Dolar
32.33
Euro
35.07
Altın
2,231.31
ETH/USDT
3,562.90
BTC/USDT
70,709.00
BIST 100
9,079.97
Sağlık, arşiv

9 kentte MERS virüsü şüphesi

Konya, Balıkesir, Yozgat, Isparta, Mersin, Adıyaman, Van, Kayseri ve Kars'ta hac dönüşü rahatsızlanan 11 kişi, hastanede gözlem altına alındı.

23.10.2014 - Güncelleme : 23.10.2014
9 kentte MERS virüsü şüphesi

ANKARA

Yozgat'ın Yerköy ilçesinde hac dönüşü rahatsızlanan kişi, hastanede gözlem altına alındı.

Kutsal topraklardan geçen hafta dönen Hasan Yılmaz (82), yüksek ateş, bulantı ve kusma şikayetleriyle 112 Acil Servisi aradı.

Yılmaz, evine gelen sağlık ekipleri tarafından MERS virüsü şüphesiyle Yozgat Devlet Hastanesine kaldırıldı.

Yozgat Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreter Yardımcısı Dr. Cahit Kayhan, "Hastamız, hacda MERS virüsü kapmış olacağı şüphesiyle hastaneye getirildi. Hastanemizde gerekli izolasyonlar yapıldı. Hastada, hastalığın belirtilerinden olan yüksek ateş şu an yok. Gerekli tahliller yapıldıktan sonra durum netleşecek" diye konuştu.

Konya'da Mers virüsü şüphesi 

Hac dönüşü yüksek ateş ve öksürük nedeniyle fenalaşarak, Konya Eğitim ve Araştırma Hastanesinde gözlem altına alınan 80 yaşındaki L.G'nin tetkiklerinde, MERS virüsü taşımadığı belirlendi.

İl Halk Sağlığı Müdürlüğünden yapılan açıklamada, hastaneye getirildikten sonra hastadan alınan kültür ve örneklerin Ankara Hıfzıssıhha Laboratuvarına gönderildiği belirtildi. Sonuçlanan tetkiklerde, hastada Mers virüsüne rastlanmadığı, mevsimsel grip rahatsızlığı olduğu dile getirildi.

Açıklamada, hastaya grip tedavisi uygulanacağı kaydedildi.

Merkez Selçuklu ilçesi Bedir Mahallesi'ndeki evinde üç gün önce hac dönüşü yüksek ateş ve öksürük nedeniyle fenalaşan L.G, MERS virüsü şüphesiyle Konya Eğitim ve Araştırma Hastanesi İntaniye Servisinde gözlem altına alınmıştı.

Isparta'da 2 kişi gözlem altına alındı

Isparta'da hacdan döndükten sonra rahatsızlanan 2 kişi, MERS virüsü şüphesiyle tedavi altına alındı. 

İl Sağlık Müdürü Mehmet Karakaya, AA muhabirine yaptığı açıklamada, illerinden hacca giden yaklaşık 400 kişi bulunduğunu, bu kişilerin döndükten sonra bazı hastalıklara yakalanma riskine karşı 15 gün boyunca gözetim altında tutulduklarını söyledi. 

Hacdan dönen M.A. ve H.S'nin Isparta Devlet Hastanesine üst solunum yolu enfeksiyonu bağlı şikayetle başvurduğunu bildiren Karakaya, bu kişilerin hacdan dönmeleri göz önüne alınarak MERS virüsü taşıma ihtimali üzerinde durulduğunu kaydetti.

Hastaların izole edilmiş servislere alındığını, tedavilerinin burada sürdürüldüğüne işaret eden Karakaya, alınan numunelerin de Türkiye Halk Sağlığı Kurumuna gönderildiğini bildirdi.

Hastaların şu aşamada sağlık durumlarının iyi olduğunu dile getiren Karakaya, numune sonuçları gelinceye kadar tedavinin süreceğini belirtti.

Karakaya, söz konusu hastalar nedeniyle acil servisteki görevlilere maske dağıtıldığını, servisin dezenfekte edilmesi amacıyla yaklaşık 1 saat hasta girişine kapatıldığını sözlerine ekledi.

Mersin

Mersin'in Mut ilçesinde de hacdan 11 gün önce dönen ve yüksek ateş şikayetiyle Mut Devlet Hastanesine başvuran bir kişi, MERS virüsü şüphesiyle Mersin'e gönderildi.

Alınan bilgiye göre, 70 yaşındaki H.Y, yüksek ateş şikayetiyle Mut Devlet Hastanesi'ne başvurdu. Gerekli tetkiklerin ardından H.Y. özel hazırlanmış ambulansla Mersin Devlet Hastanesine sevk edildi.

Bu arada H.Y'nin tetkikleri yapılırken acil servise başka hasta kabul edilmedi. Sevkin ardından serviste normal hizmet verilmeye devam edildi.

İl Sağlık Müdürlüğü yetkilileri, hastanın MERS virüsü şüphesiyle tedaviye alındığını bildirdi.

Kayseri

Kayseri'de hac dönüşü rahatsızlanan kişi, hastanede MERS virüsü şüphesiyle gözlem altına alındı.

Kutsal topraklardan bir süre önce dönen A.K. (67), yüksek ateş, bulantı ve kusma şikayetiyle Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Gevher Nesibe Hastanesine kaldırıldı.

Hastaneden yapılan yazılı açıklamada, erkek hastanın acil servisteki müdahalenin ardından MERS virüsü şüphesiyle Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Servisi İzolasyon Odasında takip altına alındığı belirtildi.

Açıklamada, hastanın takip ve tedavisinin devam ettiği, MERS virüsü taşıyıp taşımadığının klinikte yapılacak tahlillerden sonra belli olacağı kaydedildi. 

Van 

Erciş ilçesinde fenalaşan ve Van'a getirilen kişi MERS virüsü şüphesiyle gözlem altına alındı.

Alınan bilgiye göre, Erciş ilçesine bağlı Çakırbey Mahallesi'nde oturan Z.Y, ishal, yüksek ateş, bulantı ve kusma şikayetiyle Erciş Devlet Hastanesi'ne başvurdu. Burada yapılan muayene sonrası hastanın, MERS virüsü şüphesiyle Van'a sevkine karar verildi.

Bunun üzerine Van Bölge Eğitim Araştırma Hastanesi'nden özel kıyafetli ekip hastayı almak için yola çıktı. Ambulansın gelmesini bekleyen hasta, buradan habersiz ayrılınca hastane yetkilileri durumu güvenlik güçlerine bildirdi.

Güvenlik güçlerinin yaptığı arama çalışması sonucunda kısa süre sonra Zafer Y'nin, evine doğru gittiği öğrenildi.

Zafer Y, daha sonra Van'dan gelen özel kıyafetli sağlık görevlileri tarafından güvenli bir şekilde evinden alınarak ambulansla Van Bölge Eğitim Araştırma Hastanesi'ne getirildi.

Nöroloji servisinde oluşturulan izole edilmiş özel bir odaya alınan hastayla ilgilenen birim çalışanlarına da maske dağıtıldı.

Adıyaman

Kahta ilçesinde, hacdan 10 gün önce dönen ve yüksek ateş şikayetiyle Kahta Devlet Hastanesine başvuran kişi, MERS virüsü şüphesiyle Adıyaman'a gönderildi.

Edinilen bilgiye göre, 79 yaşındaki Ali Yılmaz yüksek ateş şikayetiyle Kahta Devlet Hastanesine başvurdu. Tetkiklerin ardından Yılmaz, özel donanımlı ambulansla Adıyaman Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesine sevk edildi.

Bu arada, Yılmaz'ın tetkikleri yapılırken Acil Servise başka hasta kabul edilmedi. 

Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Hüseyin Şen, burada gazetecilere yaptığı açıklamada, gelen hastada gribal enfeksiyon ve pnömoni belirtileri bulunduğunu söyledi.

Tetkiklerde önemli bir bulguya rastlanılmadığını belirten Şen, "Son günlerde gündemde olan MERS virüsü, özellikle hac için Suudi Arabistan'dan dönen hastalarda MERS şüphesinden dolayı arkadaşlarımız gerekli tedbirleri almış bulunmaktadır. Şu na kadar ilimizde MERS virüsü ile alakalı bir şüphe bulunmamaktadır" dedi.

Hastanelerde gerekli tedbirlerin alındığını anlatan Şen, acil servislerde bu gibi şüpheli durumlarda hasta kabulü yapmadıklarını dile getirdi.

Şen, 5 gün önce de benzer şikayetlerle bir hastanın geldiğini anımsatarak, o hastanın raporlarında da herhangi bir bulgunun olmadığını sözlerine ekledi.

Kars

Kars'ta da hacdan döndükten sonra yüksek ateş şikayetiyle hastaneye kaldırılan kişi, MERS virüsü şüphesiyle tedavi altına alındı.

Alınan bilgiye göre, 5 gün önce hacdan gelen 72 yaşındaki E.A, yüksek ateş şikayetiyle Kars Devlet Hastanesi'ne başvurdu. E.A, MERS virüsü şüphesiyle hastanede tedavi altına alındı.

Kars Devlet Hastanesi Başhekim Yardımcısı uzman doktor Ahmet Kaman, yaptığı açıklamada, 41 derece ateşi bulunan hastayı MERS virüsü şüphesiyle gözlem altına aldıklarını söyledi.

MERS virüsü şüphesiyle Kars Devlet Hastanesi Acil Servis bölümüne hasta girişleri yasaklandı.

Balıkesir

Balıkesir'de 40 gün önce Burhaniye ilçesinden hacca giden ve döndükten birkaç gün sonra yüksek ateş ve kusma şikayetiyle Burhaniye Devlet Hastanesine başvuran Vahide ve Necati M. isimli çift yapılan ilk tedavinin ardından, Edremit Devlet Hastanesi intaniye servisine sevk edildi.

Kendilerine antibiyotik verilen yaşlı çift, daha sonra evde tedaviye başladı.

Dün yeniden yüksek ateş ve kusma belirtileri ile Burhaniye Devlet Hastanesine başvuran çift, MERS virüsü şüphesiyle gözlem altına alındı.

Hastanede hastalığın bulaşıcı etkileri gereği önlem alındı. Daha sonra çift, detaylı araştırma için özel giysili doktor ve  hemşireler eşliğinde Balıkesir Atatürk Araştırma Hastanesine sevk edildi.

Dünya Sağlık Örgütü'nden açıklama

Öte yandan Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), MERS virüsü (corona virüsü) nedeniyle hayatını kaybeden Türk vatandaşına yakın temasta bulunan kişilere ulaşmaya çalışıyor.

DSÖ'den yapılan yazılı açıklamada, Suudi Arabistan'a çalışma amacıyla giden Türk vatandaşının, Türkiye’de tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybettiği ve bu şahısta MERS virüsü tespit edildiği hatırlatıldı. 

Suudi Arabistan'da çalışan bu kişinin, 6 Ekim 2014 tarihinde Türkiye’ye uçakla geldiği ve 11 Ekim'de hayatını kaybettiğinin belirtildiği açıklamada DSÖ, "Uçuş sırasında temasta olduğu yolcular araştırılıyor. Kabin ekibinin sağlık durumu gözetim altında" dedi.  

DSÖ, dünya genelinde laboratuvar testleri sonucunda doğrulanan 883 MERS vakasından 319'unun hayatını kaybettiğini bildirdi.

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın