Gündem, arşiv

Isparta'da midibüs şarampole yuvarlandı

Isparta'nın Yalvaç ilçesinde elma toplamaya giden işçileri taşıyan midibüsün şarampole devrilmesi sonucu 17 kişi öldü, 28 kişi yaralandı.

31.10.2014 - Güncelleme : 31.10.2014
Isparta'da midibüs şarampole yuvarlandı

ISPARTA

Yalvaç Kaymakamı Ahmet Altıntaş, ilçenin Balkonak mevkisinde Akşehir'den Gelendost'a elma toplamaya giden işçileri taşıyan midibüsün ilk belirlemelere göre freninin boşalması sonucu yol kenarında istinat duvarına çarpıp yan yattığını belirtti.

Altıntaş, kazanın 07.00 sıralarında meydana geldiğini, ihbar alınır alınmaz sağlık ekiplerinin ve güvenlik güçlerinin olay yerine intikal ettiğini söyledi.

Yolcuları tek bir midibüse toplayarak yollarına devam etmişler

Konya Valisi Muammer Erol, Isparta'nın Yalvaç ilçesinde elma toplamaya giden işçileri taşıyan midibüsün devrilmesiyle ilgili, "Özellikle bu araç, önden bir araç göndererek, jandarmanın denetimini geçtikten sonra, yolda diğer midibüsteki yolcuları da tek bir midibüse toplayarak yoluna devam etmiş ve maalesef kaza olmuştur" dedi.

Konya'nın Akşehir ilçesinden elma toplamak üzere Isparta'nın Gelendost ilçesine işçi götüren, Metin Aslanalp'in (47) kullandığı 42 D 0881 plakalı midibüsün, Isparta'nın Yalvaç ilçesine bağlı Bağkonak köyü yakınlarında, sürücüsünün direksiyon hakimiyetini kaybetmesi sonucu şarampole devrilmesi sonucu meydana gelen kazada ölenlerin sayısı 17'ye yükseldi.

"Fren arızası nedeniyle devrildi"

Konya Valisi Muammer Erol, kazayla ilgili bilgi almak üzere Akşehir'e geldi. Kaymakam Yalçın Sezgin, Belediye Başkanı Salih Akkaya ve Akşehir Devlet Hastanesi Başhekim Yardımcısı Bülent Erdem ile görüşen Erol, gazetecilere yaptığı açıklamada, midibüste kapasitesinin üzerinde yolcu bulunduğunu söyledi.

Aracın fren arızası nedeniyle devrildiğini belirten Erol, şöyle konuştu:

"Kazada araçta bulunan 46 kişiden, olay yerinde 15, hastaneye intikal eden 2 olmak üzere, toplam 17 vatandaşımız hayatını kaybetti. Şu anda Akşehir'den Konya'ya nakledilen 7 yaralımız var. Ayrıca Isparta'da 14, Akşehir'de de 7 yaralımız var. Taburcu edilen yaralılarımız da var. Milletimizin başı sağ olsun, Allah beterinden saklasın."

"Jandarmanın denetiminden kaçmış"

Bir gazetecinin, aracın denetimlerden nasıl kaçtığını sorması üzerine Vali Muammer Erol, şunları söyledi:

"Özellikle bu araç, önden bir araç göndererek jandarmanın denetimini geçtikten sonra, yolda diğer midibüsteki yolcuları da tek bir midibüse toplayarak yoluna devam etmiş ve maalesef kaza olmuştur. İşin can sıkan, üzen, 'Düşüncesizliğin bu kadarı da olmaz' dedirten kısmı bu maalesef. Ne kadar jandarmayla polisle de trafik kontrolü yapsanız insanımız böyle jandarma kontrol noktasını geçtikten sonra istiap haddi üzerinde yolcuyu birleştirerek, bu şekilde yanlışlık yaparak felakete yol açmıştır."

Vali Muammer Erol ile AK Parti Konya Milletvekili Mustafa Baloğlu ve Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Orhan Erdem de Akşehir'e geldi.

