Dolar
32.48
Euro
34.95
Altın
2,332.29
ETH/USDT
3,160.10
BTC/USDT
64,602.00
BIST 100
9,716.77
Dünya, arşiv

Mistura’nın çabalarını destekliyoruz

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Psaki, BM Genel Sekteri'nin Suriye Özel Temsilcisi Mistura’nın Suriye’de “çatışmaların dondurulması” planını desteklediklerini söyledi.

11.11.2014 - Güncelleme : 11.11.2014
Mistura’nın çabalarını destekliyoruz

WASHINGTON

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Jen Psaki, BM Genel Sekteri'nin Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura’nın Suriye’de “çatışmaların dondurulması” planını desteklediklerini ancak Beşşar Esed rejiminin ateşkeslere yönelik sicilinin farkında olduklarını söyledi.

Psaki, günlük basın brifinginde, Mistura’nın Suriye’de “çatışmaların yerel olarak durdurulması” planıyla ilgili soruları da yanıtladı. “Mistura’nın çabalarını kesinlikle destekliyoruz” diyen Psaki, Suriye’de sivillerin hayatını kurtaracak her türlü girişime destek vereceklerini dile getirdi. Ancak Esed rejiminin ateşkesleri uymaya yönelik geçmişini de bildiklerine dikkati çeken Psaki, şunları kaydetti:

“Esed rejimi, Suriye halkının günlük acılarından ve oradaki insanlık felaketinden çok büyük bir oranda sorumlu. Esed rejiminin Suriye halkına karşı işlemekte olduğu, Suriye’de IŞİD’in büyümesini besleyen suçlarını göz ardı etmemeliyiz. Bu bizim düşüncemiz olmayı sürdürüyor. Bu tür bazı yerel ateşkeslerde geçmişteki kayıtlarının farkındayız.''

Hamaney’le bağlantılı Twitter hesabından İsrail’i yok etmeye dönük paylaşım

Psaki, bir soru üzerine, İran’ın dini lideri Ayetullah Ali Hamaney ile bağlantılı bir Twitter hesabından İsrail’i yok etmeye yönelik paylaşımları kınadı. Psaki, “(İsrail’i yok etme) Planı gördük. Twitter’da dini liderle bağlantılı bir hesaptan İsrail'le ilgili yapılan nefret laflarını güçle şekilde kınıyoruz. Bu laflar saldırgan ve kınanmaya değer, tüm uluslararası toplum böyle bir retoriği kınamalıdır. Bu retorik ne yazık ki yeni olmadığı gibi bölgesel güvenliğe de yardımcı değil” ifadesini kullandı.

Tel Aviv ve Batı Şeria'daki bıçaklı saldırılar

Psaki, Tel Aviv ve Batı Şeria’daki bıçaklı saldırıları da kınadı. Batı Şeria’da bugün yaşanan bıçaklı saldırının hatırlatılması üzerine Psaki, bölgede birden fazla bıçaklı saldırıları haberleri geldiğini, tüm saldırılar adına konuşacağını belirterek, “Bugün Batı Şeria’daki bıçaklama olayını güçlü şekilde kınıyoruz ve can kaybından büyük üzüntü duyuyoruz. Kurbanın ailesine taziyelerimizi iletiyoruz. Tarafların sivilleri korumaya ve tansiyonu düşürmeye yönelik her türlü önlemi alması son derece önemli” diye konuştu.

İsrail'in başkenti Tel Aviv'de, bıçaklı saldırıya uğrayan İsrailli bir asker ağır yaralanmış, İsrail ordusu, saldırıyı Nabluslu bir Filistinlinin gerçekleştirdiğini duyurmuştu. Batı Şeria'daki "Alon Shvut" Yahudi yerleşim biriminde de 1 Filistinlinin 3 İsrailliye bıçaklı saldırıda bulunduğu, olayda ağır yaralanan 1 kadının hayatını kaybettiği belirtilmişti.

Muhabir: Erkan Avci

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın