Dolar
32.52
Euro
34.89
Altın
2,327.21
ETH/USDT
3,132.30
BTC/USDT
64,044.00
BIST 100
9,782.20
Politika, arşiv

İki aşamalı eylem planı hazırlanacak

AB Bakanı ve Başmüzakereci Bozkır, "Kasım sonu itibarıyla bütün kurumlarımız, bakanlıklarımız ve AB sekretaryası Türkiye'nin nasıl bir düşünce içinde olduğunu, neler yapmayı planladığını görmüş olacak" dedi.

30.09.2014 - Güncelleme : 30.09.2014
İki aşamalı eylem planı hazırlanacak

ANKARA

AB Bakanı ve Başmüzakereci Volkan Bozkır, AB müktesebatına uyum çerçevesinde kasım sonuna kadar iki aşamalı bir eylem planı açıklayacaklarını bildirerek "Kasım sonu itibarıyla bütün kurumlarımız, bakanlıklarımız ve AB sekretaryası Türkiye'nin nasıl bir düşünce içinde olduğunu, neler yapmayı planladığını görmüş olacak" dedi.

Bakan Bozkır, AB müktesebatına uyum ve katılım müzakerelerine yönelik çalışmaların koordinasyonunu sağlamakla görevli "İç Koordinasyon ve Uyum Komitesi"nin Bakanlık binasındaki toplantısında yaptığı konuşmada, çağdaşlaşma ve medeniyet projesi olarak nitelediği AB sürecinin, Cumhuriyet tarihinin en önemli projelerinden biri olduğunu belirtti.

Göreve başladıktan sonra kendisine verilen sorumluluğun üstesinden gelmek için öncelikle bir çerçeve oluşturmaya çaba sarf ettiğini söyleyen Bozkır, Bakanlar Kurulu'na sunduğu AB Strateji Belgesi'nin geçen günlerde yayımlandığını ifade etti. Belge için, "Bu bizim AB sürecimizdeki, tabiri caizse anayasamız olacak ve buna göre de içerisinde yer alan hususları yerine getirmek için ayrıca çalışmalar yapacağız" diyen Bozkır, belgenin içeriği hakkında da bilgi verdi.

 Reform İzleme Grubu için yeni yapı

Strateji belgesinde öne çıkan önemli unsurların başında siyasi reformların geldiğine işaret eden Bozkır, "Siyasi reform süreci devam ettiği takdirde bütün diğer mekanizmalar çok daha rahat çalışacaktır" diye konuştu. Bakan Bozkır, siyasi reformların Türkiye'nin dünyadaki imajı açısından önemli olduğuna dikkati çekti.

Siyasi reform mekanizmalarından Reform İzleme Grubu'nun yeni bir yapıya kavuşturulacağını kaydeden Bozkır, "Belirli fasılalarla bakanları bir araya getirip buradan bazı kararlar çıkan bir grup olmak yerine reform sürecinin tamamını öngören, hazırlığını yapan, bunun yasalarının çıkmasını sağlayan, çıkmış yasaların takibini yapan, daha da önemlisi uygulamadan da öteye bunların hayata geçirilmesini sağlayan bir grup olarak bundan sonra görev yapacak" dedi.

Siyasi reformlara sıfırdan başlanmasının söz konusu olmadığını, Türkiye'nin siyasi reformları yeterince yerine getirdiği için müzakerelere başlayabildiğini belirten Bozkır, "Ama yeterince yerine getirmekle tamamen yerine getirmek arasındaki o farkı önümüzdeki dönemde kapatacağız" ifadesini kullandı.

İki aşamalı Ulusal Eylem Planı

AB müktesebatına uyum çalışmalarıyla ilgili olarak da Türkiye'nin 2010'da açıkladığı Ulusal Eylem Planı'nın süresinin dolduğunu bildiren Bozkır, bunun yerine ilk aşaması 2015 ortalarına kadar sürecek, ikinci aşaması 2015-2019 yıllarını kapsayacak iki aşamalı bir planın açıklanacağına işaret etti. Bugünkü toplantıda eylem planının birinci aşamasının görüşüleceğini aktaran Bozkır, planın birinci aşamasını ekim sonu, ikinci aşamasını ise kasım sonu açıklamayı planladıklarını belirtti. Bozkır, "Kasım sonu itibarıyla bütün kurumlarımız, bakanlıklarımız ve AB sekretaryası Türkiye'nin nasıl bir düşünce içinde olduğunu, neler yapmayı planladığını görmüş olacak" diye konuştu.

AB ile iletişim konusunda da yeni bir strateji düşünüldüğünü söyleyen Bozkır, şöyle devam etti:

"İletişim stratejisi çok önemli, hem AB'den Türkiye'ye bakışta hem de Türkiye'den AB'ye bakışta maalesef bir yanlış algı oluşmuş vaziyette ve doğru resimlerle bakılmadan oluşmuş bir algıyla son derece sıkıntılı bir tabloyla karşı karşıyayız. Bu algının olguyla buluşturulması çok önem arz ediyor. Eğer bunu gerçekleştirmeden çalışmalarımıza başlarsak gerçekten akamete uğrayacak ölçüde bir yanlış algı var, her iki tarafta da."

AB İletişim Stratejisi belgesini gün içerisinde Bakanlar Kurulu'na sunacağını kaydeden Bozkır, belge hakkında "önce Türk kamuoyunda AB imajının eski, doğru yerine oturtulması ve Türkiye imajının da AB kamuoylarında doğru yerine oturtulmasını amaçlıyor" dedi.

İletişim stratejisiyle ilgili olarak ağırlığı sivil topluma vereceklerini bildiren Bozkır, 1980'li yılların başında belki 10 civarında olan sivil toplum kuruluşu sayısının bugün 90 bine yükseldiğine işaret etti. "Elimizde böyle büyük bir potansiyel varken, bunu çok iyi kullanmamız lazım" ifadesini kullanan Bozkır, AB fonlarından da bu konudaki çalışmalarda istifade edileceğini belirtti.

Strateji belgesinin kapsamlı olduğunu açıklayan Bozkır, bir sonraki Bakanlar Kurulu toplantısında görüşülecek belgeyi 16 Ekim'de Brüksel'de açıklamayı planladığını söyledi.

Muhabir: Sinan Polat

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın