Dolar
32.54
Euro
34.91
Altın
2,332.55
ETH/USDT
3,182.00
BTC/USDT
65,158.00
BIST 100
9,716.77
Kurumsal Haberler, arşiv

AA Arnavutça yayına başladı

Anadolu Ajansı, dünyanın en etkili beş haber ajansından biri olma hedefi doğrultusunda, sekizinci yayın dili olan Arnavutça yayına resmen başladı.

01.10.2014 - Güncelleme : 01.10.2014
AA Arnavutça yayına başladı

SARAYBOSNA

Anadolu Ajansı (AA), dünyanın en etkili beş haber ajansından biri olma hedefi doğrultusunda, sekizinci yayın dili olan Arnavutça yayına resmen başladı.

Kuruluşunun 100. yılında 11 dilde haber yayını yapmayı hedefleyen ve şu an Türkçe'nin yanı sıra İngilizce, Arapça, BHS (Boşnakça, Hırvatça, Sırpça), Rusça, Kürtçe ve Fransızca yayın yapan AA, Arnavutça yayın projesiyle abonelerine sekiz dilde haber hizmeti verecek.

Arnavutça yayın kapsamında, başta Arnavutluk olmak üzere Kosova, Makedonya, Karadağ, Sırbistan ve Bosna Hersek'in yanı sıra Avrupa ve ABD'deki Arnavut medyasına yönelik yayın yapılacak.

Arnavutça yayın dili projesi kapsamında Ağustos ayından bu yana test yayını gerçekleştiren AA'nın, Arnavutça servisinin haberleri Arnavutluk ve Kosova'dan daha önce protokol imzalayan 12 abone tarafından kullanılacak.

Hedef, Arnavut dünyasının sesini dünyaya duyurmak 

Avrupa Haber Yayın Yönetmenliği bünyesinde yapılacak Arnavutça yayınla siyaset, ekonomi, spor, turizm, yaşam, kültür ve sanat alanlarından dünyada ve Balkanlar'da yaşanan gelişmeler, fotoğraflı ve görüntülü olarak Arnavut medyasına servis edilecek. Arnavutluk, Kosova ve Makedonya ile Arnavut nüfusun yoğun yaşadığı diğer bölgelerde meydana gelen önemli gelişmeler de Arnavutça servisinin muhabir ağıyla Türkçe, Arapça, İngilizce, Rusça, Fransızca, Kürtçe ve Boşnakça olarak dünya medyasına ulaştırılacak.

Arnavutça yayın hedefi doğrultusunda, 2014 yılı içerisinde günlük 45 haber, 50 fotoğraf ve 5 görüntü yayınlanması hedefleniyor. Arnavutça üretilen haber, fotoğraf ve görüntüler, Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden medya kuruluşlarına abonelik sistemiyle servis edilecek.

"Güvenilir, tarafsız, etik ve hızlı'' ilkeleri temelinde AA, Arnavutça yayınla Arnavut medyasına yeni bir soluk getirmeyi ve Arnavut dünyasının sesini dünyaya duyurmayı hedefliyor.

AA Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Kemal Öztürk

AA Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Kemal Öztürk de '‘Güvenilir, tarafsız, etik, hızlı’ ilkeleriyle dünyanın en etkin beş ajansından biri olma yolunda AA'nın emin adımlarla ilerlediğini ifade ederek, "AA, bugün dünyadaki ilk 10 ajans arasında. Gittiğim her yerde AA’daki değişimin, büyümenin farkında olunmasından dolayı gurur duyuyorum. Dünyanın en hareketli bölgesi Ortadoğu’da bir numarayız. En çok ve en etkili haber, görüntü ve fotoğrafları dünyaya biz duyuruyoruz. Boşnakça yayın yaptığımız Balkanlar'da Arnavutça yayınımızla da gücümüze güç katacağız” ifadelerini kullandı.

Öztürk, "Ajansımızın Arnavutça yayın projesi oldukça önemlidir. Hali hazırda Balkanlar'da alt yapımız mevcuttur, bu alt yapımızı Arnavutça yayınla daha da güçlendireceğiz. Arnavutça yayınımız, bölgedeki halkların iletişimine, barışına ve mutluluğuna da katkı sağlayacaktır" şeklinde konuştu.

Büyükelçi Ozan'ın "Arnavutça yayını" yorumu

Türkiye'nin Priştine Büyükelçisi Songül Ozan, AA'nın, Türkiye ile derin tarihi, beşeri ve kültürel bağları bulunan Balkanlar'a yönelik aydınlatma çalışmalarında yeni bir adım atmasının memnuniyet verici olduğunu ifade etti.

Arnavutça yayınının bölgede ve diğer ülkelerde yaşayan Arnavut toplumunun Türkiye'ye ilişkin daha iyi aydınlatılmasını, hem de bölgeye ilişkin haberlerin Türkiye kamuoyuna zamanında ve doğru bir şekilde yansıtılmasını sağlayacağına inandığını belirten Ozan, "Anadolu Ajansı'nı bu adımından dolayı tebrik ediyor, başarılı çalışmalar yapmaya devam etmesini diliyorum" dedi.