Hayatını kaybeden 17 kişinin kimlikleri

Kazada hayatını kaybeden ve Yalvaç Devlet Hastanesinde otopsi işlemleri tamamlananların isimleri şöyle:

"Gülseren Yayla, Mihri Kale, Metin Arslanalp, Arife Aktaş, Reyhan Caran, Elmas Çelik, Maksude Ünsal, Ayşe Kale, Muazzez Balık, Havva Yiğit, Velican Çelik, Ceylan Aksoy, Emel Arslanalp, Havva Caran, Ayşegül Karataş, Şerife Aksoy, Buket Keskin."

"İki gün önce şoföre ceza yazıldı" iddiası

Kazada ölen ve yaralanan kişilerin yakınları, Akşehir Devlet Hastanesi acil servis önünde toplandı.

Kazada yengesi ve yeğeni vefat eden Halil Aksoy, gazetecilere yaptığı açıklamada, araca fazla yolcu alınmasıyla ilgili denetim yapılmadığını öne sürdü.

Aksoy, şöyle konuştu:

"İki gün önce bu otobüsün şoförüne 5 bin lira ceza yazılıyor ve tekrar yola çıkarılıyor. Neden denetlenmiyor? Neden yola çıkarılıyor? 20 kişilik arabaya o kadar kişi ne demek? Var mı böyle bir dava? Adam kendi cebini doldurmak için o kadar adamı arabaya doldurmuş, bu ne demek? 16-17 cenaze var, bizim iki cenazemiz var. Bu vatandaşa yazık değil mi? Bu bekleyen insanlar ne yapacak, 30 lira için ayıp ya... Bu işin denetlenmesi lazım."

Aksoy, midibüsü, işçileri götüren "dayı başı" denilen işçi başı ve araç sahibinin ayarladığını da iddia ederek, "Dayı başı denilen kişi götürdüğü kişi başı 10-15 lira alıyor. 60 kişi götürse günlük 500-600 lira koyuyor cebine" dedi.

İşsizlik yüzünden çok sayıda kişinin meyve toplamak için başka yerlere gittiğini anlatan Halil Aksoy, "Parası yok ki... Evlerine odun, kömür alacaklar bunun için çalışmaya gidiyorlar" diye konuştu.

Kazayı duyar duymaz Akşehir'e gelen ve Akşehir Devlet Hastanesinde yaralıların durumu hakkında bilgi alan AK Parti Konya Milletvekili Mustafa Baloğlu ise kazayı, "facia" olarak nitelendirdi.

Baloğlu, "Kaybettiğimiz kardeşlerimiz için çok üzüntülüyüz. 17 tane canımızı kaybettik Allah rahmet eylesin. Allah bu tür acıları, bu tür faciaları bir daha yaşatmasın" dedi.

Baloğlu, yaralıların tedavisinin sürdüğünü kaydetti.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Akkaya'dan ziyaret

CHP Genel Başkan Yardımcısı Yakup Akkaya da Yalvaç Devlet Hastanesi'ne gelerek, yaralıların durumu hakkında bilgi aldı.

Kazada hayatını kaybedenlerin yakınlarına başsağlığı dileyen Akkaya, gazetecilere yaptığı açıklamada, 22 kişilik otobüse, 45 kişi bindirildiğini söyledi.

Türkiye'de yeterli denetim yapılmadığını öne süren Akkaya, "Denetim yok, insan değeri yok. 22 kişilik otobüse, 45 kişiyi sığdırmışlar, balık istifi gibi yapmışlar. 1999 model bakımsız bir midibüs ile insanları elma toplamaya götürmüşler. Ölenlerin 14'ü kadın emekçi, ikisi de erkek. Türkiye bu dramı ne kadar kaldıracak, denetim yok, bir şey yok" diye konuştu.

Muhabir: Murat Yolcu, Bayram UYGUN

 

 

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın