Dolar
32.39
Euro
35.15
Altın
2,233.04
ETH/USDT
3,565.80
BTC/USDT
70,821.00
BIST 100
9,079.97
Politika, arşiv

Bizim de olumlu yaklaştığımız bir adım

Cumhurbaşkanı Erdoğan, IŞİD hedeflerinin vurulmasıyla ilgili "Bu adım özellikle bölgedeki terör örgütlerine karşı yapılmış bir eylem olarak bizim de olumlu yaklaştığımız bir adımdır" dedi.

23.09.2014 - Güncelleme : 23.09.2014
Bizim de olumlu yaklaştığımız bir adım

NEW YORK

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ABD'nin IŞİD hedeflerini Suriye'de vurmasına ilişkin "Bu hedeflere yönelik atılmış olan bu adım, özellikle bölgedeki terör örgütlerine karşı yapılmış bir eylem olarak bizim de olumlu yaklaştığımız bir adımdır" dedi.

Erdoğan BM Genel Kurulu için bulunduğu New York'ta gazetecilere yaptığı açıklamada, ABD ve bazı Arap ülkelerinin Suriye'de IŞİD hedeflerine yaptığı saldırıyı değerlendirdi.

Erdoğan, "Şu anda henüz gelen bilgiler çok çok farklı. Hedefler noktasında nereler vuruldu, nasıl vuruldu, henüz tam manasıyla henüz bilgileri net bize ulaşmış değil. Fakat bunlar biliyorsunuz, bunlar sayın Obama'nın Çarşamba konuşmasında da Irak ve Suriye olarak ifade ettiği hedefler arasındaydı. Bu hedeflere yönelik atılmış olan bu adım özellikle bölgedeki terör örgütlerine karşı yapılmış bir eylem olarak bizim de olumlu yaklaştığımız bir adımdır. Bunun tabii, böyle bir olup ondan sonra ardından şöyle ciddi bir ara verilmesi yanlış olur diye düşünüyorum. Bu yol haritasının kararlılıkla sürdürülmesi gerekir. Özellikle bölgedeki bu terörle mücadeleye bir ortak mutabakat içerisinde yürünmesi gereğine inanıyorum"

Gazetecilerin "Türkiye'nin katkısı bundan sonra ne olacak?" şeklindeki sorusu üzerine de Erdoğan, "Bunları aramızda kendileriyle de görüşüyoruz, görüşmeye devam edeceğiz. Ona göre üzerimize düşen görev neyse, terörle mücadelede bunu yapmaya, biz de üzerimize düştüğü şekliyle adımlarımızı atacağız. İnşallah döndükten sonra Hükümetimizle de görüşmeleri yapacağız. Bu görüşmelerimizi yaptıktan sonra alacağımız karar çerçevesinde buradaki desteğimizi sürdüreceğiz" diye konuştu.

Gazetecilerin bu desteğin askeri operasyonu da kapsayıp kapsamadığına ilişkin sorusu üzerine de Erdoğan, "Arkadaşlar, her türlü kapsar. Askeri, siyasi hepsi..." dedi.

Tampon bölge

Erdoğan, gazetecilerin "Obama ile görüşme planınız var mı?" sorusu üzerine de "Burada Dışişleri bakanım sayın Kerry ile, bizim yine sayın Obama'nın başkanlığında yapılacak olan toplantıya katılmak suretiyle oralarda düşüncelerimizi kendilerine şey yapacağız. Bu akşam resepsiyon var. Resepsiyonda kendileri ile görüşme fırsatı zannediyorum ayak üstü de olsa bulacağız ve bu görüşmeleri bu şekilde sürdürüyoruz" diye konuştu.

Erdoğan, tampon bölge konusundaki sorular üzerine de şunları söyledi:

"Buna zaten, gözü kapalı bakmayalım, bu bir vakıa. Söyledim, no fly zone (uçuşa yasak bölge) önemli. İki, bir defa Suriye tarafında bir güvenli bölge önemli bir şey. Çünkü bir buçuk milyon insan şu anda sadece bizde. Bunun bizde meydana getirdiği sosyolojiik bir olumsuz gelişme var. Bunun giderilmesi lazım. Hala gelmeye devam ediyor. İşin bir üçüncü boyutu var: Bölücü terör örgütleriyle mücadele. Bunu aynı şekilde kararlılıkla sürdürmemiz gerekiyor. Bunu kendileri de zaten kabulleniyorlar. Bu çerçevede Türkiye olarak biz de üzerimize düşeni yerine getiririz."

Muhabir: Mustafa Keleş

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.