Ozan, Arnavutların Kosova, Arnavutluk, Makedonya, Karadağ ve Sırbistan başta olmak üzere Balkanlar'ın hemen her ülkesinde bulunan kalabalık bir nüfusa sahip olduğunu  ifade ederek, "Kültürleri ve beşeri bağlarıyla bize çok yakındırlar. O sebeple, AA'nın burada hem kurumlar hem de kişiler tarafından ilgiyle izleneceğini, takip edileceğini düşünüyorum" şeklinde konuştu.

"Bizim tarihten kaynaklanan yoğun beşeri, kültürel, sosyal ilişkilerimiz var" diyen Ozan, "Anadolu Ajansı'nın bu adımının, bu yeni çalışmasının ikili ilişkilerimize çok olumlu yansımaları olacağını düşünüyorum" ifadesini kullandı.

Önemli bir gelişme

Arnavutluk'taki Tiran Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gentiana Skura da AA'nın Arnavutça yayına başlamasının Balkanlar'daki medya sektörüne artı bir değer kazandıracağını söyledi. 

Skura, AA'nın büyük bir haber ajansı olduğunu belirterek, Arnavutça yayınının Balkan medyasına önemli bir katkıda bulunacağına inandığını vurguladı.

Arnavutça yayınının, Arnavutluk medyasına farklı bir bakış açısı getireceğine inandığını aktaran Skura, "Bir dünya ajansı ve Türkiye'deki gazetecilik değerlerinin taşıyıcısı olması nedeniyle, AA Arnavutluk medyasına yeni bir nefes katacaktır" diye konuştu.

Skura, AA'nın Arnavutça yayınının aynı zamanda birçok kültürün Arnavutça ile tanışması anlamına geldiğine de dikkati çekti.

Makedonyalı gazeteci, yazar Kim Mehmeti de AA gibi büyük bir ajansın, Arnavutça yayına başlamasının heyecan verici ve son derece önemli bir gelişme olduğunu kaydetti.

"AA'nın Arnavutça yayını, Arnavutların dünyaya açılan yeni bir penceresi olacak" diyen Mehmeti, Arnavutça yayının bölgede olumlu bir etki yaratmasını beklediğini söyledi.

Mehmeti, AA'nın Arnavutça yayını sayesinde dünyadan daha fazla ve daha doğru haberler alabileceklerini de belirterek, yeni yayın sayesinde aynı zamanda Arnavut dünyasının da kendisini gerektiği gibi kamuoyuna anlatılabilme fırsatı yakalacağını bildirdi.

Kosova'daki "21'' televizyonu Genel Müdürü Euge Saraçini ise AA'nın Arnavutça yayına başlamasının Arnavut dünyası için son derece önemli bir gelişme olduğunu vurguladı.

"AA, Arnavut dünyasını, dünyanın kalanıyla bağlayacak bir penceredir" ifadesini kullanan Saraçini, "AA'nın diğer Balkan medyaları ile olduğu gibi Kosova medyasıyla da sıkı bir işbirliği içinde olacağından şüphemiz yok. Kanalımızla karşılıklı bir işbirliğinin her iki taraf için yararlı olacağını düşünüyorum" dedi.

Kosovalı gazeteci Adriatik Kelmendi de AA'nın Arnavutça yayına başlamasını önemli bir gelişme olarak nitelendirerek, "Arnavutça yayın, diğer Balkan ülkelerinin medyaları için olduğu gibi, yeni bir devlet olan Kosova medyası için de yararlı olacaktır" ifadesini kullandı.

Arnavutça yayını köprü olacak 

Makedonya Meclis Başkan Yardımcısı Rafis Haliti ise AA muhabirine yaptığı açıklamada, AA'nın Balkan ülkeleri için gerekli olduğunu belirterek, "AA gibi büyük bir ajansın, Arnavutça yayınına başlaması hepimiz için son derece önemli bir olay" diye konuştu.

Arnavut kökenli olan Haliti, başta bölge ülkeleri olmak üzere tüm dünyanın, Kosova, Makedonya ve Arnavutluk'taki gelişmelerden haberdar olması, burada yaşayan insanların düşüncelerini bilmesi gerektiğini belirterek, "AA'nın bölgede olması, özellikle de Arnavutça yayınına başlaması son derece önemli" dedi.

Arnavutluk'taki Adalet ve Birlik Pardisi (PDİU) Genel Başkanı ve Arnavutluk Meclisi Milletvekili Şpetim İdrizi de AA'nın Arnavutça yayınının iki ülke arasındaki ilişkileri güçlendireceğine inandığını söyledi.

"Arnavutça yayını, bölgedeki birlik ve beraberliğe yardımcı olacaktır" diyen İdrizi, şunları kaydetti:

"AA'nın Arnavutça yayını, siyasi ilişkilerde olduğu kadar sosyal ve ekonomik ilişkilere de katkı sağlayacaktır. Arnavutça yayını, Balkanlar'da yaşayan Türkler ile Türkiye'de yaşayan Arnavut kökenli vatandaşlar arasında bir köprü niteliğinde olacaktır."

Muhabir: Kayhan Gül

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın