planlamanın bir kat daha önem kazandığını vurgulamak istiyorum."

Yılmaz, özel sektör, sivil toplum kuruluşları ve çeşitli kesimler için belirsizliğin son derece önemli bir hadise olduğunu aktardı. Belirsizlik ne kadar azaltılırsa, öngörülebilirlik ne kadar artarsa yatırımların önünün o derecede açılmış olacağını dile getiren Yılmaz, bu çerçevede bir planlama anlayışıyla hareket ettiklerini kaydetti.

 

- "Kriz yaşayan ülkeler değişiyor" 

 

Yılmaz, ister istemez dünyanın ve şartların değiştiğini ve bunun da değişime zorladığını aktardı.

Özellikle de kriz yaşayan ülkelerin ister istemez değiştiklerinin görüldüğünü anlatan Yılmaz, şöyle devam etti:

"Geçmişte bunları yaşadık. Oysa stratejiler geliştirip uzun vadeli bir takım hedefler koyup ileriye dönük değişiyorsanız değişimi yönetiyorsunuz demektir. Türkiye'nin son 12 yılda bir çok başarısı var. Rakamsal olarak birçok alanda mesafeleri sayabilirim ama onun ötesinde bunun altında yatan temel değişim nedir diye sorarsanız bana, Türkiye artık değişimi yönetebilen bir ülke haline geldi. Öz güven sahibi ve altyapısı olan bir ülke haline geldi. Bakın bir küresel kriz yaşandı, etkileri hala devam ediyor ama Türkiye bu kriz ortamında büyümeyi başaran bir ülke.''

Yılmaz, 2023 vizyonu çerçevesinde ekonomik olarak sanayide, her alanda büyümeyi, gelişmeyi hedeflediklerini vurguladı. Kalkınmanın sadece ekonomiden ibaret olmadığını dile getiren Yılmaz, şunları anlattı:

"Demokrasiniz yeterince gelişmiş değilse, hukuk iyi işlemiyorsa, yönetimde bir istikrar oluşturamamışsanız, temel hak ve özgürlükler en geniş anlamda yaşanamıyorsa, şehirleşmenizi çözemiyorsanız, ekonomi politikalarınız bir sınıra gelip duruyor. İleri bir ekonomi olmak istiyorsanız bu alanlara da bakmak durumundasınız. Biz hükümet olarak hep nitelikli büyümeden yana olduk. Sadece büyümek değil sadece rakamların artışı değil bir taraftan artan refahın topluma daha dengeli yayılımı. Türkiye'nin yine son 12 yılda başardığı en önemli unsurlardan biri büyüyen ekonomiyle birlikte gelir dağılımını da nispi olarak iyileştirmesidir.''

 

- Hedef, yüksek gelir grubu ülkeler arasına girmek

 

Yılmaz, Türkiye'nin, kişi başına düşen milli geliri 3 bin 500 dolarlardan 10 bin 500 dolarlara çıkarken bir taraftan da gelir dağılımındaki adaletsizliği azaltan bir ülke olduğunu belirtti.

Türkiye'de, 2002 yılında günlük harcaması 4 dolar 30 centin altında olan nüfusun, toplam nüfusun yüzde 30'undan fazla olduğunu anımsatan Yılmaz, şunları kaydetti:

''O dönemde 66 milyondu nüfusumuz. 20 milyondan fazla insanımız günde 4 dolar 30 centin altında harcamaya sahipti. Bugün en son ölçümlerimizde göre bu 4 dolar 30 centin altındaki nüfusun, toplam nüfusumuza oranı yüzde 2'lere yaklaşmış durumda. Yani  yüzde 30'lardan yüzde 2'lere yaklaştı. 77 milyon nüfusumuz var dolayısıyla 1,5 milyona inmiş durumda. 10. planı hazırlarken sadece ekonomik büyümeyi hedeflemedik. Nitelikli büyümeyi, kalkınmayı hedefleyerek, insan odaklı hazırladık. Burada da bireylerin, yörelerin değişik kesimlerin kalkınma sürecine katkı vermesini ve bundan bir şekilde faydalanmasına yönelik gerçekleştirdik. Bu anlamda 10. plan son derece katılımlı. 2 yıl boyunca çalışmaları sürdürdük ve o şekilde hazırladık.

Planda kapsayıcı ve çok boyutlu bir bakış açımız var. Yüksek, istikrarlı ve kapsayıcı ekonomik büyümenin yanı sıra hukukun üstünlüğü, bilgi toplumu, uluslararası rekabet gücü, insani gelişmişlik, çevrenin korunması ve kaynakların sürdürülebilir kullanımı gibi unsurları kapsayacak şekilde biz bu planı hazırladık. Planımızın amacı uluslararası değer zinciri hiyerarşisinde üst basamaklara çıkmış, yüksek gelir grubu ülkeler arasına girmiş, mutlak yoksulluk sorununu çözmüş ülke konumuna gelmek. Bu 5 yılda başarmaya çalışacağımız hedefler bunlar.'' 

Konuşmanın ardından ÇOSB Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Sarıoğlu, Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun plaket uygulamalarına son vereceğini hatırlatarak Bakan Yılmaz'a tablo hediye etti. 

Muhabir: Emrah Gökmen

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın